Ισχυρότατη πίεση προς τους εταίρους της Ευρωζώνης και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμφωνήσουν στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια και στην ηπιότερη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας άσκησε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Μάλιστα το Ταμείο καθιστά σαφές ότι αν δεν καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος είτε μέσω νέας χρηματοδότησης, είτε μέσω νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, τότε δεν πρόκειται να συναινέσει στην καταβολή της επόμενης δόσης.
Η δημόσια αλλαγής στάσης του ΔΝΤ αναδεικνύει τις διαφορές που υποβόσκουν μήνες τώρα στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με το χειρισμό του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι προτάσεις για «κούρεμα» των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη είναι «αντιπαραγωγικές». «Αντί η πλειοψηφία των μέτρων (σ.σ. λιτότητας) να βρίσκεται στην αρχή του προγράμματος, μερικές φορές είναι καλύτερα, δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι πολλές χώρες ακολουθούν ταυτόχρονα την ίδια πολιτική για να μειώσουν τα ελλείμματα τους, μερικές φορές είναι καλύτερα να έχουμε λίγο χρόνο ακόμη», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ από το Τόκιο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αυτό υποστήριξα στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και αυτό υποστηρίζω για την Ελλάδα, για την οποία έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι αναγκαίο να δοθούν δύο επιπλέον χρόνια προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συζητούμε», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Μάλιστα η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι εκτός από τα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, θα πρέπει να εξεταστεί επίσης η χρηματοδότηση του προγράμματος και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση και την κατάσταση με το χρέος της χώρας», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ υπονοώντας ότι είτε θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, είτε θα πρέπει να απομειωθούν τα δάνεια που έχουν δοθεί στη χώρα από την Ευρωζώνη. Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές από τον προηγούμενο Μάρτιο ότι δεν πρόκειται να διαθέσει άλλα χρήματα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ενώ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένο να αποδεσμεύσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση αν προηγουμένως η Ευρωζώνη δεν επιλύσει τα ακανθώδη προβλήματα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στις 24 Σεπτεμβρίου η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει για πρώτη φορά δημοσίως ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο εκβιαστικός χαρακτήρας της απροθυμίας του ΔΝΤ να συναινέσει στην εκταμίευση της δόσης, που στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία, φάνηκε πεντακάθαρα σε δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την Πέμπτη 4 Οκτώβρη όπου ανέφερε ότι με βάση δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ «το ΔΝΤ είναι πιο σκεπτικό για την ικανότητα των Ελλήνων να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς κι ο Στουρνάρας θέλουν να πράξουν το σωστό, αλλά υποφέρουν από μια τρομακτική κληρονομιά και ένα ζοφερό παρόν. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιστεύουν ότι έχουν λόγους να είναι καχύποπτοι. Ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αυτό τον χρόνο υποτίθεται θα έφερνε 3,5 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, πιθανά θα αποδώσει μόνο 300 εκ. ευρώ κι ο στόχος για πωλήσεις ύψους 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 φαντάζει όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί».
Τα πράγματα μάλιστα με το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πολύ χειρότερα ακόμη κι απ’ αυτά που περιγράφονται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, δικαιολογώντας τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ που φυσικά είναι προσχηματικές. Με βάση στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία, Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, τέσσερις μέρες δηλαδή μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η ύφεση του 2011 ανήλθε στο 7,1% κι όχι σε 6,9% όπως αναγράφεται στο προσχέδιο. Το δημόσιο χρέος επομένως ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν ήταν 165,3%, όπως γράφει το προσχέδιο και φαίνεται στον πίνακα που παραθέτουμε αλλά ελαφρώς μεγαλύτερο! Η κατάσταση επομένως με την πορεία του δημόσιου χρέους, μισό μόλις χρόνο μετά την ανταλλαγή των ομολόγων που υποτίθεται ότι άφηνε στο παρελθόν την κρίση δημόσιου χρέους, είναι εκρηκτική και μη βιώσιμη, πιέζοντας άμεσα για λύση!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη