Thumbnail
Νίκος Φίλης

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλης μετά τις δηλώσεις του ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "Παραιτηθείτε" αγγίζουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής.

Σε νέα της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι «ο κ. Φίλης ξεπέρασε καθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει». 

Το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης τονίζει ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας». 

Και προσθέτει: «Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».

Φίλης: Στα όρια της συνταγματικής ανοχής το κίνημα «παραιτηθείτε»


Για προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha 989.

«Θα υπάρχει υπονόμευση με "κινήματα κατσαρόλας". Το κίνημα "παραιτηθείτε" είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τί θέλουν ακριβώς», ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος είπε πως «η κριτική είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η Παιδεία», αλλά υπογράμμισε:

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η ευτελοποίηση. Έχουμε γίνει στόχοι επιθέσεων. Υπάρχει μια υπερβολή που ευτελίζει το θέμα. Άλλα λέμε και άλλα λένε ότι λέμε. Το κατεστημένο δεν έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι παρένθεση».

Ειδικά για το ζήτημα των Αρχαίων Ελληνικών είπε: «Ανάμεσα στην αρχαιοπληξία και την αρχαιογνωσία, εμείς επιλέγουμε την αρχαιογνωσία. Μου αρέσουν τα Αρχαία. Να ενισχύσουμε την αρχαιομάθεια. Να απαντήσουμε στο πραγματικό ερώτημα γιατί τα παιδιά μας δεν μιλάνε καλά ελληνικά. Διδάσκονται στην πρώτη Γυμνασίου τρεις ώρες Αρχαία και δύο ώρες Νέα Ελληνικά. Αυτό είναι σωστό;» 

Πρόσθεσε ότι «ακούγονται ανοησίες ότι 'όποιος δεν θέλει στα 13 ένα παιδί να διδάσκεται από το πρωτότυπο τα αρχαία ελληνικά, αυτός είναι ανθέλληνας'. Με ιδεολογικούς, αντιδραστικούς όρους, που θεωρούμε ότι είναι υπονόμευση της εθνικής ταυτότητας αν τα παιδιά δεν μαθαίνουν στα 13 τους Αρχαία ελληνικά ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν τα ελληνικά, δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Παιδαγωγικά μπορούμε να μιλήσουμε».

«Ο κ. Φίλης και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αποδεχθούν ότι δικαίωμα να διαδηλώνουν στο πλαίσιο του νόμου, έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνονται, άλλωστε, ότι με την πολιτική και τη στάση τους προκαλούν τις αντιδράσεις της κοινωνίας» σχολίασε η ΝΔ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελληνιες
Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2024: Πρόγραμμα μαθημάτων ΓΕΛ και ειδικών μαθημάτων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
Πρόγραμμα για τις Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων ΓΕΛ και των ειδικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έτους 2024
Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2024: Πρόγραμμα μαθημάτων ΓΕΛ και ειδικών μαθημάτων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
Θέρμανση στα σχολεία
Σχολεία – «Βόμβα»: Μαθητές θα διδάσκονται Ηθική από την Α’ τάξη Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο
Μάθημα ηθικής στα σχολεία αντί για θρησκευτικά για όσους έχουν απαλλαγή από τα θρησκευτικά
Σχολεία – «Βόμβα»: Μαθητές θα διδάσκονται Ηθική από την Α’ τάξη Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο
ακίνητα
Πρόγραμμα Κάλυψη: Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για (3) τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και...
Πρόγραμμα Κάλυψη: Πώς θα πάρετε σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια