Συντάκτης: Μάριος Διονέλλης, Χαρά Τζαναβάρα
Σε σοβαρές καταγγελίες για την πορεία της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες από τον Δημοτικό Κήπο Χανίων.
Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος βρέθηκε χθες στην Κρήτη, υπό το βάρος των εξελίξεων και των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων ως προς τις οικονομικές δυνατότητες της Fraport και μετά τις απανωτές αναβολές της «εισόδου» της εταιρείας στα ελληνικά αεροδρόμια.
Ο κ. Αλεβιζόπουλος μίλησε για μια εταιρεία που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς από τον τελευταίο ισολογισμό της φαίνεται πως έχει διαθέσιμα μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που μόνο για το εφάπαξ τίμημα της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο απαιτείται να καταβάλει 1,23 δισ. ευρώ.
«Ο κ. Σόιμπλε επιχειρεί να... επενδύσει πάνω στη δημόσια περιουσία της Ελλάδας χωρίς λεφτά», είπε ο κ. Αλεβιζόπουλος, θυμίζοντας πως η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση επιβλήθηκε από τους δανειστές στις ελληνικές κυβερνήσεις με ρητή αναφορά εντός του τρίτου Μνημονίου.
«Είναι προφανές πως η εταιρεία αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει, καθώς οι υποχρεώσεις της μέχρι το 2021 αγγίζουν τα 3,6 δισ.», ανέφερε ο ίδιος.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αλεβιζόπουλος τονίζει:
«Η υπόθεση της ημι-κρατικής Fraport, έτσι όπως επιβλήθηκε από τους δανειστές στην προηγούμενη και στην παρούσα κυβέρνηση, αποτελεί έναν ξεκάθαρο εκβιασμό της Γερμανίας και του Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας. Στόχος τους είναι τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και μάλιστα χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό.
»Ανακαλύψαμε πως ακόμα και στην ίδια τη σύμβαση προβλέπονται διάφορα “κόλπα” και παιχνίδια με τον ΦΠΑ που καθιστούν αμφίβολη ακόμα και την εξ ολοκλήρου καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ. Για όλα αυτά προσφεύγουμε άμεσα στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου».
Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σε σχέση με τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και τη βοήθεια που παρέχουν στελέχη του στη Fraport ώστε να βρει τα χρήματα για την επένδυση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Protagon.gr: «Στελέχη της Fraport μαζί με συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και της Alpha Bank βρέθηκαν στο Λονδίνο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα των εξασφαλίσεων και να προχωρήσει η επένδυση».
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας, διερωτώμενος προφανώς για τον ρόλο «εγγυητή» που καλείται να παίξει το ελληνικό Δημόσιο ώστε να περάσει στα χέρια της γερμανικής εταιρείας η δημόσια περιουσία.
«Σας θυμίζω πως έχουμε ήδη προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την εκποίηση υποδομών που έχουν φτιαχτεί με κρατικές και κοινοτικές ενισχύσεις, όπως τα αεροδρόμια των Χανίων και της Θεσσαλονίκης. Εδώ στην ουσία ζητείται ακόμα μία κρατική ενίσχυση, με το ίδιο το Δημόσιο ως εγγυητή για να γίνει η επένδυση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αλεβιζόπουλος.
Η διάθεση της εταιρείας να επενδύσει χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη έχει διαφανεί και από την ένταξή της στο «πακέτο Γιούνκερ» για το συγκεκριμένο έργο.
Αν και από τις συμβατικές της υποχρεώσεις η κοινοπραξία Fraport-Slentel οφείλει εντός της πρώτης τετραετίας να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στα ελληνικά αεροδρόμια, έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότησή της από το συγκεκριμένο πακέτο ενισχύσεων με... 400 εκατομμύρια!
Πέρα πάντως από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα σύννεφα πάνω από την υλοποίηση της επίμαχης σύμβασης έχουν αρχίσει να πυκνώνουν μετά και την τρίτη συνεχή αναβολή της ανάληψης της διοίκησης των 14 αεροδρομίων από την κοινοπραξία Fraport-Slentel.
Η είσοδος της εταιρείας είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Νοέμβριο του 2016, στη συνέχεια για την 1η Ιανουαρίου και κατόπιν αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου.
Πλέον η μετάβαση μετατέθηκε για τα μέσα Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ενώ η επίσημη δικαιολογία είναι οι διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες που παρουσιάζει η σύμβαση.
Την 1η Φεβρουαρίου, με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, πολίτες των Χανίων επιδίωξαν να κάνουν «έξωση» στα στελέχη της Fraport τα οποία έχουν εγκατασταθεί ήδη στο αεροδρόμιο και σε γραφεία που τους έχουν παραχωρηθεί από την ΥΠΑ.
Οι πολίτες υποστήριξαν πως η παρουσία των στελεχών εκεί συνιστά κατάληψη δημόσιας περιουσίας, ενώ το συμβάν έληξε μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.
«Μην περιμένετε να δείτε τη Fraport στα αεροδρόμια εντός του 2017 - και να δούμε αν αυτό επιτευχθεί το 2018», είπε χθες από τα Χανιά ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, τονίζοντας πως η εταιρεία δεν είναι έτοιμη ούτε από οικονομικής ούτε από πλευράς εκπαίδευσης του προσωπικού της.
Για «Σκάνδαλο Fraport» μιλούν πλέον οι πολίτες των Χανίων.
Η Αθηνά Γιαννουλάκη, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χανίων, προαναγγέλλει το επόμενο διάστημα ειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών στα Χανιά |
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αθηνά Γιαννουλάκη, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Χανίων, τονίζει:
«Στο εξής η υπόθεση θα φέρει το όνομα “Σκάνδαλο Φράπορτ” και σε αυτό δυστυχώς είναι εμπλεκόμενη και η παρούσα κυβέρνηση. Καλούμε έστω και τώρα τους βουλευτές και το πολιτικό προσωπικό των Χανίων και του Ρεθύμνου να ορθώσουν το ανάστημά τους και να ανταποκριθούν στις ιστορικές ευθύνες που τους αναλογούν».
Η ίδια τονίζει ότι με τις τελευταίες εξελίξεις δικαιώνονται οι πολίτες που επέμειναν σταθερά να αγωνίζονται κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, ενώ προαναγγέλλει πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών στα Χανιά.
Ιδιαίτερα επικριτικές ήταν οι αναφορές στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τον συνεταίρο της Fraport στην εν λόγω κοινοπραξία, την κυπριακή Slentel, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.
Πρόκειται για μια offshore με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, παρουσιάζοντας την έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή της Κύπρου με βάση την οποία η εταιρεία θα έπρεπε να κλείσει, αφού για το 2013 παρουσίασε μηδενικά έσοδα και ζημία 13.485 ευρώ. Η έκθεση του ελεγκτή παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2014.
Ωστόσο, λίγες μέρες μετά το ΤΑΙΠΕΔ επικύρωνε τη συμφωνία μαζί της για την ανάληψη των 14 αεροδρομίων της χώρας (η Slentel εμφανίζεται ως ελέγχουσα το 35% της κοινοπραξίας με τη Fraport).
Ανειδίκευτο προσωπικό
Για «σκάνδαλο Fraport» μίλησαν από τα Χανιά πολίτες και εργαζόμενοι της ΥΠΑ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν έχουν τα χρήματα για την επένδυση, ζητούν την εγγύηση του ίδιου του Δημοσίου, μην τους περιμένετε το 2017», λέει ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος. |
Στη συνέντευξη Τύπου αναδείχθηκε το σοβαρό θέμα ασφαλείας που προκύπτει για τα αεροδρόμια καθώς η Fraport το τελευταίο διάστημα προσλαμβάνει ανειδίκευτο προσωπικό από εταιρείες handling, το οποίο καλείται να μετεκπαιδεύσει το προσωπικό της ΥΠΑ.
«Πρόκειται για παιδομάζωμα ασχέτων. Νομίζουν πως με ένα μήνα εκπαίδευσης τα παιδιά αυτά θα μπορούν να αναλάβουν τη διακίνηση της πίστας και τη λειτουργία των μηχανολογικών μονάδων των αεροδρομίων. Το ακόμα χειρότερο είναι πως σε αυτά καλούμαστε να τους εκπαιδεύσουμε εμείς για να μας διώξουν στη συνέχεια», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αλεβιζόπουλος.
«Ανακαλύψαμε μάλιστα ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογράψει ο διοικητής της ΥΠΑ με τη Fraport για τη δωρεάν εκπαίδευση του νέου προσωπικού. Για το συμφωνητικό αυτό θα κινηθούμε εναντίον του διοικητή, υποβάλλοντας μήνυση για παράβαση καθήκοντος, ενώ ήδη η 24η ανακρίτρια της Εισαγγελίας Αθηνών διερευνά τα ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν για τα αεροδρόμια από όλο αυτό το σκηνικό που σας περιγράφω», προσθέτει ο ίδιος.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν με τον διαγωνισμό για τα 14 αεροδρόμια, πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν πως ξεκινούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση και των υπόλοιπων 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας καθώς προχωρά στην πρόσληψη συμβούλων για την «αξιολόγηση των διαθέσιμων και εμπορικά εφικτών δομών συναλλαγής».
Οπως τονίζεται, η διαδικασία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στους δανειστές, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
Τα 23 αεροδρόμια θα μεταφερθούν στο νέο Υπερταμείο, ενώ ήδη έχει γίνει μια πρώτη βολιδοσκόπηση σε επενδυτές, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν αυτά της Καλαμάτας, της Νάξου, της Πάρου και της Σητείας.
Και η Fraport δηλώνει έτοιμη και οικονομικά εύρωστη
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στα μέσα Μαρτίου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» αρμόδια πηγή της Fraport στην Ελλάδα και μας ενημέρωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει η συγκρότηση της εταιρείας που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα.
Εχουν προσληφθεί 400 άτομα και η στελέχωση θα συμπληρωθεί με 150-160 εργαζόμενους, όπως μας ενημέρωσε, διευκρινίζοντας ότι το 96% του συνολικού δυναμικού είναι Ελληνες.
Σχετικά με την οικονομική εικόνα της μητρικής εταιρείας τόνισε ότι είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και επομένως όλα τα μεγέθη της είναι γνωστά στο επενδυτικό κοινό.
Υποστήριξε μάλιστα ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Fraport αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ και κατατάσσουν την εταιρεία σε μία από τις καλύτερες θέσεις.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η καταβολή του κατ’ αποκοπή τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί με την παραλαβή των περιφερειακών αεροδρομίων έχει εξασφαλιστεί, χωρίς όμως να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Μας μίλησε επίσης για την καλή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και διαβεβαίωσε ότι πλέον απομένει να διευθετηθούν λίγα πρακτικά ζητήματα, όπως οι υγειονομικές υποδομές.
Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο καλό κλίμα που υπάρχει με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και εξέφρασε κατανόηση για τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών.
Σε σχέση με την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, μας εξήγησε ότι έχουν εκπονηθεί ήδη μελέτες που ξεκινούν από άμεσες παρεμβάσεις και φτάνουν ώς τη σταδιακή ανακαίνιση των κτιρίων και την κατασκευή νέων.
«Θέλουμε πολύ γρήγορα να γίνουν τα αεροδρόμια η πρώτη και η τελευταία καλή εικόνα από την Ελλάδα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Fraportκαι ανέφερε ότι έχουν γίνει επαφές με τοπικούς φορείς με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εφόσον μπορεί να την υποστηρίξουν οι υπόλοιπες δομές.
Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε τους αρμόδιους του ΤΑΙΠΕΔ για να σχολιάσουν την πληροφορία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην ΥΠΑ, ότι στελέχη του Ταμείου δραστηριοποιήθηκαν για τη δανειοδότηση της Fraport με εγγύηση του Δημοσίου.
Δεν καταφέραμε να έχουμε τη θέση τους, αλλά άλλη πηγή σχολίασε ότι αυτό είναι «παρανοϊκό σενάριο», αφού προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά θα εγγυηθεί το δάνειο που προορίζεται για τα ταμεία της.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη