Thumbnail
Πρόσθετα τροφίμων

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία καρκινικού θανάτου παγκοσμίως, με τουλάχιστον 700.000 θανάτους, ετησίως. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Εκτός από τις γενετικές αιτίες, οι επιστήμονες αποδίδουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και σε διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πλειάδα τροφίμων -και κυρίως τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα προϊόντα- που βρίσκονται καθημερινά στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, περιέχουν πρόσθετες ουσίες, οι οποίες έχουν εισαχθεί στις διάφορες τροφές, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θρεπτικής τους αξίας, της ασφάλειάς τους, αλλά και της εμφάνισης/ γεύσης /οσμής τους.

Πρόκειται για τους γαλακτωματοποιητές, πρόσθετα που ενδεχομένως να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου στο έντερο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.

Οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι διευκολύνουν την ανάμιξη των συστατικών των τροφίμων και τους δίνουν μεγαλύτερο διάρκεια ζωής, μπορούν να μεταβάλλουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, με τρόπο που προκαλεί φλεγμονή και τελικά καρκίνο του παχέος εντέρου.


Μεταξύ άλλων, οι γαλακτωματοποιητές χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού, μαργαρίνης, σοκολάτας, παγωτού και παρασκευασμάτων κρέατος (π.χ. λουκάνικα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δρα Έμιλι Βιενουά του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου "Cancer Research", τάϊσαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και πολυσορβικό-80), σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σημειώνεται, επίσης, πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γαλακτωματοποιητές που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην παραγωγή τροφίμων είναι, είτε  ουσίες απομονωμένες από φυσικά προϊόντα είτε συνθετικές χημικές ουσίες που έχουν παρεμφερή δομή με τα φυσικά προϊόντα. Όπως όλα τα πρόσθετα, οι γαλακτωματοποιητές υπόκεινται σε αυστηρότατους κανονισμούς της Ε.Ε. που διέπουν την αξιολόγηση της ασφάλειας, την έγκριση, τη χρήση και τη διατροφική επισήμανσή τους. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, όλοι οι πρόσθετοι γαλακτωματοποιητές, καθώς και όλα τα πρόσθετα τροφίμων, δηλώνονται στη συσκευασία των τροφίμων, είτε με το όνομά τους είτε με τον αριθμό Ε που τους αντιστοιχεί.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τα πρόσθετα τροφίμων

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, όλα τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να παίρνουν έγκριση από ειδική επιτροπή, για να μπορούν να χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα που διατίθενται εντός των χωρών-μελών της Ένωσης.

Η διαδικασία έγκρισης ξεκινάει με την υποβολή επίσημης αίτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αποτελείται από ένα φάκελο της αίτησης για την ουσία, ο οποίος περιέχει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις προτεινόμενες χρήσεις της πρόσθετης ουσίας και τα επίπεδα χρήσης της. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αποστέλλει το φάκελο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Admninistration - EFSA) και τον καλεί να αξιολογήσει την ασφάλεια της πρόσθετης ουσίας για τις προβλεπόμενες χρήσεις της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει εάν θα εγκρίνει την ουσία με βάση την αξιολόγηση της ασφάλειας της EFSA. Η έγκριση των προτεινόμενων νέων χρήσεων σε υφιστάμενα πρόσθετα τροφίμων ακολουθεί την ίδια διαδικασία.

Μόλις εγκριθεί, η πρόσθετη ουσία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των επιτρεπόμενων προσθέτων τροφίμων της ΕΕ, όπως αυτά ορίζονται στον κανονισμό ΕC 1333/2008, ο οποίος καθορίζει επίσης τους όρους χρήσης. Τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να ακολουθούν τα εγκεκριμένα κριτήρια καθαρότητας, όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό της 231/2012 της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2008, η ισχύουσα νομοθεσία ενοποιήθηκε σε τέσσερις απλουστευμένες ρυθμίσεις, οι οποίες καλύπτουν όλα τα λεγόμενα βελτιωτικά τροφίμων (δηλαδή τα πρόσθετα τροφίμων, τα ένζυμα τροφίμων και τα αρτύματα). Ο κανονισμός ΕC 1331/2008 εισήγαγε κοινή διαδικασία έγκρισης για αυτές τις ουσίες. Με τον κανονισμό ΕC 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων καταρτίστηκε ο κατάλογος των εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων, ο οποίος δημοσιεύθηκε επισήμως με τον κανονισμό της 1129/2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Iatropedia.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

KILKIS
Ίδρυση Κέντρου Διασύνδεσης της Βιομηχανικής Επιχειρηματικότητας υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
Κιλκίς: Σχολή επαγγελματικής κατάρτισης θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2025
Ίδρυση Κέντρου Διασύνδεσης της Βιομηχανικής Επιχειρηματικότητας υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος