Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πραγματοποίησε μια εκτενή μελέτη για τη διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών, προσδιορίζοντας το πιο θρεπτικό λαχανικό από όλα. Η έρευνα αξιολόγησε τα λαχανικά με βάση την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα, καταλήγοντας στην αναγνώριση ενός καθημερινού λαχανικού ως το πιο υγιεινό.
Με βάση τα αποτελέσματα, η ντομάτα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο λαχανικό, ακολουθούμενη από καρότα, λεμόνια, σπανάκι, λάχανο, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
Γιατί η ντομάτα είναι τόσο θρεπτική;
Η ντομάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, το οποίο καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και έχει σημαντική δράση στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Σέρι Μπέργκερ, η κατηγοριοποίηση των φρούτων και λαχανικών από το CDC βασίζεται στην ποσότητα 17 κρίσιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε κάθε 100 θερμίδες του προϊόντος.
Η ντομάτα είναι ιδιαίτερα θρεπτική λόγω της πολύ χαμηλής θερμιδικής της αξίας, με μόλις 12 θερμίδες ανά 60 γρ. και λιγότερο από 3 γρ. υδατάνθρακες, ενώ είναι επίσης πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο της προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της.
Θεραπευτικά Οφέλη
Η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων που βασίζονται σε αυτήν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνες, όπως εκείνη του 2021 στο περιοδικό Food Chemistry, το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες βοηθά στην πρόληψη ασθενειών όπως η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του στομάχου και του προστάτη, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, προστατεύοντας από εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα.
Επιπλέον, οι ντομάτες είναι πηγή βιταμινών A και C, που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και στην ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και οστών.
Πώς να μεγιστοποιήσετε τα θρεπτικά οφέλη της ντομάτας
Η καλύτερη επιλογή είναι να προτιμάτε τοπικές ντομάτες που ωριμάζουν φυσικά, χωρίς τη χρήση τεχνητών διαδικασιών ωρίμανσης με αέριο αιθυλενίου. Επίσης, οι ώριμες ντομάτες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ενώ το μαγείρεμα ενισχύει τη δράση του λυκοπενίου. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να συνδυάσετε τις ντομάτες με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, που ενισχύουν την απορρόφηση του λυκοπενίου.
Άρα, την επόμενη φορά που απολαμβάνετε ένα πιάτο με ντομάτα, να ξέρετε ότι προσφέρετε στον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και προστασία από σοβαρές ασθένειες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ