Thumbnail

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσε η αναφορά του διευθυντή της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία τελειώνουν τα στεντ (ενδοστεφανιαία προθέματα) και οι ασθενείς με έμφραγμα δε θα μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στις αρχές, παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. «Μας έχουν μείνει 45 στεντ. Τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα για τους καρδιοπαθείς που θα έρθουν με έμφραγμα στα επείγοντα. Εφημερεύουμε κάθε τέσσερις μέρες. Σε 1-2 βδομάδες θα τελειώσουν και δεν υπάρχει φως για άλλα. Δε θα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Στο ΑΧΕΠΑ μεταφέρονται ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ανάγκη να τα προμηθευτούμε άμεσα», είπε στον «Α» ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της κλινικής, Γιάννης Στυλιάδης. Ο λόγος που καθυστερεί η προμήθεια στεντ στην κλινική είναι, όπως εξηγεί, η εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εμπλεκόμενης εταιρίας.

 

Οριακή κατάσταση

Οι γιατροί της κλινικής εκφράζουν φόβους για την υγεία ασθενών, αφού, αν η κλινική δεν ανεφοδιαστεί άμεσα, μην έχοντας τα υλικά που απαιτούνται, θα αναγκαστούν να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

Τα λιγοστά στεντ που διαθέτει η κλινική εξασφαλίστηκαν, σύμφωνα με το διευθυντή, επειδή το καλοκαίρι μπήκε λουκέτο στο καρδιολογικό ιατρείο και ορισμένα περίσσεψαν. Ακόμα και σήμερα, όμως, όπως προσθέτει, για λόγους... οικονομίας καρδιοπαθείς που μπορεί να έχουν ανάγκη από στεφανιογραφίες και στεντ εξακολουθούν να τα στερούνται. Η έλλειψη υλικών, σύμφωνα με τον κ. Στυλιάδη, σημαίνει ότι εξυπηρετούνται μόνο όσοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν άμεσα, ενώ έχουν σταματήσει οι προγραμματισμένες επεμβάσεις.

«Στεφανιογραφία κάνουμε πια μόνο στα επείγοντα περιστατικά, επειδή κινδυνεύει η ζωή τους. Δε μας δίνουν υλικά! Το πρόβλημα έλλειψης υλικών είναι τεράστιο, την ώρα που είμαστε κλινική αναφοράς για καρδιολογικά περιστατικά και παραπέμπονται σε εμάς ασθενείς σε επείγουσα κατάσταση ακόμα και από άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οταν έρθουν ασθενείς με επικίνδυνες αρρυθμίες ή έμφραγμα για αγγειοπλαστική, τι θα τους κάνουμε; Θα τους διώξουμε; Και πού θα πάνε; Δεν μπορούμε να γυρίζουμε στις θεραπείες του 1980! Εχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τις αρχές του καλοκαιριού στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ. Στο σημείο που φτάσαμε, είχα χρέος να απευθυνθώ στον εισαγγελέα. Ενημέρωσα εγγράφως και τον υπουργό Υγείας», τονίζει ο κ. Στυλιάδης.

 

Η εμπλοκή στην προμήθεια

Σχετικά με την εμπλοκή στην προμήθεια των στεντ, ο διευθυντής της κλινικής υποστηρίζει ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και προβλέπεται η προμήθεια των συγκεκριμένων υλικών από πέντε εταιρίες. «Ωστόσο, οι διαγωνισμοί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν και το νοσοκομείο αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μίνι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια στεντ. Στην προκειμένη περίπτωση, η διαπραγμάτευση μπλόκαρε επειδή μια εταιρία κατέθεσε ένσταση επί της διαδικασίας με ασφαλιστικά μέτρα τα οποία θα εκδικαστούν στα τέλη Οκτωβρίου. Η διοίκηση του νοσοκομείου δε μου δίνει το δικαίωμα να πάρω εξωσυμβατικά τα υλικά. Δεν υπάρχει όμως περιθώριο να περιμένουμε», επισημαίνει ο κ. Στυλιάδης, προσθέτοντας ότι σε κανένα νοσοκομείο της Ελλάδας δε συμβαίνουν αυτά.

agelioforos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molyvia.jpg
Εκπαιδευτικοί – ΕΕΠ-ΕΒΠ με 67% αναπηρία: Να υπολογίζεται ως  χρόνος απόσπασης ο χρόνος υπηρέτησης της οργανικής
Κείμενο από τον αιρετό Δυτικής Ελλάδας Σεραφείμ ( Μάκη ) Λάππα για να επεκταθεί το δικαίωμα να υπολογίζεται ως  χρόνος απόσπασης υπηρέτησης της...
Εκπαιδευτικοί – ΕΕΠ-ΕΒΠ με 67% αναπηρία: Να υπολογίζεται ως  χρόνος απόσπασης ο χρόνος υπηρέτησης της οργανικής
Επίθεση στο Τελ Αβίβ
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη και ανακοίνωσαν ότι θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες
Χτύπημα στο Τελ Αβίβ: Οι Χούθι της Υεμένης πίσω από την επίθεση – Θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες