Thumbnail
Ελλάδα

Της Χαράς Καλημέρη

Παρά τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια πανεπιστήμια εξαιτίας της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, Έλληνες επιστήμονες καταφέρνουν να αποσπούν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για το ερευνητικό τους έργο στις επιστήμες της Ιατρικής, της Μηχανικής, της Γεωπονίας κ.ά., στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι στη λίστα των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που συνέταξε ο έγκριτος διεθνής οργανισμός Thomson Reuters για το 2016, περιλαμβάνονται 31 Έλληνες, εκ των οποίων εννέα διδάσκουν στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, παρά τις δελεαστικές προτάσεις που έχουν για «μετεγγραφή» στο εξωτερικό.
Η φετινή λίστα περιλαμβάνει συνολικά 3.266 ερευνητές από όλο τον κόσμο, με βασικά κριτήρια το εύρος των δημοσιεύσεών τους, αλλά και την απήχηση που αυτές έχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Η σημασία της διάκρισης γίνεται αντιληπτή, αν κανείς αναλογιστεί ότι ο αριθμός των ερευνητών παγκοσμίως αγγίζει τα 9 εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τις δύο εκατομμύρια τον χρόνο.
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει το έργο των εννέα Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα του Οργανισμού Thomson Reuters, μιλάει μαζί τους για τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η σημαντική αυτή διάκριση, καθώς και τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να παραμένουν στη χώρα μας.

Γιώργος Κ. Καραγιαννίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κινητά θα φορτίζουν χωρίς ρεύμα

Κινητά τηλέφωνα που θα φορτίζουν χωρίς ρεύμα, αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, την ώρα που ο χρήστης τους μιλάει; Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την καινοτόμα ιδέα ερευνητικής ομάδας στο ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Γιώργο Καραγιαννίδη, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για δεύτερη συνεχή χρονιά. Με κυριότερες ερευνητικές δραστηριότητες τις Ψηφιακές Επικοινωνίες και την Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας, έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, έχει δώσει περισσότερες από 40 διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια και φόρουμ και έχει βραβευθεί πολλές φορές για το ερευνητικό του έργο από διεθνείς οργανισμούς. Τον Οκτώβριο του 2015, μάλιστα, ανακηρύχθηκε ομότιμος καθηγητής σε ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας, το Southwest Jiaοtong University. Γιατί επιλέγει να ζει στην Ελλάδα; «Η επιλογή μου αυτή έχει να κάνει αφενός με προσωπικούς λόγους και αφετέρου με την ερευνητική μου ομάδα την οποία δεν θα ήθελα να εγκαταλείψω. Η ομάδα αυτή τυγχάνει σήμερα παγκόσμιας επιστημονικής αναγνώρισης και αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο», τονίζει ο ίδιος. Και προσθέτει: «Απόφασή μου είναι να μείνω και να προσπαθήσω να αντιμετωπίσω τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που προκαλεί η ελληνική πραγματικότητα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει τεράστιες δυνατότητες αν γίνει κατανοητό από όλους ότι είναι η μεγαλύτερη επένδυση, ιδιαίτερα για μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα, και δεν είναι χώρος πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά χώρος παραγωγής και διάδοσης επιστημονικής γνώσης».


Γεράσιμος Φιλιππάτος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


«Φως» στα αίτια της καρδιακής ανεπάρκειας


Ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, έχει ως κύριο ερευνητικό αντικείμενο την καρδιακή ανεπάρκεια, την κατάσταση δηλαδή που η καρδιά δεν καταφέρνει να στείλει αίμα αρκετό για τις ανάγκες του οργανισμού. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την παθοφυσιολογία (γιατί γίνεται αυτό), να βρούμε ουσίες στον οργανισμό που προβλέπουν ποιοι ασθενείς έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο και να δοκιμάσουμε νέα φάρμακα σε κλινικές δοκιμές», εξηγεί ο κ. Φιλιππάτος. Ο ίδιος έχει μετεκπαιδευτεί και εργαστεί στο εξωτερικό, όπου του είχαν γίνει πολύ καλές προτάσεις να εργασθεί ως καθηγητής πολλά χρόνια πριν γίνει καθηγητής στην Ελλάδα. Αντί, όμως, να φύγει ο ίδιος κατάφερε το αντίθετο: να έρχονται γιατροί για να εκπαιδευθούν στην καρδιακή ανεπάρκεια στη χώρα μας. «Τόσο ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας όσο και μέσω της συμμετοχής σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς αξιοποιώ ευκαιρίες για να φέρω τους κορυφαίους από όλο τον κόσμο στη χώρα μας για να εκπαιδεύσουν τους γιατρούς μας αλλά και να συνεργασθούν μαζί μας», επισημαίνει. Ωστόσο, η σημερινή ελληνική πραγματικότητα παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για έναν νέο γιατρό και η αλήθεια είναι, όπως παραδέχεται ο κ. Φιλιππάτος, ότι «πως πολλές φορές ξεμένω από επιχειρήματα στην προσπάθειά μου να πείσω τους φοιτητές μου που ξεκινούν την ιατρική τους καριέρα, να μείνουν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα, αλλιώς αυτή η απώλεια των νέων επιστημόνων θα μας κοστίσει». Ο ίδιος αισθάνεται χαρά και τιμή που το έργο του είναι χρήσιμο σε γιατρούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αλλά και ικανοποίηση επειδή η Ελλάδα προβάλλεται μέσω του ερευνητικού έργου που γίνεται από πολλούς επιστήμονες της χώρας.

Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νέα φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, αφού αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικεύτηκε στο νοσοκομείο Mc Gill του Kαναδά στην ειδικότητα της Παθολογίας και στο νοσοκομείο MDAnderson στο Χιούστον των ΗΠΑ στην ειδικότητα της Αιματολογίας και της Ογκολογίας. Γνώρισε, έτσι, το σύστημα Υγείας στην Αμερική, ενώ είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μεγάλες κλινικές μελέτες και να αποκτήσει συνεργασία με μεγάλα επιστημονικά ονόματα στην αλλοδαπή. «Γυρίζοντας στην Ελλάδα, μπορούμε πλέον με την επιστημονική μου ομάδα (γιατί όλα αυτά αφορούν συλλογική προσπάθεια) τόσο να αντιμετωπίσουμε όλα τα κακοήθη αιματολογικά και ογκολογικά νοσήματα όσο και να διεξάγουμε με επιτυχία κλινικές μελέτες για συγκεκριμένα κακοήθη νοσήματα, όπως το πολλαπλούν μυέλωμα, με νέα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Δημόπουλος. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ογκολογικών ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αυξηθεί, στοιχείο που -σύμφωνα με τον ίδιο- μπορεί να οφείλεται και στην οικονομική κρίση. «Στόχος μας είναι να διατηρούμε την ερευνητική μας συνεργασία με άλλα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, να βοηθούμε από μία μικρή χώρα στην παραγωγή νέων φαρμάκων μέσω της διεξαγωγής κλινικών μελετών, να εκπαιδεύουμε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής με επιτυχία και να δίνουμε όλα τα εφόδια για όσους θέλουν να εξειδικευτούν στην ειδικότητα της Αιματολογίας και της Ογκολογίας. Κυρίως, μας ενδιαφέρει ο ίδιος ο ασθενής και προσπαθούμε καθημερινά, με συλλογική προσπάθεια, να αντιμετωπίσουμε την κακοήθεια από την οποία πάσχει με όλα τα δυνατά επιστημονικά εφόδια», σημειώνει ο πρύτανης του Εθνικoύ και Καποδιστριακού Πανεπιστήμίου Αθηνών.

Νίκος Χατζηαργυρίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Μετάβαση στην εποχή των Ευφυών Δικτύων

Τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει δραστικά λόγω της μεγάλης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διεσπαρμένης παραγωγής και ευέλικτης κατανάλωσης. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ευφυή ή έξυπνα δίκτυα» τα οποία, με την εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, λειτουργούν με πιο ασφαλή, οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Νικόλαου Χατζηαργυρίου θεωρείται πρωτοπόρα διεθνώς σε θέματα ενσωμάτωσης διεσπαρμένων ενεργειακών πόρων (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες, μπαταρίες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έξυπνα σπίτια, κ.λπ.) και του τρόπου λειτουργίας και ανάπτυξης των μελλοντικών συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. «Η μεγάλη αυτή διάκριση με κάνει πολύ περήφανο και οφείλεται βασικά στην συλλογική προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας. Η διάκριση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη του τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η έρευνα μας σε σχέση με αντίστοιχες ομάδες στο εξωτερικό. Όλα αυτά όμως υπεραναπληρώνονται από τις γνώσεις, την εργατικότητα, τον ζήλο και τον ενθουσιασμό των ερευνητών μας. Την ομάδα αυτή δεν αλλάζω για οποιεσδήποτε καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης σε όσες προτάσεις μου έχουν γίνει από το εξωτερικό», επισημαίνει ο κ. Χατζηαργυρίου. Ο ίδιος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, του Ελληνικού Δικτύου Διανομής, όπου και μπορεί να δει τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το Δίκτυο. «Πολλές από αυτές τις δυσκολίες θα είχαν ξεπερασθεί εάν το σύστημά μας είχε ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και νέες οργανωτικές δομές. Η εξέλιξη αυτή είναι μια δύσκολη πορεία, αλλά τα βήματά της έχουν σχεδιαστεί και έχουν μπει οι βάσεις για τη μετάβασή μας στη νέα εποχή των ευφυών δικτύων», σημειώνει ο κ. Χατζηαργυρίου.

Αιθέρια έλαια αντί φυτοφαρμάκων

Μόσχος Πολυσίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Εναλλακτική λύση απέναντι στη χρήση αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων, με πολύ θετικές επιπτώσεις για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, όπως αναδείχθηκε από το έργο της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Μόσχου Πολυσίου. Πλέον, τα αιθέρια έλαια και τα υδατικά εκχυλίσματα των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών είναι περιζήτητα παγκοσμίως, όχι μόνο από τους κλάδους των τροφίμων, φαρμάκων κ.ά. αλλά και από τη σύγχρονη κτηνοτροφία και τη βιολογική γεωργία ως φυσικά αντιβιοτικά και ως αβλαβή φυτοπροστατευτικά. Ο ίδιος αισθάνεται χαρά και τιμή για τη διάκριση που έλαβε το ερευνητικό του έργο από τον οργανισμό Thomson Reuters, ενώ καθώς υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησής του δηλώνει «έτοιμος να βοηθήσει στην εφαρμογή του τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή τομέα της χώρας μας». Σημειώνεται ότι ο κ. Μόσχος Πολυσίου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε ως Χημικός το 1971 και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (PhD) το 1976. Διορίσθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977 όπου και υπηρέτησε μέχρι το 2015. Συγγραφέας δύο συγγραμμάτων και πολυάριθμων ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά εκ των οποίων 166 περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της εταιρείας Thomson Reuters και παρουσιάζουν 6.731 ετεροαναφορές μέχρι σήμερα, ο κ. Μ. Πολυσίου διακρίθηκε για τρεις συνεχείς χρονιές (2014, 2015 και 2016) στους κορυφαίους (1%) ερευνητές παγκοσμίως.

Δήμητρα Δαφερέρα, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, η κα Δήμητρα Δαφερέρα έχει λάβει μέρος σε 27 επιστημονικά συνέδρια και οι δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες της σε διεθνή περιοδικά, 51 το σύνολο, παρουσιάζουν ένα υψηλό αριθμό ετεροαναφορών, βάσει των οποίων η εταιρεία Thompson Reuters την κατέταξε στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως για τα συνεχόμενα τρία τελευταία έτη. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί ένα επισφράγισμα του έργου της που της δίνει χαρά, ηθική ικανοποίηση και ταυτόχρονα δύναμη για να το συνεχίσει. Το διδακτικό της έργο περιλαμβάνει την εκπαίδευση φοιτητών κατά τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων μαθημάτων που θεραπεύει το ίδρυμα, ενώ παράλληλα υποστηρίζει φοιτητές στην εκπόνηση των ερευνητικών εργασιών τους είτε σε προπτυχιακό επίπεδο είτε σε μεταπτυχιακό (μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, διδακτορική διατριβή). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, δηλαδή, στην απομόνωση - παραλαβή και μελέτη των δευτερογενών μεταβολιτών τους, όπως για παράδειγμα είναι τα αιθέρια έλαια. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των συστατικών στη βιολογική γεωργία. Λόγω των αντιμικροβιακών ή και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων που επιδεικνύουν αυτά τα φυσικά συστατικά των φυτών σε πειράματα στο εργαστήριο, υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον και μια όλο και αυξανόμενη τάση για έρευνα με στόχο την χρησιμοποίησή τους σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους όπως είναι τα τρόφιμα, τα καλλυντικά κ.ά.
Βιολογικά - Εναλλακτικά καύσιμα

Κωνσταντίνος Ρακόπουλος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Υπηρέτησε στο ΕΜΠ για 37 χρόνια συνεχώς, σταδιοδρομώντας σε όλες τις θέσεις της διδακτικής-ερευνητικής ιεραρχίας στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ από το 2016 ο κ. Κ. Ρακόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής της συνεχίζοντας την έρευνα που επικεντρώνεται στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως (ΜΕΚ), τη Μεταφορά Θερμότητας και τη Καύση Βιολογικών / Εναλλακτικών Καυσίμων. «Οπωσδήποτε μου δίνει μεγάλη χαρά η διάκριση από τον έγκριτο διεθνή Οργανισμό Thomson Reuters, να περιλαμβάνομαι στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Τα δημοσιευμένα σχετικά άρθρα, πλην ολίγων εξαιρέσεων, προέρχονται από ερευνητικές εργασίες που έγιναν στο Εργαστήριο ΜΕΚ από σπουδαστές και συνεργάτες της Σχολής μας υπό τη Διεύθυνσή μου, κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες και ελλιπή μέσα» επισημαίνει ο κ. Ρακόπουλος. Όπως αναφέρει, θα πρέπει κανείς να δει αυτή τη διάκριση ανεξαρτήτως προσώπων, δηλαδή ως διάκριση της πατρίδας μας. «Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να παραμείνω μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, δηλαδή πιστεύοντας πάντοτε στην αξία του πνεύματος των νέων Ελλήνων επιστημόνων που επιλέγουν να πολεμήσουν στη δύσκολη ελληνική πραγματικότητα, με την ηθική αυτή ανταμοιβή να δικαιώνει την επιλογή μου. Θα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής εάν καταφέραμε να κάνουμε τους Έλληνες να νιώσουν υπερήφανοι», καταλήγει ο ίδιος.

Δημήτριος Ρακόπουλος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Δημήτριος Ρακόπουλος έλαβε το Δίπλωμα του Μηχανολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ το 2002 και το Διδακτορικό Δίπλωμα το 2007 στο αντικείμενο των υγρών βιοκαυσίμων στους κινητήρες Diesel. To ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην υπολογιστική και πειραματική διερεύνηση συμβατικών, βιογενών και εναλλακτικών καυσίμων σε κινητήρες Diesel, καθώς και σε συγγενή επιστημονικά πεδία στον ευρύτερο τομέα της Ενέργειας. «Οταν άλλοι ερευνητές κάνουν αναφορά στο επιστημονικό σου έργο αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι έβαλες και εσύ ένα λιθαράκι στην επιστημονική πρόοδο, αποτελεί σημαντική επιβράβευση. Παράλληλα, εάν έχουμε καταφέρει να κάνουμε έστω και έναν Έλληνα να χαμογελάσει και να νιώσει περήφανος για την πατρίδα μας διαβάζοντας αυτήν την είδηση, μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ηθική ικανοποίηση», υπογραμμίζει ο κ. Δ. Ρακόπουλος. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχει επιλέξει συνειδητά να εκπονεί το ερευνητικό του έργο στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να φύγει από τη χώρα εξ ανάγκης, παρά μόνο από επιλογή. «Πιθανότατα ένας ερευνητής μπορεί να βρει καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες οικονομικές απολαβές στο εξωτερικό, αλλά ηθικές ανταμοιβές όπως η παρούσα, σε συνδυασμό με το να ζεις στο μέρος και με τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει ο ίδιος και αγαπάς, με οδηγούν στην παραμονή, προς το παρόν τουλάχιστον, στην Ελλάδα», σημειώνει ο ίδιος.

Ευάγγελος Γιακουμής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σπούδασε στο ΕΜΠ στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1998, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ευάγγελος Γιακουμής εργάστηκε για 6 χρόνια ως Υπεύθυνος Ανάπτυξης Δικτύου και Τεχνικής Εκπαίδευσης στην (τότε) Κεντρική Αντιπροσωπεία της Peugeot. Το 2005 επανήλθε στο ΕΜΠ, στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ως λέκτορας και από το 2015 είναι αναπληρωτής καθηγητής. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της μεταβατικής λειτουργίας κινητήρων Diesel, η εφαρμογή του 2ου Θερμοδυναμικού Νόμου σε Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως, η μελέτη υπερπλήρωσης και θορύβου καύσης, καθώς και η χρήση βιοκαυσίμων σε κινητήρες πετρελαίου.
Από την ερευνητική αυτή δραστηριότητα έχουν προκύψει περί τις 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, καθώς και 2 μονογραφίες στην αγγλική γλώσσα. «Η διάκριση αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση του επιστημονικού και ερευνητικού μου έργου μέχρι σήμερα, με δεδομένη τη ‘βαρύτητα’ του Οίκου Thomson Reuters αλλά και τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ερευνητών παγκοσμίως που έχουν συμπεριληφθεί. Είναι προφανές ότι με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο. Η διάκριση όμως αυτή αποτελεί και συνολική αναγνώριση της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται στο Εργαστήριο ΜΕΚ του ΕΜΠ, κάτω από όχι πάντα ευνοϊκές συνθήκες λόγω της γενικότερης κατάστασης της χώρας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sex
Σεξ: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Κατά μέσο όρο, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται σε σχέση αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά διαρκούν 11 και 13 λεπτά αντίστοιχα, όπως...
Σεξ: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει