Απάτη άνω του ενός εκατομμυρίου σε ελληνικό πανεπιστήμιο
Ελληνίδα ερευνήτρια κατηγορείται για υπεξαίρεση μέρους ευρωπαϊκών κονδυλίων

Απάτη σε ελληνικό πανεπιστήμιο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ έφερε στο φως της δημοσιότητας η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, γνωστή ως OLAF. Συγκεκριμένα,  Ελληνίδα ερευνήτρια κατάφερε να αποσπάσει ευρωπαϊκά κονδύλια για χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την OLAF, η επιχορήγηση δόθηκε από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο, με τα χρήματα να προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ερευνητικού προγράμματος. Όμως, όπως αποκαλύπτεται από τα σχετικά έγγραφα, τα χρήματα κατευθύνθηκαν στην εν λόγω επιστήμονα. Μάλιστα, ο πατέρας της εργαζόταν στο συγκεκριμένο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα αυτό θα περιελάμβανε περισσότερους από 40 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ήταν υπό την επίβλεψη της Ελληνίδας ερευνήτριας.

Η OLAF έστρεψε το «μικροσκόπιό» της πάνω από την υπόθεση όταν εντόπισε πως τα χρήματα για τους ερευνητές καταβάλλονταν μέσω επιταγών, οι οποίες όμως εν συνεχεία κατευθύνονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών δικαιούχων.

Οι πληροφορίες θέλουν την OLAF να ξετυλίγει το κουβάρι εντοπίζοντας πως η Ελληνίδα ερευνήτρια είχε η ίδια ανοίξει τους λογαριασμούς, έδινε χρήματα στους επιστήμονες, αλλά είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς προκειμένου να λαμβάνει μερίδιο από το ποσό.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ίταλα, δήλωσε πως η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία, προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. «Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση και να επαληθεύσουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να πληρώνονται πλασματικά ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν στοιχείο ζωτικής σημασίας για να φτάσουν στο τέλος αυτής της υπόθεση απάτης με χρήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ – κάτι που θα μπορούσε να είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη των ερευνητών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα Ελληνόπουλα μπορούν πλέον να φοιτήσουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά στον τόπο τους»
«Έφτασαν τα 12 τα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού που κατέθεσαν αίτηση για λειτουργία παραρτημάτων τους από φέτος τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα,...
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα Ελληνόπουλα μπορούν πλέον να φοιτήσουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά στον τόπο τους»
τεμπη
Προπύλαια: Κοσμοπλημμύρα στη συναυλία ζήτησε ξανά δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη – «Για να έχουμε οξυγόνο»
Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν για Δικαιοσύνη – Μεγάλη συναυλία μνήμης και αγώνα για τα Τέμπη
Προπύλαια: Κοσμοπλημμύρα στη συναυλία ζήτησε ξανά δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη – «Για να έχουμε οξυγόνο»