εγκυμοσύνη
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους, εκτιμά μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα.

Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ούλα-Μπριτ Βένερχολμ του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLOS Medicine", ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά. Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένο έμβρυο, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από αυθόρμητη σύλληψη. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.

Η δρ Βένερχολμ καθησύχασε ότι "ο ατομικός κίνδυνος είναι μικρός, αν και σε επίπεδο πληθυσμού η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη λόγω της τεράστιας αύξησης στους κύκλους κατάψυξης μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή". Σε πολλές χώρες πλέον, στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο αριθμός γεννήσεων από κατεψυγμένο έμβρυο έχει ξεπεράσει τις γεννήσεις από ‘φρέσκο' γονιμοποιημένο έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, αλλά δεν ήταν σαφές κατά πόσο υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, π.χ. για καρκίνο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι συχνότεροι καρκίνοι στην περίπτωση κατεψυγμένου εμβρύου, είναι η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι τα ευρήματα τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφύλαξη, επειδή ο αριθμός των παιδιών που εμφάνισαν καρκίνο (48) ήταν μικρός. Γι' αυτό, όπως είπαν, το ζήτημα χρειάζεται περισσότερη μελέτη, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ καρκίνου και χρησιμοποίησης κατεψυγμένου εμβρύου.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
EKAV.jpg
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα
Η άτυχη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου διακομίσθηκε μετά το σοβαρό τροχαίο
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα