Thumbnail
Τι έχει αποκαλυφθεί

Νέα κατάλοιπα προϊστορικού οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού αποκαλύπτονται στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Λαμπαγιαννά, στη νότια Αργολίδα, κοντά στον γνωστό αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Φράγχθι, όπου και το 2017 συνεχίστηκε η έρευνα των αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι έρευνες πραγματοποιούνται στα πλαίσια του το προγράμματος «Όρμος της Κοιλάδας», υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, καθώς και υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα. Στόχος του είναι η μελέτη βυθισμένων προϊστορικών θέσεων σε ένα μικρό κόλπο της νότιας Αργολίδας, κοντά στον γνωστό αρχαιολογικό χώρο του σπηλαίου Φράγχθι.

Το 2015, ένας αρκετά μεγάλος οικισμός, τουλάχιστον 1,2 εκταρίων, της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκε στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Λαμπαγιαννά, στα βόρεια του κόλπου. Στο βυθό είναι ορατά κάποια αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, σε βάθος 1 - 3 μέτρων, ενώ περισσότερα θα μπορούσαν να βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα θαλάσσια ιζήματα.  Από το 2016, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στη διερεύνηση της έκτασης  και της χρονολόγησης του οικισμού.

Η έρευνα του 2017 ξεκίνησε με υποθαλάσσια τοπογραφία και γεωφυσικές μετρήσεις. Σε συνέχεια των προηγούμενων εργασιών στην παραλία Λαμπαγιαννά, τα ορατά στο βυθό αρχιτεκτονικά κατάλοιπα χαρτογραφήθηκαν περαιτέρω και η τομογραφία ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης συνεχίστηκε προς τα βόρεια της παραλίας, σε αβαθή νερά.  Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν την ύπαρξη πιο περίπλοκων κτιρίων, καθώς επίσης και πολλών θαμμένων αρχιτεκτονικών καταλοίπων.

Ακολούθησαν υποβρύχιες ανασκαφές σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια από το 2016 και με βελτιωμένες μεθόδους,  Κάτω από το στρώμα της Πρώιμης Ελλαδικής ΙΙ (μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ., στην οποία αντιστοιχούν τα ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο βυθό) ανακαλύφθηκε ένα τείχος της Πρωτοελλαδικής Ι (πρώιμη Τρίτη χιλιετία). 

Ένα άλλο παλαιότερο στρώμα ερευνήθηκε το οποίο θα μπορούσε να χρονολογηθεί ακόμη και στη μεταβατική περίοδο μεταξύ της Νεολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες οστράκων πορφύρας. Είναι ωστόσο αδύνατον ακόμα να προσδιοριστεί σε τι χρησίμευαν.

Η έρευνα του 2017, που διήρκησε από τις 3 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, πραγματοποιηθηκε  υπό την ευθύνη της Δρ. Αγγελικής Σίμωσι, Διευθύντριας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, και του Καθηγητή Karl Reber, Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα