Thumbnail
Πραξικοπηματίας Στυλιανός Πατακός

Αποφυλακίστηκε το 1990 για λόγους υγείας και ζούσε ελεύθερος για 26 χρόνια, πρωτεργάτης του πραξικοπήματος του 1967

Λίγες ώρες μετά τη διάρρηξη στο σπίτι του στην Αθήνα, όπου άγνωστοι του αφαίρεσαν κοσμήματα και το "Παράσημο της Ανδρείας", ο μακροβιότερος από τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και της 7χρονης δικτατορίας στην Ελλάδα, Στ. Παττακός εξέπνευσε πριν από λίγο σε ηλικία 104 ετών.

Ο καταγόμενος από το Ρέθυμνο πραξικοπηματίας, σύμφωνα με το neakriti.gr, που είχε αποφυλακιστεί για λόγους ανήκεστου βλάβης, παρότι καταδικαστείς σε ισόβια, θα κηδευτεί, σύμφωνα με τους οικείους του, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, με σοβαρό το ενδεχόμενο η τελευταία του κατοικία να είναι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνου.

Στο πραξικόπημα του 1967 συμμετείχε ως διοικητής του ΚΕΤΘ στο Γουδί. Στη χουντική κυβέρνηση ανέλαβε πρώτα υπουργός Εσωτερικών και έπειτα αντιπρόεδρος της. Έμεινε στην ιστορία ως “ο άνθρωπος με το μυστρί” καθώς ήταν εκείνος που εγκαινίαζε τα έργα της χούντας.

Συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου 1974, και φυλακίστηκε στην ΚΕΑ. Καταδικάστηκε για στάση και εσχάτη προδοσία σε θάνατο, όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια. Έμεινε στη φυλακή μόλις 16 χρόνια καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 αφέθηκε ελεύθερος λόγω της υγείας του.

Καθαιρέθηκε από τον βαθμό του Ταξίαρχου και λάμβανε σύνταξη. Αμετανόητος μέχρι και το τέλος της ζωής του, δήλωνε πριν μερικά χρόνια για έναν από τους χιλιάδες βασανισμούς κατ' εντολή της χουντικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα, αυτόν του αξιωματικού του ελληνικού στρατού, Σπύρου Μουστακλή: "Καλά του κάναμε".

Το βίντεο της "Μηχανής του Χρόνου" με τη σχετική δήλωση του Παττακού:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα