Thumbnail
«Έφτασαν στα όρια της κόκκινης γραμμής, αν δεν τα ξεπέρασαν, όπως είπε και ο κ. Καμμένος» 

«Εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει» τόνισε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του διεμβολισμού του σκάφους του λιμενικού στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό.

«Έφτασαν στα όρια της κόκκινης γραμμής, αν δεν τα ξεπέρασαν, όπως είπε και ο κ. Καμμένος» επεσήμανε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Δεν αντιδράσαμε ακαριαία, αντιδράσαμε με ψυχραιμία» σημείωσε, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι να εντείνουμε την κρίση εξήγησε. «Νομίζω ότι το μήνυμα έχει παραληφθεί από την Τουρκία, προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις για να στείλει μήνυμα στους εταίρους της καθώς αντιμετωπίζει την κινητικότητα των Κούρδων στα σύνορα της... Το κουρδικό ζήτημα επικαθορίζει την τουρκική πολιτική» ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος.

Επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία υποχωρητικότητα από ελληνικής πλευράς, και επανέλαβε τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά, ότι η ελληνική πλευρά θα κινηθεί νομικά για την αποζημίωση της ζημιάς στο σκάφος του λιμενικού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε ακόμα της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, λέγοντας ότι διευθετήθηκε σειρά δευτερευόντων ζητημάτων που αν δεν είχαν διευθετηθεί σωρευτικά μπορεί να έκαναν την κρίση χειρότερη. Όπως είπε, όταν υπάρχουν δυσκολίες μεταξύ δύο χωρών γίνονται συναντήσεις, όπως κατέδειξε και η επίσκεψη Γιλντιρίμ στο Βερολίνο που έγινε σε βαρύ κλίμα.

«Δεν ήταν επιβεβλημένη η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των Ιμίων, δεν είναι τόσο σοβαρή η κρίση» υποστήριξε ακόμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ για σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Κοτζιάς προς Άγκυρα:Την επόμενη φορά δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά

 

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει, με συνέντευξή του στον «ALPHA», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε».

Διαμήνυσε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που παρουσίασε ο ALPHA στο δελτίο ειδήσεων του.

Σε ό,τι αφορά τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και σημείωσε πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά του προκλητικού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ. Ερωτηθείς πως ο σύμβουλος του Ερντογάν έχει παρομοιάσει «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», απάντησε «το ότι είναι σύμβουλος του Ερντογάν, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους» προσέθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxi
Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Το νέο μάθημα "Ηθική"
Θα διδάσκεται από τη Γ΄ Δημοτικού έως τη Γ΄ Λυκείου, αλλά για να συγκροτηθεί ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν πάρει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά...
Τι θα ισχύσει για τους μαθητές που παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Το νέο μάθημα "Ηθική"
pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εξετάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Πιερρακάκης: Η ώρα να επιλύσουμε όλες τις εκκρεμότητες είναι τώρα, ακριβώς επειδή η Παιδεία είναι εξ ορισμού ένας χώρος όπου οι μεταρρυθμίσεις...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Εξετάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση