Thumbnail
Τα ηχηρά λουκέτα της αγοράς

Το 2016 φάνηκε να είχε μπει από την αρχή με πολλά "λουκέτα" επιχειρήσεων. Έως την αρχή του 2016 έως τον Ιούνιο που μας πέρασε είχαν κλείσει 15.435 επιχειρήσεις (στοιχεία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ)).

Τα μνημόνια και η συνεχής λιτότητα, η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου και της αγοραστικής δύναμης έχει την ευθεία αντανάκλασή της στην αγορά. Το άγονο οικονομικό πεδίο που διαωνίζεται τα τελευταία χρόνια έκανε ακόμα και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το 2016 να κλείσουν στέλνοντας στην ανεργία εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες εργαζόμενους.

Το μεγάλο μπαμ στην αγορά έκανε η φημισμένη ελληνική εταιρεία "Ηλεκτρονική Αθηνών" η οποία έκλεισε οριστικά στις 14 Απριλίου και έστειλε στην ανεργία περίπου 450 εργαζόμενους.

Διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, απασχολώντας συνολικά περίπου 500 εργαζόμενους.

Ηλεκτρονική Αθηνών

Επόμενο λουκέτο ήρθε από την Σαραφίδης η οποία δεσπόζει στην Βόρειο Ελλάδα

 

Επίσης, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε ποσό 3,9 εκατ. περίπου έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μείωση (-51,69%) που οφείλεται εκτός από την οικονομική κρίση στο κλείσιμο τριών καταστημάτων.
Σημειώνεται ότι η Σαραφίδης ιδρύθηκε το 1969 με την οδό Ερμού 29 στη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο την εμπορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Υπήρξε η πρώτη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών στην Θεσσαλονίκη που προχώρησε σε ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων εγκαινιάζοντας το δεύτερο κατάστημα της στην Ανατολική Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 1988.

Από το 1997 έως και το 2009 εγκαινίασε εννέα νέα υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κοζάνη, Βόλο, Τρίκαλα και Κατερίνη.Το 2007 η Ηλεκτρονική Αθηνών ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με το σύνολο των μετόχων της εταιρείας με την επωνυμία ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ για την εξαγορά του 100% των μετοχών της ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ.

Ο αριθμός των εργαζομένων της από 53 στις 30/6/2014 μειώθηκε, έναν χρόνο μετά, σε 35, όπως και οι παροχές προς το προσωπικό: από άνω του 1 εκατ. ευρώ σε 497.800 ευρώ

Η τραγική μπαμ της JETOIL

Την πτώχευση της Jetoil ακολούθησε και η αυτοκτονία του ιδιοκτήτη της Κυριάκου Μαμιδάκη  Σε πάνω από 300 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της Mamidoil Jetoil στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες και τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές, που οδήγησαν την εταιρεία σε «ασφυξία» και τον ιδιοκτήτη της -κατά τα φαινόμενα- να βάλει τέλος στη ζωή του.
 
Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 περιγράφει τα χρέη της εταιρείας που καλύπτονται από εγγυήσεις ως εξής:
 
Alpha Bank: 62,28 εκατ. ευρώ
Εθνική Τράπεζα: 50,5 εκατ. ευρώ
Eurobank: 41,66 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς: 36,4 εκατ. ευρώ
Τράπεζα Αττικής: 12,66 εκατ. ευρώ

Η εταιρεία αυτή στις καλές εποχές της είχε στήσει 600 πρατήρια σε όλα τα Βαλκάνια!

jetoil

SOFTEX: Το τελευταίο μεγάλο λουκέτο του 2016 

Τον Μάρτιο του 2016 το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε: 

"Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, τριμερής συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της SOFTEX με θέμα την απόφαση της μητρικής εταιρείας να κλείσει οριστικά την Αθηναϊκή Χαρτοποιία ΑΕ.

Το Υπουργείο Εργασίας και οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά ζήτησαν την αναθεώρηση αυτής της απόφασης και την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η μητρική εταιρεία διακόπτει οριστικά την παραγωγική λειτουργία στο αντικείμενο παραγωγής χαρτιού."

Η εταιρεία πετάει στον δρόμο 200 περίπου εργαζόμενους

Λουκέτο στο Ledra Athens

Mετά το«Πεντελικόν», το Esperia Hotel στη Σταδίου, το La Mirage στην Ομόνοια και το Athens Imperial στην πλατεία Καραϊσκάκη, το 2016 έβαλε λουκέτο το  Athens Ledra αφήνωντας περίπου 150 εργαζόμενους στο δρόμο

Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott. Το 2014 το ξενοδοχέιο μετονομάστηκε σε Athens Ledra.

Πυρσός και Ελευθερουδάκης και κλάδος τροφίμων

Η εταιρεία security 'Πυρσός' σταμάτησε να λειτουργεί από τη Δευτέρα 30 Μαΐου αφήνοντας στον αέρα περίπου 800 εργαζόμενους.

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η Σοφία Ελευθερουδάκη ανακοίνωσε πως στις 30-09-2016 πρόκειται να κλείσει το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκη» της οδού Πανεπιστημίου.

Για την ιστορία, το πρώτο βιβλίο του εκδοτικού οίκου ήταν παιδικό και εκδόθηκε το 1903. Τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη ξεκίνησαν από τον Κωνσταντίνο Ελευθερουδάκη ο οποίος το 1898 αγόρασε το παλαιότερο τότε διεθνές βιβλιοπωλείο της Αθήνας των Beck και Barth.

Το 1906 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Συντάγματος, το 1962 μετακόμισε στη οδό Νίκης και το 1995 εγκαινιάστηκε το πολυώροφο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου. Σήμερα η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια της τρίτης γενιάς (Σοφίκα και Μαρίνα Ελευθερουδάκη)

Στον χώρο των τροφίμων λουκέτο έπεσ στην Αγνογάλ η οποία έκλεισε μετά από 88 χρόνια ενώ ρολά κατέβασε και το εργοστάσιο γάλακτος της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο καθώς και η γραμμή παραγωγής γάλακτος Νουνού Εκλεκτό της Friesland. Παράλληλα η ΙΜΑΣ έκλεισε την μονάδα της τον Μάριο απολύωντας 180 εργαζόμενους ενώ ρολά κατέβασε και και το εργοστάσιο Λεβεντέρης

Ελευθερουδάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

elliniki-glossa
Το ρήμα που έκανε λάθος μέχρι και ο Μπαμπινιώτης δεν γράφεται όπως νομίζουμε
Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, με τη βαθιά κατανόησή του στη γλωσσολογία και τη γλώσσα ως πολιτιστικό εργαλείο, υποδεικνύει την ορθότερη μορφή...
Το ρήμα που έκανε λάθος μέχρι και ο Μπαμπινιώτης δεν γράφεται όπως νομίζουμε