Thumbnail
Δέρμα

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους, με τους ερεθισμούς και  τον καρκίνο του δέρματος να είναι οι σοβαρότεροι. Τα αντηλιακά είναι μία πρώτη ασπίδα προστασίας, ωστόσο η χρήση τους έχει αντενδείξεις και δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές για τοξικά χημικά πρόσθετα σε ορισμένα αντηλιακά ή για μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D στην επιδερμίδα, λόγω της αυξημένης χρήσης των αντηλιακών και του υψηλού δείκτη προστασίας τους.

Ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος σε δημοσίευμά του στο health.in.gr επισημαίνει:

Σε επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Revision, αναφέρεται ότι κατά την  έκθεση στον ήλιο, οι υπεριώδεις ακτίνες Α προκαλούν οξειδωτικές τροφές σε κυτταρικά μέρη και στο DNA, ενώ παράλληλα φαίνεται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών να μειώνονται σημαντικά. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις, η αυξημένη (ή τουλάχιστον η επαρκής) διατροφική πρόσληψη βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω-3, ω-6 και ω-9, έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση.

Η φύση λοιπόν έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για την προστασία μας, παρέχοντάς μας έναν σημαντικό αριθμό τροφίμων που προστατεύουν από τον ήλιο και που είναι διαθέσιμα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, όπως είναι το καρότο, η τομάτα, το καρπούζι αλλά και διάφορα berries κόκκινου ή παραπλήσιων χρωμάτων. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λυκοπένιο λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο και έτσι μετατρέπονται σε  «αντηλιακά» με υψηλό δείκτη προστασίας!

Επιπλέον, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος. Βάλτε ταχίνι ή  φυστικοβούτυρο στο πρωινό γεύμα ή ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενισχύστε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη όπλο.

Τέλος, προτιμήστε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η γνωστή σε όλους μας γλιστρίδα είναι επίσης πλούσια σε λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του ρυθμού εμφάνισης ρυτίδων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Αυτό το καλοκαίρι, επιλέξτε την κατάλληλη αντηλιακή κρέμα, παράλληλα όμως καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής σε συνδυασμό με το αγαπημένο ταχίνι ή το απολαυστικό φυστικοβούτυρο και δημιουργήστε την καλύτερη ασπίδα για τον οργανισμό και το δέρμα σας!

Πηγή: Γράφει ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος - health.in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakopoiisi
Φρίκη στον Βόλο: Αποκαλύψεις κακοποίησης ζώων από groomer – Ερωτήματα για την ανοχή του κτηνιατρείου
Σάλος για την groomer στον Βόλο – Αρνείται την κακοποίηση, προαναγγέλλει νομικές κινήσεις
Φρίκη στον Βόλο: Αποκαλύψεις κακοποίησης ζώων από groomer – Ερωτήματα για την ανοχή του κτηνιατρείου