Thumbnail

 

Του Κώστα Δεληγιάννη
 
Την τακτική που ακολουθεί εδώ και δύο χρόνια στη διαμάχη των «Very Crispy Gangsters» και «Rockstarz», καταγράφοντας και αναλύοντας τις αναρτήσεις των μελών των δύο συμμοριών στο Facebook, ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιήσει και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις η αστυνομία της Νέας Υόρκης, για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα και άλλων ανάλογων ομάδων. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, τα νεότερα μέλη των συμμοριών χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα για να καυχηθούν για τα «κατορθώματά» τους και να χλευάσουν τους αντιπάλους τους – σχόλια που συνήθως οδηγούν σε καινούριες πράξεις βίας.
 
Η συμπεριφορά αυτή είναι μάλιστα τόσο διαδεδομένη που την Τετάρτη ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την παρακολούθηση του Facebook, διπλασιάζοντας τη δυναμικότητά της στους 300 αστυνομικούς. Όσοι ενισχύσουν την ομάδα δεν θα επικεντρωθούν τόσο στις γνωστές συμμορίες όσο σε ομάδες ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά και χαμηλότερο προφίλ.
 
Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι μέχρι σήμερα το υλικό που συλλέγει συνήθως βρίσκεται σε προφίλ στο Facebook που είναι δημόσια. Από εδώ και στο εξής, ωστόσο, θα επεκτείνει τη χρήση τακτικών που χρησιμοποίησε στη διαμάχη των «Very Crispy Gangsters» και «Rockstarz» – με τους αστυνομικούς να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ με ψευδώνυμα και να προσπαθούν να γίνουν «φίλοι» με τα μέλη των συμμοριών, για να αποσπάσουν και ιδιωτικές πληροφορίες.
 
Η Donna Lieberman, διευθύντρια στη μη κυβερνητική οργάνωση New York Civil Liberties Union, δήλωσε στο Associated Press πως «η αστυνομία έχει το δικαίωμα, στην πραγματικότητα την υποχρέωση, να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε αποτελεσματικό μέσο για να περιορίσει τη δραστηριότητα των συμμοριών, ακόμη και μέσα από το Facebook ή τα άλλα κοινωνικά δίκτυα». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αυτές οι μέθοδοι θα πρέπει να ελέγχονται, «ώστε να μην καταλήξουν να παρακολουθούνται απλοί πολίτες αδικαιολόγητα».
 
Οι διωκτικές αρχές, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα. «Κάθε φορά που συζητάμε με την αστυνομία για τις μεθόδους ερευνών που πρέπει να ακολουθεί, δίνουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί στα social media», ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ed Carroll, επικεφαλής του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Brooklyn.
 
Η αστυνομία του San Diego και της Atlanta παρακολουθούν επίσης την online δραστηριότητα των συμμοριών, ψάχνοντας για αναρτήσεις σχετικά με ένοπλες επιθέσεις ή άλλα εγκλήματα. Σύμφωνα με υπεύθυνο της αστυνομίας της Atlanta, η τακτική αυτή δεν διαφέρει ουσιαστικά από το να ζητούν πληροφορίες από κάποιον μάρτυρα.
 
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η παρακολούθηση στο Facebook δεν παραβιάζει το προσωπικό απόρρητο, απόφαση που εξέδωσε με αφορμή την εκδίκαση ενός αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης από το Bronx. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το FBI απέκτησε πρόσβαση στα ιδιωτικά μηνύματα του επικεφαλής μιας σπείρας διακίνησης ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας το προφίλ ενός «φίλου» του που στο μεταξύ συνεργαζόταν με την αστυνομία. Τα στοιχεία που συνέλεξαν ήταν κυρίως μηνύματα για την πώληση κοκαΐνης. συμμορίας εού απορρήτου έχει κριθεί ήδη από το ομοσμπονδιακό
 
Οι συνήγοροι προσπάθησαν να καταστήσουν άκυρο όλο αυτό το υλικό, επιχειρηματώντας ότι παραβιάστηκε η τέταρτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος περί ιδιωτικότητας. Η απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζει όμως τα μηνύματα του κατηγορούμενου έπαψαν να είναι ιδιωτικά από τη στιγμή που τα μοιράστηκε με τους «φίλους» του, αφού οι «φίλοι» του θα μπορούσαν στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν όπως εκείνοι ήθελαν.
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα