Thumbnail
Βοηθάμε τα ζώα

της Φαίης Λιάρα

Για όλους μας έρχεται κάποτε η ώρα που πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιλέξουμε εάν η προσωπική «ομαλή» καθημερινότητα μας, οι καλές σχέσεις με τον βασανιστή ή και δολοφόνο ακόμα γείτονα, συγγενή ή φίλο μας είναι πιο σημαντικές από τις αξίες μας.

Η σιωπή είναι συνενοχή και όλοι εμείς είμαστε η μόνη ελπίδα που έχουν οι τετράποδοι συγκάτοικοί μας στον πλανήτη για απόδοση δικαιοσύνης.

Η κακοποίηση των ζώων έχει χτυπήσει κόκκινο στη χώρα μας. Οι φόλες είναι στο καθημερινό μενού σε κάθε πόλη και χωριό με άγνωστο αριθμό θυμάτων. Οι ξυλοδαρμοί, οι βασανισμοί, τα αλυσοδεμένα ζώα σε αυλές, ταράτσες και βαρέλια, οι εγκαταλείψεις, είναι επίσης καθημερινότητα.

Στα λεγόμενα παραγωγικά ζώα επικρατεί επίσης το απόλυτο χάος. Στον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά και οι ενήλικες που έχουν βάναυσες συμπεριφορές έναντι των ζώων πάσχουν από Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας.

Eλλείψεις και ασάφειες

Η κακοποίηση των ζώων πρέπε να αντιμετωπίζεται ως εγκληματική πράξη. Στην Ελλάδα η κακοποίηση ζώου -παθητική ή ενεργητική- αποτελεί ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 και αφορά φυσικά όλα τα ζώα, όχι μόνο τα κατοικίδια – αν και έχει σοβαρές ελλείψεις και ασάφειες.

Κακοποίηση θεωρούνται μεταξύ άλλων η δηλητηρίαση, η κάθε είδους σωματική βία, η παραμέληση ζώου και η εγκατάλειψη, η μόνιμη διαμονή σε μπαλκόνι ή ταράτσα, το μόνιμο αλυσοδέσιμο, ο ακρωτηριασμός (κόψιμο αυτιών και ουράς). Πρακτικά λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε αν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης.

Προσπαθήστε να μιλήσετε με τον κηδεμόνα εάν φυσικά θεωρείτε οτι υπάρχει περιθώριο συννενόησης. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε κάνετε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, καθώς και στην εισαγγελία. Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο, αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, αφαίρεση των ζώων απο τον κηδεμόνα τους. Κρατήστε τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας και αντίγραφο της κατάθεσης, ώστε να μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπόθεση και να πιέσετε εκ νέου σε περίπτωση αδιαφορίας των αρχών.

Φυσικά οι φιλοζωικές της περιοχής σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή να βοηθήσουν, δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάτε ότι αποτελούνται κατά κανόνα από ελάχιστα άτομα που παλεύουν με τεράστιο αριθμό περιστατικών χωρίς καμμία ή με ελάχιστη κρατική βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση την καταγγελία οφείλει να κάνει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Αδιαφορία

Σε περίπτωση αδέσποτου ζώου, τότε ο Δήμος είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία υπεύθυνος, γιʼ αυτό και είναι υποχρεωμένος να έχει πρόγραμμα και πενταμελή επιτροπή. Επικοινωνήστε μαζί του σε κάθε περίπτωση.

Αυτό βέβαια που καθημερινά ζούμε είναι η κατά κανόνα αδιαφορία της αστυνομίας για τις καταγγελίες. Σε αυτή την περίπτωση, κάνετε για το ίδιο θέμα καταγγελία στην εισαγγελία, διαμαρτυρηθείτε επίσης έντονα στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος.

Η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης, αλλά και χρηματικό πρόστιμο. Ο ποινικός κώδικας προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη για όλα τα ποινικά αδικήματα, δεν απαιτείται λοιπόν να καταθέσουμε εμείς μήνυση, επιδέχονται την αυτόφωρη διαδικασία εντός 24ωρου από την ώρα που έγινε η καταγγελία ή διαπιστώθηκε το έγκλημα.

Τίποτα φυσικά δεν θα αλλάξει εάν δεν αποφασίσει η πολιτεία να σκύψει σοβαρά πάνω από το πρόβλημα. Το πρόβλημα της κακοποίησης των ζώων θα υπάρχει όσο υπάρχει ο άνθρωπος και βρίσκονται τα ζώα στο έλεος του.

Μια ευνομούμενη όμως κοινωνία, με κοινωνική μέριμνα για όλους, που δεν θα αντιμετωπίζει τα συναισθανόμενα όντα ως προϊόντα εμπορίου και με παιδεία που θα διδάσκει τον σεβασμό σε όλα τα είδη και θα προάγει την κριτική σκέψη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων απέναντι στα ζώα.

Κάτι για το οποίο μέχρι τώρα παλεύουν τελείως μόνοι τους οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων. Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων, με μόνο όπλο το Διαδίκτυο, την επιμονή και την αγωνιστικότητα των φιλόζωων και αντιμέτωπο με αντιλήψεις αιώνων, έχει καταφέρει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια.

Πηγές:

http://www.zoosos.gr
https://www.pfpo.gr
http://animalscare.gr
http://www.zeil.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα