Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Αποφύγετε το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο!
Αν και είναι δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος από τις νοικοκυρές και όχι μόνο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο είναι επιβλαβές για την υγεία και συνδέεται με αρκετά προβλήματα.

Νέα δεδομένα για το αλουμινόχαρτο ως υλικό στο μαγείρεμα φέρνει στην επιφάνεια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ζητά από τους πολίτες να είναι φειδωλοί με το αλουμινόχαρτο στις συνταγές στην κουζίνα. Και αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα στην υγεία όσων καταναλώνουν φαγητά για το μαγείρεμα των οποίων χρησιμοποιείται το αλουμινόχαρτο.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν το αλουμινόχαρτο ζεσταίνεται ή ψήνεται. Ειδικά εάν -όπως εξηγεί- οι τροφές που περικλείει είναι ξινές ή πικάντικες και ψήνονται σε δυνατή φωτιά. Μετά το ψήσιμο παραμένουν στην τροφή ίχνη αλουμινίου, ειδικά όταν το πιάτο περιλαμβάνει δυνατά υλικά, όπως το λεμόνι, ο χυμός ντομάτας, το λευκό κρασί ή και το αλάτι.

Το αλουμινόχαρτο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1913 για το τύλιγμα κέικ, αλλά από τότε οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τόνους αλουμινίου στην κουζίνα.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. τα 40 mg αλουμινίου ανά κιλό την ημέρα είναι η φυσιολογική ποσότητα πρόσληψης για το ανθρώπινο σώμα, αλλά μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από τα επιτρεπτά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η υψηλή θερμοκρασία ψησίματος καθιστά δυνατή την απελευθέρωση του μετάλλου που περιέχει το αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της τροφής.

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ. η υπερβολική συγκέντρωση αλουμινίου στον εγκέφαλο συνδέεται στενά με νευρωτικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ,  με προβλήματα στα οστά και στα νεφρά και μειώνει το σχηματισμό νέων κυττάρων.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μειώσει την κατανάλωση;

Η υπερέκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο είναι επικίνδυνη για την υγεία, εξηγεί η επιστήμονας και προσθέτει ότι ένας ενήλικας 60 κιλών μπορεί μάξιμουμ να καταναλώνει 6 milligramme αλουμινίου την εβδομάδα, όπως ορίζει και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πολλοί υπερβαίνουν το όριο, γιατί το υλικό υπάρχει στο καλαμπόκι, τα μπαχαρικά, το τσάι, αλλά και σε ορισμένα τρόφιμα. Το όριο επιβαρύνεται και από τα σκεύη κουζίνας. Αλλά η μεγαλύτερη «δόση» ενσωματώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό με τα φαγητά που μαγειρεύονται σε αλουμινόχαρτο.

Αυτό που συμβουλεύουν είναι να μην αγοράζουμε τυχαίες κατσαρόλες. Μόλις αγοράσουμε τη σωστή κατσαρόλα να βράσουμε πολλές φορές νερό μέσα της, ώσπου η βάση της να γίνει ματ. Αυτό σημαίνει ότι έγινε η απαραίτητη οξείδωση που προστατεύει τη βάση της κατσαρόλας και εμποδίζει το αλουμίνιο να εισέλθει στα τρόφιμα.

Η επιστήμονας συμβουλεύει επίσης να προτιμούμε τα ταψάκια από γυαλί ή κεραμικό και να βάζουμε λαδόκολλα αντί για αλουμινόχαρτο στο ψήσιμο. Το αλουμινόχαρτο, αναφέρει, μπορεί να χρησιμεύσει για να τυλίξουμε ένα σάντουιτς, με τον όρο ότι δεν θα το αφήσουμε εκεί για πολλές ώρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

o-teachers-facebook_20.jpg
Τεράστιες ευθύνες των διευθυντών εκπαίδευσης που ανακάλεσαν τις μονιμοποιήσεις ή δεν προχώρησαν καν σε αυτές
Όλοι/Όλες οι διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης είχαν διοικητική υποχρέωση να μονιμοποιήσουν τον Αύγουστο του 2022 και πάντως εντός του διμήνου τις/τους...
Τεράστιες ευθύνες των διευθυντών εκπαίδευσης που ανακάλεσαν τις μονιμοποιήσεις ή δεν προχώρησαν καν σε αυτές
evp_0.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ  πριν από το τέλος Ιουλίου
Η κατανομή των 10.000 μόνιμων διορισμών ανά κλάδο είναι πλέον έτοιμη και έχει πάει για υπογραφές.
Υπουργείο Παιδείας: Πρόσκληση για μόνιμο διορισμό μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ  πριν από το τέλος Ιουλίου