Thumbnail
Καρκίνος στον λαιμό

Είναι πολλές οι φορές, που αυτό που εμείς θεωρούμε ως απλή ίωση τελικά καταλήγει να αποτελεί κύριο σύμπτωμα σοβαρών ασθενειών.

Έτσι λοιπόν και στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας πονόλαιμος μπορεί να μην αποδειχθεί και τόσο αθώος όσο εμείς θέλουμε να πιστεύουμε.

Ο καρκίνος του λαιμού είναι ένας όρος που δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς, καθώς οι ίδιοι συνηθίζουν να τον αναφέρουν ως καρκίνο του λάρυγγα ή του φάρυγγα.

Ο καρκίνος του λαιμού ή στοματοφαρυγγικός καρκίνος μπορεί να επηρεάσει πολλά σημεία που βρίσκονται εκεί όπως το ρινοφάρυγγα που βρίσκεται πίσω από τη μύτη, τον υποφάρυγγα, ο οποίος βρίσκεται στο κάτω μέρος του στόματος, το λαιμό αλλά και σημεία που βρίσκονται στο επάνω μέρος του στόματος, στη βάση της γλώσσας, στις αμυγδαλές αλλά και στα πλευρικά τοιχώματα του λαιμού.

Ο στοματοφαρυγγικός καρκίνος ή καρκίνος του λαιμού ξεκινά στο τμήμα του λαιμού που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη μύτη και αποτελεί μία περιοχή, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να μιλούν και να καταπιούν.

Καρκίνος στον λαιμό: Συμπτώματα
Βήχας
Αλλαγές στη φωνή σας, όπως βραχνάδα, ή να μην μπορείτε να μιλήσετε καθαρά
Δυσκολία στην κατάποση
Πόνος στο αυτί
Ένα “γρομπαλάκι”, ή μια πληγή στο εσωτερικό του λαιμού, που δεν επουλώνεται
Πονόλαιμος
Απώλεια βάρους

Καρκίνος στον λαιμό: Τύποι
Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι του λαιμού αφορούν τους ίδιους τύπους κυττάρων, υπάρχουν εξειδικευμένες ορολογίες για να διαχωρίζεται κάθε φορά το ακριβές σημείο του λαιμού που έχει αναπτυχθεί καρκίνος.
Ρινοφαρυγγικός καρκίνος. Αρχίζει στον ρινοφάρυγγα, δηλαδή στο μέρος του λαιμού σας, ακριβώς πίσω από τη μύτη σας.
Στοματοφαρυγγικός καρκίνος. Αρχίζει στον στοματοφάρυγγα, δηλαδή στο μέρος του λαιμού σας, που είναι ακριβώς πίσω από το στόμα σας και περιλαμβάνει τις αμυγδαλές σας.
Καρκίνος τους υποφάρυγγα (ή και λαρυγγοφαρυγγικός). Αρχίζει στον υποφάρυγγα (ή λαρυγγοφάρυγγα), δηλαδή στο κάτω μέρος του λαιμού σας, ακριβώς πάνω από τον οισοφάγο και τους αεραγωγούς.
Καρκίνος της γλωττίδας. Αρχίζει στις φωνητικές χορδές.
Υπεργλωττιδικός καρκίνος. Αρχίζει στο ανώτερο τμήμα του λάρυγγα και περιλαμβάνει τον καρκίνο που επηρεάζει την επιγλωττίδα, η οποία είναι ένα κομμάτι χόνδρου, που εμποδίζει τις τροφές από το να πηγαίνουν στον αεραγωγό.
Υπογλωττιδικός καρκίνος: Ξεκινά στο κάτω μέρος του λαιμού, κάτω από τις φωνητικές χορδές.

Ο οργανισμός Macmillan Cancer Support που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολύ λιγότερο ανησυχητικές ασθένειες, αλλά είναι σημαντικό να ελέγχονται από το γιατρό σας» και συμπληρώνει  «ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιτυχία όταν διαγνωστεί νωρίς. Μία χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία αλλά και άλλες στοχευμένες θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του στοματοφαρυγγικού καρκίνου».

Φυσικά η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο και το βαθμό του καρκίνου που βρίσκεται ο ασθενής.

Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λαιμού είναι το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού, αλλά και η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ο ιός HPV.

Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει ο ασθενής να κάνει τακτικά check-ups, ωστόσο, οι άνθρωποι που παρατηρούν επιμονή στα παραπάνω συμπτώματα, τότε οφείλουν να απευθυνθούν και να ενημερώσουν το γιατρό τους το συντομότερο δυνατό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια