ΕΟΔΥ: Πού γίνονται σήμερα δωρεάν τεστ κορονοϊού
Δωρεάν τεστ κορονοϊού πραγματοποιούν και σήμερα κινητές μονάδες από τον ΕΟΔΥ σε επτά περιοχές της Ελλάδας

Δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) διενεργούν και σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ).

Σημειώνεται πως αρνητικό ρεκόρ κατά του covid-19 έχει η χώρα μας με τα νέα κρούσματα να ξεπερνούν σχεδόν καθημερινά τα 2.000.

Τα τεστ σήμερα θα γίνουν στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:

  • ΠΕ Αργολίδας: Περιοχή Διδύμων, 11:30-14:30
  • ΠΕ Έβρου: Πάρκο Φώτης Κοσμάς, Αλεξανδρούπολη, 10:00-14:00
  • ΠΕ Καρδίτσας: Παλαμάς, 09:00-14:00
  • ΠΕ Ξάνθης: Δημαρχείο Γενισσέας, Αβδηρα, 11:00-15:00
  • ΠΕ Πάρου: Παροικιά, 09:00-14:00
  • ΠΕ Ρόδου: Καποδιστρίου και Αυστραλίας 1, 09:00-13:00
  • ΠΕ Φθιώτιδας: Φιλίας 10, Λαμία, 09:00-14:00

Rapid test και θερμομετρήσεις σε άστεγους στην Αθήνα

Συνεχίζεται η προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα κοωvοϊού στον άστεγο πληθυσμό της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων. Τα κρούσματα αυτά από τη νόσο είναι αχαρτογράφητα αλλά και επικινδυνά για διασπορά.

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), πραγματοποιούν καθημερινά δειγματοληπτικά rapid test και θερμομετρήσεις σε ανθρώπους που παραμένουν στους δρόμους, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών στον Covid-19 ατόμων και την διακομιδή τους στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης.

Οπως αναφέρει το Έθνος την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 70 δειγματοληπτικά rapid test σε άστεγους, πληθυσμιακή ομάδα που είναι από τις πιο ευάλωτες στον κορονοϊό, στους δρόμους, αλλά και στις δομές του ΚΥΑΔΑ, τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Τις ομάδες του ΚΥΑΔΑ συνοδεύουν καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές που διατέθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα με τα rapid test, ομάδες του streetwork εξακολουθούν να παρέχουν στους ανθρώπους που κοιμούνται στο δρόμο, εκτός από ρούχα και φαγητό, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (kit με μάσκα και αντισηπτικό) και να τους ενημερώνουν για τις διαθέσιμες δομές φιλοξενίας.

Το πρώτο ελληνικό rapid test

Το πρώτο ελληνικό ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (rapid antigen test) ανίχνευσης του κορωνοϊού κατά της της επιδημίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, η δημιουργία του πρώτου ελληνικού rapid test για τον κορονοϊό.

Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορονοϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ). 

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού μέσω της καταγραφής κρουσμάτων.

Πότε το μοριακό τεστ βγαίνει ψευδώς αρνητικό

Το συνηθισμένο μοριακό τεστ PCR για κορονοϊό είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό σε εκείνους τους ανθρώπους που ελέγχονται είτε νωρίς είτε αργά στην πορεία της λοίμωξης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ.

Γι' αυτό οι άνθρωποι με συμπτώματα Covid-19 που κάνουν το τεστ και βγαίνουν αρνητικοί -ιδίως όσοι ζουν σε περιοχές με πολλά κρούσματα και υψηλό ιικό φορτίο- καλό θα είναι να το ξανακάνουν σε λίγες μέρες, για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Κάιτλιν Νταγκντέιλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό λοιμωξιολογίας "Open Forum Infectious Diseases", σύμφωνα με το "Nature".

Η έρευνα έγινε σε 15.011 ενήλικες που είχαν κάνει μοριακό τεστ , από τους οποίους οι 2.700 πήραν αρνητικό αποτέλεσμα και έκαναν ένα δεύτερο τεστ μέσα σε μερικές μέρες

Από όσους έκαναν το επαναληπτικό μοριακό τεστ, οι 60 (ποσοστό 2,2%) βγήκαν τελικά θετικοί στον ιό και είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Από αυτούς, οι έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) είχαν κάνει το πρώτο αρνητικό μοριακό τεστ -το οποίο τελικά αποδείχθηκε ψευδώς αρνητικό- είτε μία μέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων τους (οι 18 στους 60 ή ποσοστό 30%), είτε μετά την έβδομη μέρα από τα πρώτα συμπτώματα (επίσης ποσοστό 30%).

Από αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι το μοριακό τεστ είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό είτε στο αρχικό προσυμπτωματικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19, είτε σε προχωρημένο στάδιο μετά την πρώτη εβδομάδα με συμπτώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

portosalte
Σκέψη Πορτοσάλτε: Αν θέλουμε τουρίστες, οι Έλληνες... να υποχωρούν στις διακοπές τους...
«Κακομοίρηδες, πλεμπαίοι, φτωχάτζες, που μου θέλετε και μπάνια τον Αύγουστο. Τότε πάνε οι τουρίστες, ρε λιγούρια.
Σκέψη Πορτοσάλτε: Αν θέλουμε τουρίστες, οι Έλληνες... να υποχωρούν στις διακοπές τους...
oiele.jpg
ΟΙΕΛΕ: Ζητά λύση στο «πάρτι ανομίας με την πιστοποίηση ξένων γλωσσών»
Η ΟΙΕΛΕ ζητά συνάντηση από την Υφυπουργό Παιδείας για τα αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης και για το χάος ανομίας στην πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών
ΟΙΕΛΕ: Ζητά λύση στο «πάρτι ανομίας με την πιστοποίηση ξένων γλωσσών»
Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία: 70 θέσεις εργασίας και χωρίς πτυχίο
Οι θέσεις απευθύνονται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ), που σημαίνει πως στην εν...
Προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία: 70 θέσεις εργασίας και χωρίς πτυχίο
Μαθήτριες
Περίεργα παιχνίδια με τους μαθητές και τις οικογένειές τους από την ΔΔΕ Χανίων
«Οι αλλαγές σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τόσο χοντροκομμένες ώστε αδέρφια προορίζεται να φοιτήσουν σε διαφορετικό σχολείο, κάτι εξόφθαλμα...
Περίεργα παιχνίδια με τους μαθητές και τις οικογένειές τους από την ΔΔΕ Χανίων