Thumbnail
Ο ΟΗΕ συστάθηκε από 51 κράτη στις 24 Οκτωβρίου του 1945

Η Ημέρα του ΟΗΕ σηματοδοτεί την επέτειο από την έναρξη ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Με την επικύρωση αυτού του ιδρυτικού εγγράφου από την πλειοψηφία των υπογραφόντων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδρύθηκαν επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη.
Η 24η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών από το 1948. Το 1971, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνέστησε να τηρούνται οι ημέρες από τα κράτη μέλη ως αργία.

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1945. Σήμερα αποτελείται από 193 κράτη μέλη. Η αποστολή και η εργασία των Ηνωμένων Εθνών καθοδηγούνται από τους σκοπούς και τις αρχές που περιέχονται στον ιδρυτικό Χάρτη της.
ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ
Κάθε ένα από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης. Τα κράτη είναι δεκτά να ενταχθούν στον ΟΗΕ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΚΥΡΙΑ ΟΡΓΑΝΑ
Τα κυριότερα όργανα του ΟΗΕ είναι η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Τροφίμων, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και η Γραμματεία του ΟΗΕ. Όλα ιδρύθηκαν το 1945 όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ. 

Στοιχεία για τον ΟΗΕ ο οποίος συστάθηκε από 51 κράτη στις 24 Οκτωβρίου του 1945

Πολλαπλά μηνύματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή και την προάσπιση της ειρήνης, στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών (24 Οκτωβρίου).
«Η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών σηματοδοτεί τα γενέθλια του ιδρυτικού Xάρτη μας - το έγγραφο ορόσημο που ενσωματώνει τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του "εμείς οι λαοί"» αναφέρει εισαγωγικά ο κ. Γκουτέρες για την αυριανή ημέρα και τονίζει πως κάθε μέρα, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να δώσουν πρακτική σημασία σε αυτόν τον Χάρτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει την αποφασιστικότητα του Οργανισμού διαμηνύοντας: «παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, δεν τα παρατάμε ποτέ» και επισημαίνει αναλυτικά:
«Η ακραία φτώχεια μειώνεται, αλλά παρατηρούμε την ανισότητα να αυξάνεται. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως μειώνοντας την ανισότητα αυξάνουμε την ελπίδα, τις ευκαιρίες και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμας, αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι η δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι ο μόνος δρόμος.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται σε τόσα πολλά μέρη. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε, διότι γνωρίζουμε πως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ειρήνη.Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται, οι άνθρωποι υποφέρουν. Αλλά δεν εγκαταλείπουμε γιατί γνωρίζουμε ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί αξίζει μια ειρηνική ζωή.
Την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, ας επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας. Για να ανακτήσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη. Για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη μας. Για να μην μείνει κανένας πίσω. Για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια για τον καθέναν και για όλους, ως ηνωμένα έθνη».

 

ΟΙ 17 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΗΕ
*Τερματισμός της φτώχειας σε όλες τις μορφές της
* Μηδενική πείνα
* Καλή υγεία και ευημερία για όλους σε όλες τις ηλικίες
* Ποιοτική εκπαίδευση
* Ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών
* Καθαρό νερό και αποχέτευση για όλους
* Πρόσβασης σε προσιτή, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια
* Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη για όλους
* Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές
* Μείωση των ανισοτήτων 
* Αειφόρες πόλεις, ασφαλείς και βιώσιμες 
* Διασφάλιση βιώσιμων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής
* Μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
* Βιώσιμη χρήση ωκεανών, θαλασσών και θαλάσσιων πόρων
* Βιώσιμη διαχείριση των δασών, αναστροφή της υποβάθμισης της γης
* Δίκαιες ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες
* Παγκόσμια εταιρική σχέση για την αειφόρο ανάπτυξη
 

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τον ΟΗΕ ο οποίος συστάθηκε από 51 κράτη στις 24 Οκτωβρίου του 1945 / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γοβ
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  τόνισε ότι σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η...
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό