Σε περίπου 1.000.000 δικαιούχους στοχεύει να δώσει το έκτακτο επίδομα για τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αναζητά τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο ώστε να είναι εφικτός ο σχεδιασμός του επιδόματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει έναν ειδικό αλγόριθμο για την επιλογή των δικαιούχων, ο οποίος θα μοιάζει αρκετά με εκείνον που χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή των δικαιούχων του επιδόματος των Χριστουγέννων.
Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ο έλεγχος πολλών παραγόντων, προκειμένου το επίδομα να καταβληθεί σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Επομένως, δεν είναι σίγουρος ο αριθμός των τελικών δικαιούχων.
Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί ο αλγόριθμος και συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα, τότε το υπουργείο θα μπορεί να ανακοινώσει με βεβαιότητα τον τελικό αριθμό των δικαιούχων και το ύψος του επιδόματος.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της το επίδομα να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν το Πάσχα, ενώ έχει επισημάνει ότι δεν θα αφορά στις επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στους παράγοντες που θα ελέγχει το σύστημα επιδότησης θα είναι το εισόδημα, οι καταθέσεις, η οικογενειακή κατάσταση και η σύνθεση του νοικοκυριού, ώστε να καταλήγει στους δικαιούχους και στο ύψος του επιδόματος.
Σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, το επίδομα δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ για κάθε δικαιούχο, αλλά το ποσό δεν θα είναι το ίδιο για όλους.
Πώς θα υπολογιστεί το ύψος του επιδόματος
Το υπουργείο Οικονομικών επιδίδεται σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου ο αλγόριθμος επιλογής των δικαιούχων να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα για να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των δικαιούχων.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των δικαιούχων θα έχει το ύψος του εισοδήματος. Μέσα στα κριτήρια θα συνυπολογιστούν και πολίτες που είναι δικαιούχοι και άλλων κοινωνικών επιδομάτων με το «ταβάνι» του ετήσιου εισοδήματος να φτάνει τα 7.500 ευρώ.
Εκτός από το ύψος του εισοδήματος, ο αλγόριθμος θα υπολογίζει και το είδος του. Ειδικότερα, προτεραιότητα αναμένεται να έχουν όσοι δεν έχουν δει καμία αύξηση στο εισόδημα τους το τελευταίο διάστημα. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και αν το εισόδημα έχει να κάνει με σύνταξη, μισθό, επίδομα ή προέρχεται από άλλη πηγή η οποία μπορεί να επιφέρει αυξημένα εισοδήματα.
Πάντως, και η περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων θα διαδραματίσει έναν ρόλο καθώς θα ελεγχθεί εάν στην κατοχή τους έχουν ακίνητα ή αλλά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Στο «μικροσκόπιο» του αλγορίθμου θα βρεθούν και οι τραπεζικές καταθέσεις των δικαιούχων όπως και οι τόκοι των καταθέσεων, αξιοποιώντας δεδομένα από τις τράπεζες και τις φορολογικές δηλώσεις.
Ημερομηνία «κλειδί» θα αποτελέσει η Παρασκευή 4 Μαρτίου, όταν αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Τη μέρα εκείνη εκτιμάται ότι θα υπάρχει επίσημη εικόνα για τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και την πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση