Thumbnail

 

Πληθαίνουν επικίνδυνα οι οικογένειες, στις οποίες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και οι δύο γονείς έμειναν άνεργοι, ενώ υπάρχουν παραδείγματα ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνουν to επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια, αυτές οι οικογένειες ανέρχονται στις 400.000, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ανεβάζει τον αριθμό των οικογενειών χωρίς εργαζόμενο μέλος, σε 450.000. Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Κικίλιας, επισήμανε και το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και των ανθρώπων που βρίσκονται στην ηλικία των 35 με 40 ετών.

Πρόσθεσε επίσης ότι, ο πολιτικός σχεδιασμός παραμένει παθητικός, καθώς όπως είπε, δίνεται έμφαση στην ανεργία των νέων, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι οι άνεργοι άνω των 35 ετών με την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν στην αγορά εργασίας.

Τις δραματικές και εκ βάθρων ανατροπές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία παρουσιάζει κα η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), σύμφωνα με την οποία,  δημιουργείται μια νέα κοινωνική ομάδα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, αυτή των «νέων φτωχών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι - φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν εργασία, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το 13,8% του συνόλου, ενώ εργαζόμενοι - φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΚΚΕ, εκτός από τους ανέργους, τους μετανάστες και τα νοικοκυριά με πολλά παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακά φτωχών, πλέον προστίθεται και η κατηγορία των εργαζόμενων φτωχών. Δεν πρόκειται για νέα κοινωνική τάξη, πάντα υπήρχαν στους κόλπους της κοινωνίας, λένε οι επιστήμονες, όμως τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό τους αυξάνεται. Έτσι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φτάνει το 13,8% των απασχολούμενων. Σε επίπεδο μισθωτών, οι εργαζόμενοι φτωχοί είναι το 25,4%.  Σύμφωνα με τη μελέτη, σε αυτή τη νέα ομάδα θα πρέπει να περιληφθούν οι νέοι έως 24 ετών, το ποσοστό φτώχειας των οποίων το 2010 έφτασε το 27,8%, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν 23%.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ελλάδα η οποία διαμορφώθηκε στο 24,4%, η ανεργία των νέων ξεπέρασε ακόμη και τη συνήθως ύποπτη Ισπανία με ποσοστό 55,4%, όταν στην Ιβηρική χώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 52,9%.

Πηγή: capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ipourgeio_paideias.jpg
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ
Με την ολοκλήρωση των διορθώσεων θα υπογραφούν από τον υπουργό και την υφυπουργό Παιδείας και θα σταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση.
Εντοπίστηκαν λάθη στους πίνακες κατανομής των 3.278 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Μετά τις διορθώσεις πάνε για ΦΕΚ