Θαλασσινά
Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά;

Η πλειοψηφία των καταναλωτών φαίνεται να επιλέγουν τρόφιμα όπως πουλερικά και θαλασσινά για την καθημερινή τους διατροφή, περιορίζοντας τη χρήση επεξεργασμένων τροφών. Σύμφωνα με έρευνες, τα πουλερικά και τα ψάρια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση με το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά.

Όσον αφορά τα ψάρια και τα θαλασσινά, οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν ψάρια όπως ο σολομός ή ο τόνος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, Christofer Golden, μικρότερα ψάρια όπως οι σαρδέλες, αλλά και οστρακοειδή όπως τα στρείδια, τα μύδια, η ρέγγα και το σκουμπρί, όχι μόνο προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης πιο οικολογικές επιλογές σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα ζωικά τρόφιμα.

Γιατί να προτιμούμε τα μικρά ψάρια;

Μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι εξαιρετικές πηγές θρεπτικών στοιχείων, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και στην αποκατάσταση της ισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως αναφέρει ο καθηγητής Golden. Τα μικρά ψάρια περιέχουν επίσης λιγότερα βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρο και PCB, σε αντίθεση με τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο τόνος, τα οποία συσσωρεύουν περισσότερους τοξικούς παράγοντες λόγω της τροφικής αλυσίδας. Επιπλέον, η κατανάλωση μικρών ψαριών είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τη χρήση ιχθυάλευρων για την εκτροφή ψαριών όπως ο σολομός του ιχθυοτροφείου.

Οφέλη από τα μαλάκια

Τα δίθυρα μαλάκια, όπως τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και είναι χαμηλά σε λιπαρά. Περιέχουν ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και την προστασία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Golden, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να προσέχουν την ασφαλή προετοιμασία τους και να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς, καθώς τα μαλάκια είναι ευπαθή τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pisa
Υπουργείο Παιδείας: Με τη συμμετοχή 8.500 και πλέον μαθητών/τριών ολοκληρώθηκε η έρευνα PISA-2025
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν τα επίπεδα εγγραμματισμού των μαθητών στην Ελλάδα
Υπουργείο Παιδείας: Με τη συμμετοχή 8.500 και πλέον μαθητών/τριών ολοκληρώθηκε η έρευνα PISA-2025
Στέφανος Παραστατίδης
ΠΑΣΟΚ: Αντιγραφή και ανακύκλωση δικών μας ιδεών το Ψηφιακό Φροντιστήριο, αλλά η εφαρμογή δεν είναι λειτουργική
Παραστατίδης: Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του ψηφιακού φροντιστηρίου οικειοποιείται μία ιδέα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το 2010 και το 2011...
ΠΑΣΟΚ: Αντιγραφή και ανακύκλωση δικών μας ιδεών το Ψηφιακό Φροντιστήριο, αλλά η εφαρμογή δεν είναι λειτουργική
giannis katsaros
ΕΠΑΛ- Π.ΕΠΑΛ: Εγκύκλιος Κατσαρού για τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών εξετάσεων - Χρονοδιάγραμμα
Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και των Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. της πρώτης εξεταστικής...
ΕΠΑΛ- Π.ΕΠΑΛ: Εγκύκλιος Κατσαρού για τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών εξετάσεων - Χρονοδιάγραμμα