Οι επιπλοκές της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συχνότερες στα βρέφη και στα μικρότερα παιδιά, στους ηλικιωμένους, σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, στους ανοσοκατεσταλμένους και στις εγκύους.
Τα παιδιά είναι από τις ομάδες όπου καταγράφεται έκρηξη της εποχικής γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες καθώς σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις ξεπερνά τα 350 στις ηλικιακές ομάδες 0-4 ετών αλλά και 5-14 ετών.
Όπως αναφέρει επίσης η έκθεση, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση, ενώ καταγράφηκε ακόμη ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και 3 νέοι θάνατοι το διάστημα 26 Δεκεμβρίου-01 Ιανουαρίου. Ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις έχει ήδη τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας). Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, η κορύφωση της εποχικής γρίπης δεν έχει έρθει ακόμη, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο δίμηνο.
Τα συμπτώματα στα παιδιά
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως με αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, κεφαλαλγία, έντονη καταβολή και μυαλγίες, βήχα ο οποίος συνήθως είναι ξηρός, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κορονοϊού, η διαφορά είναι όμως πως στην γρίπη είναι πιο έντονα και διαρκούν για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Στα μικρότερα παιδιά, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει θορυβώδη αναπνοή και να εξελιχθεί σε βρογχιολίτιδα με συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και σε πνευμονία.
Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές της γρίπης είναι η αφυδάτωση και η έντονη καταβολή, η βρογχίτιδα, η βρογχοπνευμονία ή η πνευμονία, τόσο από τον ίδιο τον ιό ή λόγω βακτηριακής επιμόλυνσης. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Τα περισσότερα παιδιά συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα. Η κόπωση όμως μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι:
-υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
-γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
-κυάνωση
-άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
-μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
-διέγερση ή σπασμοί
Σημειώνεται πως η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη