Thumbnail
Άποψη

Πριν λίγο καιρό αφαιρέθηκε από την Πηγή Δελβετζή το μετάλλιο που είχε πάρει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Ύστερα από 8 χρόνια η διεθνής επιτροπή απεφάνθει ότι τότε ήταν ντοπαρισμένη…  Εκείνη την περίοδο όμως και οι Κινέζοι διακρίθηκαν στο αγώνισμα της νοθείας των τροφίμων. Κανένας όμως δεν τους αφαίρεσε ούτε το μετάλλιο, ούτε την άδεια λειτουργίας εργοστασίων τους, ούτε και την άδεια εμπορίας των τροφών τους. Τις οποίες συνεχίζουν να διοχετεύουν ανά τον κόσμο. Για κοιτάξτε λίγο τα ντουλάπια της κουζίνας σας …

Λογικά είναι κατασκευασμένα από μελαμίνη, όπως τα περισσότερα πλέον. Πριν τα ανοίξετε, αναρωτηθείτε : τί είναι η μελαμίνη ; Αν κάνετε τον κόπο να μπείτε στη Βικιπαίδεια, θα διαβάσετε : «Η μελαμίνη είναι μια άχρωμη κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων πολυμερών ουσιών, προ πάντων σε συνδυασμό με φορμαλδεΰδη (ρητίνες μελαμίνης-φορμαλδεΰδης). Παραδείγματα ρητινών είναι πλαστικά, κόλλες και βερνίκια, ιοναλλακτικές ρητίνες, βυρσοδεψικά παράγωγα και ειδικό ηχομονωτικό υλικό. Επίσης χρησιμοποιείται στην  κατασκευή  εξαχλωρομελαμίνης  (χρωστικές-φυτοκτόνα).»

Ίσως σας φανούν βαρετά και δεν συνεχίσετε. Θα χάσετε όμως το καλύτερο : «Η μελαμίνη είναι μία από τις λίγες οργανικές ενώσεις με μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο (66,7%), που συνδυάζει μεγάλη σταθερότητα και σχετικά μικρή τοξικότητα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε άζωτο και του μικρού κόστους της, η μελαμίνη είχε προταθεί ως δραστικό συστατικό αζωτούχων λιπασμάτων. Η μελαμίνη χρησιμοποιήθηκε (από το 1985) ως πηγή μη πρωτεϊνικού αζώτου στις ζωοτροφές και ειδικότερα στη διατροφή των αγελάδων και άλλων μηρυκαστικών, αν και δεν αποτελεί ικανοποιητικό υλικό λόγω της αργής υδρόλυσής της, σε σχέση με άλλα αζωτούχα υλικά (ουρία, σπόροι βάμβακος / βαμβακόπιτα). Η μελαμίνη σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ως παράνομο πρόσθετο σε τρόφιμα, για φαινομενική αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, όταν οι τελευταίες μετρούνται με βάση την ολική περιεκτικότητα του τροφίμου σε άζωτο, όπως π.χ. με την κλασική, αλλά ευρύτατα χρησιμοποιούμενη μέθοδο Kjeldahl.

Εδώ είμαστε ! Μαζί με τους Νew York Times εκείνης της εποχής : «.....Την τελευταία Παρασκευή, εδώ στο Zhanggiu, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανική πόλη νοτιοανατολικά του Πεκίνου, δυο παραγωγοί ζωοτροφών μας εξήγησαν λεπτομερώς πως προμηθεύονται πρωτεΐνες (σίτου, καλαμποκιού, σόγιας ή άλλης προέλευσης) χαμηλής ποιότητας. Πώς στη συνέχεια τις ανακατεύουν με υπολείμματα μελαμίνης, οι χημικές ιδιότητες της οποίας βοηθούν στο να φαίνεται "φουσκωμένη" η περιεκτικότητα των ζωοτροφών σε πρωτεΐνη. Η μελαμίνη είναι το νόθευμα πρώτης προτίμησης, λένε, επειδή η ουρία -μια άλλη πλούσια σε άζωτο χημική ουσία- είναι παράνομη για τις ζωοτροφές για χοίρους και πουλερικά και μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί στην Κίνα, όπως και στις ΗΠΑ. "Χρησιμοποιούν τη μελαμίνη για να αυξήσουν τα επίπεδα αζώτου στις δοκιμασίες", μας είπε ο υπεύθυνος μιας βιομηχανίας ζωοτροφών. "Αν την προσθέσεις σε μικρές ποσότητες δεν θα βλάψει τα ζώα".

Ο υπεύθυνος μιας μικρής τοπικής μονάδας ζωοτροφών, που αποτελείται από λίγες αποθήκες και μονάδες ανάμιξης, παραδέχθηκε πως ανακατεύει υπολείμματα μελαμίνης με ζωοτροφές για χρόνια. Τον τελευταίο καιρό είπε πως δεν χρησιμοποιεί μελαμίνη. 'Εβγαλε ένα πλαστικό σακουλάκι που περιείχε σκόνη μελαμίνης. Είπε πως θα μπορούσε να τη χρωματίσει, ώστε να ταιριάζει με το χρώμα της ζωοτροφής και πως πιθανώς δεν είναι επικίνδυνη για τα κατοικίδια. "Τα κατοικίδια δεν είναι σαν τους χοίρους ή τα κοτόπουλα", είπε τελείως φυσικά, εξηγώντας ότι μπορούν να τραφούν με λιγότερη πρωτεΐνη. "Δεν χρειάζεται να αναπτυχθούν γρήγορα". Παραδέχθηκε πως η νοθευμένη με μελαμίνη ζωοτροφή έχει λιγότερη πρωτεΐνη, κάτι που την κάνει λιγότερο θρεπτική.

"Είναι γεγονός ότι βάζοντας μελαμίνη αυξάνεις τα κέρδη σου", είπε ένας άλλος προμηθευτής ζωοτροφών του Zhanggiu. "Η μελαμίνη κοστίζει περίπου 1,20 $ για κάθε μονάδα πρωτεΐνης ανά τόννο, ενώ η πραγματική πρωτεΐνη κοστίζει περίπου 6 $. Να λοιπόν η διαφορά!"  

Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων, αποκαλύφθηκε στην Κίνα το σκάνδαλο για το μολυσμένο με μελαμίνη παιδικό γάλα (για την ακρίβεια: σκόνη γάλακτος για βρεφικές τροφές). Το σκάνδαλο ενεπλάκησαν πολλές μεγάλες εταιρείες τροφίμων της Κίνας και αποκαλύφθηκε μετά από τα πολλά κρούσματα ασθενειών σε μικρά παιδιά. Πολλά από αυτά πέθαναν από βλάβες στη λειτουργία των νεφρών (νεφρική ανεπάρκεια), κυρίως μέσω του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά (νεφρολιθίαση). Η σχηματιζόμενη "πέτρα" στην ουσία είναι κρυσταλλικά συσσωματώματα κυανουρικής μελαμίνης. Υπολογίζεται ότι 35.000-40.000 παιδιά έπαθαν σοβαρές βλάβες σε όλη την Κίνα. Η μαζική προσέλευση γονέων στα νοσοκομεία και η ανησυχία της κοινής γνώμης έφτασε στα όρια του πανικού κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2008. Η μελαμίνη πιθανόν προστέθηκε αρχικά σε γάλα που είχε αραιωθεί με νερό και η προσθήκη απλώς ξεγελούσε τους υπεύθυνους που έλεγχαν (όχι όμως με συστηματικό τρόπο) την περιεκτικότητα σε άζωτο με απλές δοκιμασίες.

Από επίσημα στοιχεία των αρχών αποδείχθηκε ότι το 20% των κινέζικων εταιρειών παραγωγής διατροφικών προϊόντων, για τα οποία χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη γάλα, διέθεταν προϊόντα που ήδη περιείχαν μελαμίνη. Προϊόντα με μελαμίνη βρέθηκαν επίσης σε άλλες ασιατικές χώρες, στην Αυστραλία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές που είχαν εισάγει διατροφικά προϊόντα από την Κίνα.

ΟΚ, ας απαγορέψουμε την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα, θα σκεφτεί ο μέσος Ευρωπαίος βάζοντας υποψηφιότητα για μετάλλιο άγνοιας σε συνδυασμό με ξερολίαση. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν εισάγει γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, αλλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπισκότα και σοκολάτες που μπορεί να περιέχουν ίχνη μελαμίνης εφόσον χρησιμοποιήθηκε επιμολυσμένο γάλα σε σκόνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται ή προέρχονται από την Κίνα θα πρέπει να υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για την παρουσία μελαμίνης.

Θα ήταν άδικο να στοχοποιήσουμε τους Κινέζους για τη νοθεία των τροφίμων στον πλανήτη. Μια χαρά γίνεται στη χώρα μας κι από τους ντόπιους «επιστήμονες». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει, λέει, ελέγχους. Πιάστηκε όμως στον ύπνο πριν 8 χρόνια αφού χρησιμοποιούσε μέθοδο ελέγχου ξεπερασμένη. Στην Ελλάδα έχουμε το Γενικό Χημείο του Κράτους για αυτή τη δουλειά. Δρα δειγματοληπτικά και αδυνατεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος της σύγχρονης νοθείας. Χωρίς πολλά μέσα και προσωπικό είναι.

Ό,τι συνέβη στην Κίνα πριν 8 χρόνια δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό το οποίο τελείωσε. Συνεχίζεται και στις μέρες μας με άλλα υλικά και άλλους πρωταγωνιστές. Ας έχουμε στο νου μας όμως , ότι έστω και μετά από χρόνια, αφαιρούνται όχι μόνο μετάλλια αλλά και υγεία και ζωές ανθρώπων. Ανοίξτε τα ντουλάπια σας με προσοχή !

Ντάλης  Βαγγέλης

Χημικός

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teachers
Δημόσιο-Εκπαιδευτικοί: Τα όρια ηλικίας έως το 2026 για όλες τις κατηγορίες
Οι δέκα προϋποθέσεις που η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου προβλέπει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων
Δημόσιο-Εκπαιδευτικοί: Τα όρια ηλικίας έως το 2026 για όλες τις κατηγορίες
Εθνική Μπάσκετ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με Εθνική μπάσκετ, Εθνική πόλο, Ντούσκο και Σάκκαρη οι ελληνικές συμμετοχές της Τρίτης
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: «Μάχη» πρόκρισης για την Εθνική μπάσκετ - Οι ελληνικές συμμετοχές της Τρίτης
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με Εθνική μπάσκετ, Εθνική πόλο, Ντούσκο και Σάκκαρη οι ελληνικές συμμετοχές της Τρίτης
nosileftria
Η δύναμη της θέλησης: Νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία» συγκέντρωσε 19.300 μόρια και πλέον είναι φοιτήτρια της Ιατρικής
Κατερίνα Αλεξίου – Η νοσηλεύτρια που συγκέντρωσε 19.300 μόρια και πλέον είναι φοιτήτρια της Ιατρικής
Η δύναμη της θέλησης: Νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία» συγκέντρωσε 19.300 μόρια και πλέον είναι φοιτήτρια της Ιατρικής