Μόνιμα μέτρα ενάντια στους λαούς, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία
«Σημαντικούς κινδύνους» και νέες «αβεβαιότητες» στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναπροσάρμοσε προς το χειρότερο τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ να «αναλάβουν δράση», να προχωρήσουν σε μέτρα, προκειμένου να αρθούν οι «αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».
Στην εξαμηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της Γενικής Συνέλευσής του που γίνεται στο Τόκιο, προχωρά και σε νέα αναθεώρηση όλων των προηγούμενων εκτιμήσεών του ως προς τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Διαβλέπει πλέον νέες καραμπινάτες αστοχίες και αποκλίσεις, τόσο ως προς το βαθμό διόγκωσης του κρατικού χρέους, όσο και ως προς το βαθμό βύθισης του παραγόμενου ΑΕΠ.
Η επιδείνωση της κατάστασης που διαμορφώνουν απέναντι στον ελληνικό λαό συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία: «Η κρίση στην Ευρωζώνη συνιστά την πιο σαφή απειλή για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές», σημειώνει, καλώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν «άμεσα σε λειτουργία το νέο ταμείο στήριξης, να προωθήσουν την τραπεζική ένωση και τις βάσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση».
Υπηρετώντας το γενικό και μακροπρόθεσμο συμφέρον της πλουτοκρατίας, μιλά για ανάγκη «εξυγίανσης της δημοσιονομικής κατάστασης», ακόμη και αν σε «ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση», δηλαδή την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από την όποια συγκυρία, είτε σε περιπτώσεις έξαρσης της καπιταλιστικής κρίσης, είτε σε περιπτώσεις μεγέθυνσης των καπιταλιστικών κερδών.
Το ερώτημα που θέτει προς απάντηση είναι το κατά πόσον η «παγκόσμια οικονομία περνά απλά μια νέα ζώνη αναταράξεων ή εάν η σημερινή επιβράδυνση μπορεί να διαρκέσει». Σε κάθε περίπτωση, βλέπει μπροστά του τα «αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που θα συνεχίσουν να πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη». Εν μέσω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων που το ίδιο διαπιστώνει, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,6% για το 2013, με τον «κίνδυνο» να διαμορφωθεί και στο 2%, σημειώνοντας ότι θα καταγραφεί πτώση στα «εύπορα κράτη» και επιβράδυνση στις λεγόμενες «αναδυόμενες αγορές».
Στο καλάθι των αχρήστων πετά μία προς μία όλες μαζί τις προηγούμενες εκτιμήσεις του και ως προς την εξέλιξη της κατάστασης που βλέπει να διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, προετοιμάζει τα κράτη και τις μερίδες του κεφαλαίου για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος». Τις νέες «αποκλίσεις» διαπιστώνει το ΔΝΤ, που βλέπει το κρατικό χρέος της χώρας να απογειώνεται στο 181,2% του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2013, σχεδόν 21 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αμέσως προηγούμενη «πρόβλεψη» (160,9% του ΑΕΠ)!
Για το 2017 το «βλέπει» να διαμορφώνεται στο 152,8% του ΑΕΠ, «εκτίμηση» που προϊδεάζει για το προσανατολισμό του να το θεωρήσει «μη εξυπηρετήσιμο». Σημαντικές αποκλίσεις «βλέπει» και για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, που στη βάση των δικών του προσεγγίσεων συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Εκτιμά ακόμα πως τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 23,3% για το 2012 (εκτίμηση που σημειωτέον είναι ήδη ξεπερασμένη και χαμηλότερη από την πραγματικότητα) για να απογειωθούν παραπέρα στο 25,4% για το 2013. Για το 2012 βλέπει το παραγόμενο ΑΕΠ να βυθίζεται σε ποσοστό 6% και για το 2013 να επιδεινώνεται σε ποσοστό 4%.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη