Βρισκόμαστε στον απόηχο της πανδημίας τής νόσου COVID-19, η οποία επέφερε αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, και συνεπακόλουθα όξυνση των ανισοτήτων, και δυστυχώς κυριαρχούν σ’ ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών, συνθήκες ρευστότητας, με τον κίνδυνο της άμεσης φτωχοποίησης να είναι προ των πυλών, εξαιτίας του κερδοσκοπικού χαρακτήρα του υπερπληθωρισμού, που επέφερε αυξήσεις ανεξέλεγκτων διαστάσεων, σε ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ενώ αναμένεται αυτές οι πληθωριστικές τάσεις να κλιμακωθούν, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Σ’ αυτό το τοπίο, η 8η Μαρτίου, η Ημέρα της Γυναίκας, αποκτά μια επιπρόσθετη βαρύτητα, καθώς σηματοδοτεί την απαρχή νέων αγώνων, με το βλέμμα στραμμένο 164 χρόνια πίσω, στις εργάτριες των εργοστασίων ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, που τόλμησαν το 1857 να υψώσουν το ανάστημά τους, και να αντισταθούν στις άνισες αμοιβές, στα εξοντωτικά ωράρια και συνθήκες δουλειάς, στην εκμετάλλευση και καταπίεση που βίωναν.
Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής στους αγώνες των γυναικών, αλλά και όλων όσοι πιστεύουν πως η απρόσκοπτη συμβολή της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, συνιστά διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της Δημοκρατίας.
Η 8η Μαρτίου είναι επίσης, ημέρα περίσκεψης, για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, καθότι η ισοτιμία, με την ευρύτερη έννοια του όρου, αποτελεί, δυστυχώς, ακόμη ζητούμενο. Κάτι που επαληθεύεται εύκολα, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, καθώς και στα ποσοστά των γυναικών που βιώνουν ήδη ή βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο φτώχειας. Είναι φανερό πως οι γυναίκες έχουν λιγότερες συνολικά ευκαιρίες ανέλιξης, τόσο στον επαγγελματικό τους χώρο, όσο και στην πολιτική ζωή.
Αν στα παραπάνω αθροίσουμε και τον αριθμό γυναικοκτονιών στη χώρα κατά το τελευταίο έτος, καθώς και τις αποκαλύψεις, για αφόρητες πιέσεις, απαξιωτικές πρακτικές, εκβιασμούς, ακόμη και βιασμούς, με θύματα κυρίως γυναίκες, στους χώρους του αθλητισμού, του πολιτισμού και όχι μόνον, τότε γίνεται ευθέως αντιληπτή η διάσταση της δυσχερούς κατάστασης, στην οποία είναι εγκλωβισμένη η σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα.
Με το βλέμμα στραμμένο στις γυναίκες της Ουκρανίας, που αυτήν την περίοδο δίνουν τη δική τους μάχη για να διασώσουν τις οικογένειές τους, είτε μένοντας στις εμπόλεμες ζώνες προστατεύοντας τα παιδιά τους στα καταφύγια, είτε φεύγοντας με αυτά αγκαλιά για κάποιο δύσκολο προσφυγικό ταξίδι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο συμβολισμό και αναδεικνύει τον πολυδιάστατο ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και τον αδιάκοπο αγώνα της σε μία κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται.
Την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμάμε τις Γυναίκες που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους αγωνίστηκαν και έβαλαν τα θεμέλια για μία κοινωνία ίσων δικαιωμάτων. Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να αντισταθούν στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους.
Στις 8 Μαρτίου θυμόμαστε! Τα δικαιώματα μας, τα κερδίζουμε!
Θεοκλήτη Μεσουρίδου
Πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Περιφέρειας (Νομού) Αττικής
Γεν. Γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων (ΠΟΤ)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση