Αττική Οδός: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ για το φιάσκο με τους εγκλωβισμένους οδηγούς
Πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ επιβλήθηκε στην Αττική Οδό και 1.000.000 εκατ. ευρώ στις Αττικές Διαδρομές (παραχωρησιούχος και διαχειριστής αντίστοιχα)

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, επιβλήθηκε το ανώτατο πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος για το φιάσκο με τους εγκλωβισμένους οδηγούς στα χιόνια.

Το πρόστιμο επιβάλλεται στις εταιρείες Αττική Οδός Α.Ε. (Παραχωρησιούχος Εταιρεία) και ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. (εταιρεία Λειτουργίας και Συντήρησης της Αττικής Οδού) για την υπαιτιότητά τους σχετικά με τη διακοπή της κυκλοφορίας και τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τη χιονόπτωση της 24ης Ιανουαρίου 2022.

Ειδικότερα, επιβλήθηκε πρόστιμο από 1 εκατομμύριο ευρώ σε κάθε εταιρεία. Η απόφαση του Υπουργού βασίστηκε στο Πόρισμα που του παρέδωσε η Επιτροπή Διερεύνησης που είχε συγκροτήσει το Υπουργείο.

«Μετά από όσα ανεπίτρεπτα συνέβησαν στην Αττική Οδό, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύθηκε να αποδοθούν ευθύνες. Για να γίνει αυτό, η το Υπουργείο είχε προνοήσει να θεσπίσει από το 2020 το νομικό πλαίσιο για απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι. Με το άρθρο 65 του νόμου 4663, βάλαμε ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην πληρώνει κανένας. Κι έτσι σήμερα, για πρώτη φορά μπορούμε να επιβάλουμε πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Κώστας Καραμανλής σε σχετική του δήλωση.

«Επιτέλους στην Ελλάδα γίνονται τα αυτονόητα, που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητα. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης, μελέτησε τα δεδομένα, κατέληξε σε συμπεράσματα για τους υπαίτιους και τις ευθύνες τους και τους επιβάλαμε το ανώτατο πρόστιμο. Το οποίο βέβαια είναι ανεξάρτητο από τα ποσά που δίνει η εταιρεία στους πολίτες μετά από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Γιατί αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούμε -και οφείλουμε- να κάνουμε μετά από ένα τόσο σοβαρό περιστατικό, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε πλέον μια σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία στην οποία ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» πρόσθεσε.

Αττική Οδός: Περίπου 12.000 αιτήσεις για τα 2.000 ευρώ

Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στην ειδική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις, για όσους εγκλωβίστηκαν με τα αυτοκίνητά τους στην Αττική Oδό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις σε όσους εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στην Αττική οδό έκλεισε το απόγευμα της Παρασκευής (στις 17:00).

Σε περίπου 12.000 ανέρχονται οι αιτήσεις αποζημίωσης που υποβλήθηκαν στην εταιρεία «Αττική Οδός», για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επιβάτες των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Από αύριο αρχίζει η επεξεργασία και ο έλεγχος των στοιχείων που δήλωσαν οι οδηγοί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι σε περίπου σε μια εβδομάδα να αρχίσουν οι πληρωμές των 2.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 2.000 οχήματα είναι αυτά που θα αποζημιωθούν άμεσα, καθώς από την ανάλυση της εταιρείας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έχουν ήδη «κλειδώσει» οι σχετικές καταγραφές.

Τα στοιχεία που ζητούνται

Μεταξύ άλλων στοιχείων που ζητούνται για τη διαδικασία, τα απαραίτητα είναι ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, η ώρα εισόδου στον αυτοκινητόδρομο, ο σταθμός διοδίων εισόδου, καθώς και το σημείο, ημέρα και ώρα (κατά προσέγγιση) εξόδου του οχήματος από την Αττική Οδό.

Επίσης, προς διευκόλυνση της διαδικασίας, οι οδηγοί μπορούν να καταχωρήσουν την περιοχή ή το σημείο αποκλεισμού, αποδεικτικό της καταβολής των διοδίων (εφόσον δεν είχε σταματήσει η πληρωμή τους) ή τον κωδικό του πομποδέκτη, καθώς και φωτογραφίες από το σημείο αποκλεισμού του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η καταχώρηση της αίτησης στην πλατφόρμα είναι απαραίτητη ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης αίτησης έχει σταλεί ηλεκτρονικά έως τώρα, ενώ η εταιρεία θα ενημερώσει απευθείας τους αιτούντες για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Μόναχο στις 29 Νοεμβρίου
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: «Η Γερμανία των Ελλήνων, η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό»
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Μόναχο στις 29 Νοεμβρίου
νηπιαγωγειο
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
Γονείς: Με τη νέα διάρθρωση των νηπιαγωγείων θα χρειαστούν περίπου 8 λιγότεροι εκπαιδευτικοί για τη λειτουργία τους. Όλη αυτή η άκρως αντιπαιδαγωγική...
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου