Υπέρ της πολυφωνίας στην υγειονομική ενημέρωση

Χθεσινό άρθρο της Lifo[1] τάσσεται κατά της «πολυμελούς κακοφωνίας» ως προς την ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία και προτείνει «έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα εκφράζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν».

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας φρονεί ότι η υγειονομική ενημέρωση έχει εκφυλιστεί σε ένα «αντιφατικό συνονθύλευμα» από «τηλέ-λοιμωξιολόγους», χωρίς «επιστημονικό αντίκρισμα». Ιδιαίτερα αναφέρεται στην κ. Ματίνα Παγώνη που πιθανολογεί για την εξέλιξη της πανδημίας σε ένα «τηλεοπτικό αλαλούμ».

Ίσως μέρος των πολιτών μας να ικανοποιείται καλύτερα με τις αρχικά δελτία τύπου Τσιόρδα – Χαρδαλιά: μια γραμμή ως προς την ενημέρωση και οι ρόλοι του «καλού» και του «κακού» με σοφία μοιρασμένοι. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό το «τηλεοπτικό αλαλούμ» που επικρίνει ο δημοσιογράφος της Lifo είναι όχι μόνο αναμενόμενο, αλλά  και υγιές, με μια έννοια, γιατί δείχνει πως σε ένα σύνθετο και αχαρτογράφητο θέμα, όπως αυτό της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, υπάρχουν πολλές οπτικές, αφού η επιστημονική γνώση είναι εκ φύσεως πολυφωνική. Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να προστατεύσουν τους «ευαίσθητους» και «κουρασμένους» πολίτες από την τηλεοπτική κόπωση, καλύτερα να αφήσουν στην άκρη αυτή την πατερναλιστική αγαθότητα γιατί και δεν ταιριάζει στους πολίτες της δημοκρατίας και δε γίνονται ιδιαίτερα πειστικοί. Στη δημοκρατία δεν αντιμετωπίζονται οι πολίτες ως παιδιά που έχουν χρεία τηλεοπτικών διαγγελμάτων και κούνημα δακτύλου από τον κ. Χαρδαλιά. Στη δημοκρατία οι πολίτες χρειάζονται πρόσβαση σε μια πλούσια δημόσια σφαίρα, η οποία αναπόφευκτα θα είναι πολυφωνική. Αυτό το «αλαλούμ» που ταράζει τον φίλο δημοσιογράφο αξεδιάλυτο στοιχείο της δημοκρατίας και του πλουραλισμού.

Άραγε δε δικαιούται να μιλάει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι μάχονται στην πρώτη γραμμή την πανδημία; Σοβαρά τώρα; Η πανδημία είναι ένα σύνθετο γεγονός με πολλές υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές πλευρές. Η δημοκρατική απαίτηση θα ήταν να ενισχύεται ο δημοσιογραφικός πλουραλισμός και όχι να στενεύει. Είναι εξαιρετικά θλιβερό οι δημοσιογράφοι να έχουν ονειρώξεις με στρατιωτικά δελτία τύπου και κεντρικές γραμμές.

Ας σχολιάσουμε τώρα τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Είναι υποκριτικό να εντοπίζεις το πρόβλημα στα μέσα ενημέρωσης στην πολυφωνία των επιστημόνων, όταν έχεις πολύ πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθείς. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την ποιότητα και ελευθερία των μέσων ενημέρωσής της. Τα παραδείγματα πολλά: Ο Μάνεσης μάλωσε από τον τηλεοπτικό του θώκο την πολίτη, η οποία σε προκάτ ρεπορτάζ της λογικής «ας βγούμε στις παραλίες να δείξουμε τον εγκληματικό κόσμο που τολμά να περπατάει με μάσκες!» του απάντησε ευλόγως και ευφυώς «στην Ικαρία να πάτε»! Τα τηλεοπτικά κανάλια δυσανάλογα ενισχυμένα εμμένουν σε μια μόνο γραμμή που συμπτωματικά (;) τυγχάνει να ταυτίζεται με την κυβέρνηση: ανεύθυνοι πολίτες, ανεύθυνοι νέοι, ανεύθυνοι γέροντες από τη μία και υπεύθυνοι κυβερνώντες, υπεύθυνες επιτροπές, υπεύθυνοι δημοσιογράφοι.

Η κόπωση του κόσμου δεν προκύπτει λοιπόν από το «τηλεοπτικό αλαλούμ» για την υγειονομική ενημέρωση. Αντίθετα, προκαλείται από τις αντιφατικές κυβερνητικές πολιτικές και την έλλειψη ενσυναίσθησης του πρωθυπουργού, ο οποίος σε ένα μπαράζ «στιγμών ανεμελιάς» γυρίζει την Ελλάδα, τη στιγμή που τα νεύρα, οι αντοχές και τα εισοδήματα των απλών ανθρώπων καταρρέουν.

Για τα παραπάνω δε νομίζω να φταίει καμία Παγώνη ούτε τα μέλη της επιτροπής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα