Αδιάκοπα προμηθεύει τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της και τονίζει πως στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής.
Αναφορικά με τον θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει ότι «από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης».
Σύμφωνα με την ΠΕΦ, αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. «Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός». Τονίζει ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς.
Η ΠΕΦ δεσμεύεται ότι παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσει τη λειτουργία των μονάδων της σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών. Καλεί για ακόμη μια φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνει ότι μέσω του επενδυτικού της προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες.
ΣΦΕΕ: Τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε
Δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα Νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα. "Τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε". Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αναφορικά στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων και σε συνέχεια συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Υπουργείο Υγείας. Σημειώνει ότι αυτού του είδους οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη εφέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται.
Προσθέτει ότι με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα. "Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου, λόγω διαφοράς τιμής) οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης".
Σε σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά, αναφέρει ο ΣΦΕΕ. "Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην Ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά".
Η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Καταλήγει ότι οι εταιρείες μέλη του - Διεθνείς και Ελληνικές - καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση