ισιωμα-μαλλιών
Oι μόνιμες βαφές και η συχνή, χημική ισιωτική των μαλλιών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, η συνήθεια των γυναικών να περιποιούνται τα μαλλιά τους με βαφή, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον μαστό.

Παράλληλα η χρήση προϊόντων για το ίσιωμα των μαλλιών μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες που τα χρησιμοποιούν συχνά, συμπέρανε μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Το συχνό βάψιμο των μαλλιών

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ, διαπίστωσαν μια μεγάλη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε γυναίκες που έβαφαν τακτικά τα μαλλιά τους ή χρησιμοποιούσαν χημικά προϊόντα περιποίησης προκειμένου να τα ισιώνουν. Μάλιστα υπήρξε και διαφοροποίηση στις έγχρωμες γυναίκες που έβαφαν τα μαλλιά τους, οι οποίες παρουσίασαν 51% αύξηση του κινδύνου, ενώ οι λευκές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν προϊόντα για ίσιωμα των μαλλιών είχαν 74% αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Η νέα έρευνα συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τις προηγούμενες μελέτες που έχουν διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στις «σκληρές» θεραπείες για τα μαλλιά και στον καρκίνο του μαστού, καθώς τώρα προστίθενται και νέα στοιχεία για τις γυναίκες αφρομερικανικής καταγωγής.

Η διεξαγωγή της έρευνας

Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε περισσότερες από 4.000 λευκές και έγχρωμες γυναίκες στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ προκειμένου να τις ρωτήσουν αν χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στα μαλλιά, όπως βαφές ή προϊόντα ισιώματος. Παράλληλα, εξέτασαν το ιστορικό τους για να διαπιστώσουν αν τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα συμπεράσματα συνοψίστηκαν ως εξής:

  • Οι έγχρωμες γυναίκες που χρησιμοποίησαν σκούρα βαφή μαλλιών είχαν συνολικά κατά 51% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Είχαν επίσης κατά 72% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, που είναι ο πιο κοινός τύπος της ασθένειας.
  • Οι λευκές γυναίκες που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν χημικά για ίσιωμα των μαλλιών είχαν κατά 74% αύξηση του κινδύνου. Σαν γενικό συμπέρασμα πάντως, οι έγχρωμες γυναίκες έχουν 11% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου και οι λευκές γυναίκες 13%.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι τα ισιωτικά μαλλιών (hair-straighteners) περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία. Στο παρελθόν τέτοια προϊόντα είχαν συσχετιστεί επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και άλλους ορμονοευαίσθητους καρκίνους.

Η νέα μελέτη φέρνει την υπογραφή της Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Κέντρου Αντιμετώπισης του Καρκίνου Rutgers.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα