Thumbnail
Απόλυτα αρνητική στο ενδεχόμενο έκδοσης των 2 από τους 8 συνολικά Τούρκους αξιωματικούς ήταν η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία εισηγήθηκε στο Β’ Ποινικό Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου να απορρίψει ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Οι λόγοι που εκζητούνται οι αξιωματικοί είναι αόριστοι, ισχυρίστηκε η αντιεισαγγελέας, ενώ ζήτησε από τους αρεοπαγίτες ακόμα κι αν αποφασίσουν να εξετάσουν το ζήτημα επί της ουσίας να αρνηθούν την παράδοση των αξιωματικών στην Τουρκία, όπου κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική συμπεριφορά, ενώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Δραματική έκκληση για τη ζωή τους απηύθυναν, άλλωστε, οι ίδιοι οι εκζητούμενοι προς τους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι αναμένεται να εκδώσουν την απόφασή τους στις 23 Ιανουαρίου.

«Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης, τα έγγραφα της δικογραφίας και όσα ακούστηκαν εδώ, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», υπογράμμισε η κ. Θεοδώρου. Αλλά και ως προς το αίτημα, όπως κατατέθηκε από τις τουρκικές αρχές, ανέφερε πως απουσίαζαν συγκεκριμένα στοιχεία ενώ υπήρχε μια παντελώς αόριστη περιγραφή των αδικημάτων στο κατηγορητήριο.

Σημείωσε επίσης ότι οι εισαγγελικές αρχές της γείτονος άφησαν αναπάντητα συγκεκριμένα ερωτήματα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της ειδικότητας της ΕΣΔΑ. Η κ. Θεοδώρου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη πογκρόμ συλλήψεων μελών της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντιπάλων του κόμματος του Ερντογάν, εκατοντάδων δημοσιογράφων, 3.000 λειτουργών της Δικαιοσύνης και χιλιάδων πολιτών. Εκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου επαναφοράς της θανατικής ποινής στη γείτονα, επικαλούμενη σχετικές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου.

Βάσει των παραπάνω, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε μη επιτρεπτή την έκδοση των δύο αξιωματικών στην Τουρκία. «Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται», τόνισε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

koronoios
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;
Ένας ακόμη «ένοχος» για τη μετάδοση, που δύσκολα πάει το μυαλό μας, είναι ο αγαπημένος μας «φίλος» που μας ξελασπώνει τις δύσκολες μέρες του...
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού; Παίζουν τα κλιματιστικά κάποιο ρόλο;
vaseis-2015-ptosi-1.jpg
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές
Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις πιο υψηλόβαθμες σχολές
Μηχανογραφικό: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή του - Που πάνε οι βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές