Thumbnail
Αναβρασμός στην διαδικτυακή ακροδεξιά λόγω... Fake News

Κυκλοφορεί είδηση που αναφέρει ότι ένας μετανάστης στην Μυτιλήνη έκανε άσεμνη χειρονομία σε εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γνωστού και ως Ταξιάρχη. Ο ΑΝΤ1 παρουσίασε το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας και τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, Ηλία Μπλάνη, όπου έγινε το περιστατικό. Επιβεβαιώνεται όμως η είδηση;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Την είδηση, εκτός από τον ΑΝΤ1, προβάλουν δεκάδες ιστοσελίδες. Μερικά παραδείγματα:
makeleio.gr, pentapostagma.gr, nikosxeiladakis.gr, fanpage.gr, el.gr, orthodoxia.online, newsnowgr.com to-gamato.gr και πολλά άλλα.

Αρχικά να αναφέρουμε πως το βίντεο δεν έχει ήχο, και έτσι δεν μπορούμε να ακούσουμε την συνομιλία. Εκτός αυτού, δεν είναι το αρχικό που έχει καταγράψει το καταγραφικό των καμερών ασφαλείας αλλά μια βιντεοσκόπηση από την οθόνη του καταγραφικού, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί πολύ η ποιότητα της εικόνας.

Τι βλέπουμε στο βίντεο;

Αν παρατηρήσετε καλά, θα προσέξετε ότι ο άνδρας κρατάει τσιγάρο στο χέρι του και με τον παράμεσο δείχνει κάτι, σε αυτό που κρατάει στο άλλο χέρι. Το αντικείμενο που κρατάει με το άλλο χέρι, δεν φαίνεται να είναι θρησκευτική εικόνα ή οτιδήποτε άλλο.

Έτσι σαν απόδειξη έχει απομείνει η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, αφού το βίντεο δεν έχει ήχο για να ακούσουμε την συνομιλία. Στην είδηση που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, ακούμε την δημοσιογράφο να λέει πως ο περιπτεράς «δεν μπορούσε να πάει αμέσως στην αστυνομία γιατί ήταν στο περίπτερο μαζί με το ανήλικο παιδί του».

Επικοινωνήσαμε με τον έμπειρο δημοσιογράφο Γιάννη Συνάνη, διευθυντή του lesvosnews.gr και ανταποκριτή πολλών τηλεοπτικών καναλιών, ο οποίος ας δήλωσε:
«Στον πρώτο που απευθύνθηκε ο κύριος Ηλίας Μπλάνης, για να δημοσιεύσω αυτό το «συγκλονιστικό βίντεο» όπως μου είπε, ήμουν εγώ. Παρατηρώντας το βίντεο προσεκτικά, δεν βρήκα τίποτα το περίεργο. Για να το πούμε στη γλώσσα μας, τίποτα που να συνιστά είδηση. Εγώ δεν είδα ούτε ιερή εικόνα, ούτε κάποια άσεμνη χειρονομία και αυτός είναι ο λόγος που δε το δημοσίευσα. Επιπλέον, όπως μου είπε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, δεν βρισκόταν εκεί αυτός αλλά ο γιος του, όταν συνέβη το περιστατικό»

Τα παραπάνω όμως έρχονται σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν στον ΑΝΤ1. Έτσι, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον κύριο Μπλάνη. Έκπληκτοι τον ακούσαμε να παραδέχεται πως είπε ψέματα ότι βρισκόταν στο περίπτερο μαζί με το ανήλικο παιδί του. Στο περίπτερο ήταν μόνο ο μεγάλος του γιος.

Συνοψίζοντας:

  • Το βίντεο δεν έχει ήχο.
  • Δεν φαίνεται ιερή εικόνα στο βίντεο.
  • Ο μετανάστης δεν χρησιμοποιεί το μεσαίο δάκτυλο αλλά τον παράμεσο, πιθανότατα για να δείξει αυτό που κρατάει στο άλλο χέρι.
  • Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου δεν ήταν παρών στο περιστατικό και είπε ψέματα.

Έτσι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι ο μετανάστης έκανε κάποια «άσεμνη χειρονομία στην ιερή εικόνα» και οι ισχυρισμοί του περιπτερά καταρρίπτονται, καθώς δεν ήταν καν παρών στο περιστατικό.

Πηγή: Ελληνικά Hoaxes

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα