Κύμα ανατιμήσεων, σαρώνει την αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε ράλι οδηγούνται οι τιμές βασικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και να πλήττονται χιλιάδες νοικοκυριά.
Από το ψωμί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης μέχρι τα ενοίκια και από τα δημητριακά, τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια μέχρι τη βενζίνη, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα (σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.) έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τους καταναλωτές και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είτε με τους χαμηλούς μισθούς, είτε με την ανεργία, είτε με τις καταστροφές του καλοκαιριού.
Γιατί ο εφιάλτης της ακρίβειας, σε συνδυασμό με τον εφιάλτη της ανεργίας, αποτελεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ»
Ποια προϊόντα ακριβαίνουν
Πρώτα και κύρια στα ράφια των super market ο Σεπτέμβριος φέρνει αυξήσεις ως 15% σε λάδια, μπισκότα, κατεψυγμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά. Μετά τις αυξήσεις στις αρχές του καλοκαιριού έρχονται νέες αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά και στα φρούτα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες και έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 500 προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 25%. Οι αυξήσεις αφορούν σε τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Αυτά που θα επηρεαστούν μεταξύ άλλων είναι ζυμαρικά (7%-23%), χυμοί (5%- 15,5%), ρύζι τζαζμίν (10%), φέτα (9%), αφρόλουτρα (7%), κατεψυγμένα λαχανικά (6%), τυριά (5,7%), εσπρέσο (5,5%), στιγμιαίος καφές (5%), αλάτι (5%), κρουασάν (5%), πουρές (4,5%), σάλτσες (4,5%), παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%), ελληνικός καφές (4,5%) κ.α.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις στα εξής προϊόντα (τιμές σούπερ μάρκετ):
- Γνωστό αναψυκτικό στη συσκευασία των 6 (330 ml) κόστιζε 3,10 – 3,20 ευρώ και μέσα σε τρεις μήνες έφτασε στα 3,90 ευρώ.
- Ροδάκινα, νεκταρίνια και γιαρμάδες πωλούνται από 2,85 – 2,98 ευρώ, όταν πέρυσι η τιμή τους ήταν στα 1,20 -1,30 ευρώ, δηλ. η αύξηση φτάνει το 100%.
- Η τιμή των σταφυλιών ξεπερνά τα 2,20 ευρώ
- Τα μαρούλια πωλούνται στα 0,85- 0,90 ευρώ.
- Το αγγούρι κοστίζει 0,99 ευρώ και η ντομάτα ξεπερνά τα 2 ευρώ.
- Φρέσκα φασολάκια κοστίζουν 3,95 ευρώ το κιλό.
- Το φρέσκο γάλα ελληνικής παραγωγής πωλείται κοντά ή και πάνω από 1 ευρώ όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν στα 0,80 -0,85 ευρώ.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έχουν καταγραφεί ανατιμήσεις σε σύγκριση με το περυσινό καλοκαίρι στα βρώσιμα έλαια (σπορέλαια) κατά 16,32%, σε αρνί και κατσίκι κατά 13,21%, στα νωπά λαχανικά κατά 8%, στα νωπά ψάρια κατά 6,58%, στα νωπά φρούτα κατά 5,19%, στα φρέσκα θαλασσινά κατά 4,39%, στα τυριά κατά 3,54%, στη μαργαρίνη και σε άλλα φυτικά λίπη κατά 3%, στο ελαιόλαδο κατά 2,61%, σε πίτσες και πίτες κατά 2,08%, στα ζυμαρικά κατά 1,83%, στις παιδικές τροφές κατά 1,73%, στα κατεψυγμένα ψάρια κατά 1,73%, στο αλεύρι κατά 1,69%, στις πατάτες κατά 1,21%. Και μόνο το γεγονός ότι έχει αυξηθεί υπέρμετρα η τιμή των καυσίμων, αυτό σημαίνει αυτομάτως ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, καθώς αυξάνεται τόσο το κόστος παραγωγής όσο και το κόστος μεταφοράς. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 καταγράφηκε αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου κατά 72,32%, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 20,25% και στη βενζίνη κατά 16,8%.
Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Η ακρίβεια θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα το αργότερο
«Μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές και θα ομαλοποιηθεί η αγορά», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Blue Sky για τις ανατιμήσεις που έγιναν σε πολλά προϊόντα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η ακρίβεια οφείλεται στην αύξηση των πρώτων υλών και όχι σε καρτέλ.
Σημασία ωστόσο για άνεργους και χαμηλόμισθους δεν έχει στο αν η ακρίβεια οφείλεται στην διεθνή αύξηση των πρώτων υλών ή στην κερδοσκοπία τοπικών παραγόντων ή και στα δυο μαζί. Παράλληλα τι σημαίνει θα «ομαλοποιηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα»; Τι θα έχει μείνει από την «ομαλοποίηση» έχει σημασία και που θα έχει κάτσει η μπίλια στις τιμές των προϊόντων
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις
H κυβέρνηση υπόσχεται «πακέτο ελαφρύνσεων» από τη ΔΕΘ, ως δήθεν «αντιστάθμισμα». Σύμφωνα οι παρεμβάσεις της συνοψίζονται στη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24%. Σε κάθε περίπτωση και τα δυο μέτρα βγάζουν κερδισμένη την εργοδοσία, που μειώνει τα κόστη και αυξάνει τα κέρδη της.
Για τους άνεργους και τους μισθοσυντήρητους η κυβέρνηση προβάλλει άλλες μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Οπως το να ψάχνουν καλύτερες τιμές στα σούπερ μάρκετ, μέσα από την πλατφόρμα «e-katanalotis»! Να γίνουν δηλαδή «κυνηγοί» προσφορών, γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα…Και όποιος αντέξει!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση