skylos
Τι αναφέρουν δύο καταξιωμένοι κτηνίατροι για την φροντίδα των κατοικίδιων ζώων

Πολλές είναι οι απορίες σχετικά με τη σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων, ενώ στο thebest.gr μίλησαν δύο καταξιωμένοι κτηνίατροι προσφέροντας συμβουλές.

Μπουρδάκου Ελένη

Η κτηνιατρική ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή για την Ελένη Μπουρδάκου. Όπως μας λέει, η ίδια ήταν "παιδί της πόλης αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές στη γιαγιά στην Κρήτη με έφεραν σε επαφή με διαφορά ήδη ζώων και με έκαναν να τα αγαπήσω και να θέλω να τα φροντίσω. Ο πρώτος μου «ασθενής» ένα τραυματισμένο από κυνηγετικό όπλο ορτύκι σε ηλικία 10 ετών που βρήκε ο μπαμπάς και μου έφερε στο σπίτι με ευαισθητοποίησε στο θέμα της θεραπευτικής πέρα από την απλή επαφή με ζώα. Γενικά, τα κατοικίδια δεν είχα ποτέ πρόβλημα να τα πλησιάσω και να με εμπιστευθούν Βγαίνει αυθόρμητα και μερικές φορές ίσως με παραπάνω θάρρος από ότι πρέπει, κάτι που έχω πληρώσει με κάποιες δαγκωματιές! Όσο για τους ιδιοκτήτες ο χρόνος εμπειρίας και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς μου είναι που τους κάνει να με εμπιστεύονται γρήγορα".

Ρωτήσαμε την κα Μπουρδάκου για τους λόγους επίσκεψης στο ιατρείο της και μας εξήγησε πως "μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του ιατρείου οι λόγοι επίσκεψης ποικίλουν. Δέχομαι ασθενείς από όλη τη Δυτική Ελλάδα για διάφορους λόγους και αναλαμβάνω από συναδέλφους ορθοπαιδικά χειρουργεία και επεμβάσεις σε μαλακά μόρια μεγαλύτερης δυσκολίας."

"Πριν κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα ζωάκι, θα πρέπει να σκέφτεται καλά γιατί πρόκειται για ένα νέο μέλος στην οικογένεια που θα είναι μαζί τους για αρκετά χρόνια και που απαιτεί πολύ από το χρόνο τους. Τα κατοικίδια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει είναι δώρα εορτών" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Περνώντας σε πιο εξειδικευμένες απορίες, την ρωτήσαμε σχετικά με τη δηλητηρίαση των ζώων και μας τόνισε πως αυτή "δεν είναι συχνή ευτυχώς τελευταία και μπορεί να προκύψει είτε από κακόβουλη πράξη είτε από κατά λάθος κατάπωση φαρμάκων ή χημικών στο σπίτι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμβουλή γιατί αυτό έχει να κάνει με το είδος του δηλητηρίου. Θα πρέπει να επικοινωνήσει με κτηνίατρο άμεσα για να του δώσει τις πρώτες οδηγίες μέχρι να το προσκομίσει στο ιατρείο. Αν μιλάμε για τις κοινές «φόλες» δηλαδή για φυτοφάρμακα το πρώτο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να προκαλέσει εμετό. Αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Αν έχει ήδη σπασμούς και βρίσκεται σε κατάκλιση αυτο δε θα βοηθήσει".

Σχετικά με τις πιο συχνές αρρώστιες των μικρών μας φίλων, η κα Μπουρδάκου μας είπε πως "το καλοκαίρι η πιο συχνή αιτία είναι τα κροτωνογενή νοσήματα που προκύπτουν από πλημμελή ή καθόλου χρήση εξωπαρασιτοκτόνων. Το χειμώνα τα ιογενή νοσήματα όπως η πάρβοεντετιτιδα είναι αρκετά συχνή σε ανεμβολίαστα κουταβάκια όμως στο ιατρείο βλέπουμε μεγάλη ποικιλία περιστατικών."

Ρωτώντας την για την κατάσταση με τα αδέσποτα στην Πάτρα, σημείωσε πως "αδέσποτα εξετάζω καθημερινά και όσο μπορώ. Επίσης αναλαμβάνω τα ορθοπαιδικά χειρουργεία για τα το αδέσποτα του Δήμου μας και του Δήμου Αιγιαλειας. Στην Πάτρα θεωρώ ότι γίνεται δουλειά και από το Δήμο και από τις οργανώσεις Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και προκύπτει κυρίως από τη μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών για στείρωση. Δυστυχώς ο όγκος είναι μεγάλος και οι συνάδελφοι που δεχόμαστε να τα εξετάσουμε λίγοι με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή."

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην σχετική νομοθεσία, η κα Μπουρδάκου είπε πως "οι ιδιοκτήτες ρωτούν συνέχεια και θέλουν να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα. Αρκετοί συμμορφώνονται άλλοι προσπαθούν να το παρατείνουν όσο μπορούν μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια. Ευτυχώς έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία ηλεκτρονικής σήμανσης τουλάχιστον εδώ στην Πάτρα."

Τέλος, κλείνοντας με θετικό πρόσημο την συζήτησή μας, υπογράμμιισε πως "για κάποιο λόγο η μοναξιά και η απομόνωση της καραντίνας αύξησαν τον αριθμό των κατοικίδιων. Επίσης για κάποιο λόγο ιδιοκτήτες συμμορφώνονται τώρα άμεσα στις συμβουλές μας και σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους."

Νιφόρας Παναγιώτης

Ξεκινήσαμε την συζήτησή μας με τον κ. Νιφόρα, με εξιστόρηση της σχέσης του με την κτηνιατρική. Μας τόνισε συγκεκριμένα: "Η ενασχόλησή μου με την κτηνιατρική ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, που προέκυψε από την ανάγκη μου, σε παιδική ηλικία ακόμα, να αλληλεπιδρώ με τα ζώα και κυρίως να προσπαθώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά τους. Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή στην τελευταία τάξη του Λυκείου να επιλέξω το μελλοντικό μου επάγγελμα, δεν υπήρξε δίλημμα για εμένα. Η κτηνιατρική ήταν μονοδρόμος. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος πως μέσα από τη συγκεκριμένη επιστήμη θα εμπλούτιζα και θα διεύρυνα τις γνώσεις  μου σε ένα αντικείμενο, που από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κέντριζε το ενδιαφέρον μου! Φυσικά όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς αλλά και στα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα ,αγελάδες κ.α). Για το λόγο αυτό το κτηνιατρείο μου έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα για την καλύτερη και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα και ως μέτοχος της εταιρείας ΝΙΦΟΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. που ασχολείται με επενδυτικά προγράμματα δραστηριοποιούμαι σε θέματα κτηνιατρικών σύμβουλων των κτηνοτρόφων – πελατών της εταιρείας".

Σχετικά με τον τρόπο που κερδίζει την εμπιστοσύνη ανθρώπων και ζώων, σημείωσε πως "η εμπιστοσύνη είναι μία δυναμική διαδικασία που απαιτεί υπομονή και θέληση, είναι κάτι που οικοδομείται μέρα με τη μέρα. Στο δικό μας επάγγελμα περιλαμβάνει δύο  επίπεδα, ένα με τον ιδιοκτήτη και ένα με το κατοικίδιο. Αυτό  απαιτεί, αφενός, σωστή ενημέρωση και λύσεις, ώστε ο ιδιοκτήτης να μην έχει απορίες  και  να αποφασίζει με γνώμονα την υγεία του κατοικιδίου. Αφετέρου σωστούς χειρισμούς με ηρεμία, ώστε  το κατοικίδιο να αισθανθεί οικεία και άνετα. Η σχέση αυτή είναι επιβεβλημένη, στην περίπτωση που έχω να αντιμετωπίσω ογκώδη ή ατίθασα ζώα."

Ο κ. Νιφόρας συνέχισε, λέγοντας πως "η αντιμετώπιση ενός προβλήματος και η θεραπεία του είναι, σαφώς πιο συχνή από  την  πρόληψη. Αυτό άπτεται πολλών παραγόντων, όπως η συνέπεια και το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη, η οικονομική κατάσταση του, η ευκολία μετακίνησης κ.α. Οι πιο συνηθισμένοι  λόγοι  επίσκεψης  στο κτηνιατρείο μου είναι για τους ετήσιους εμβολιασμούς, αποπαρασίτωσεις, καθαρισμοί δοντιών ,επεμβάσεις όπως στειρώσεις, αφαιρέσεις όγκων, ορθοπεδικά  αλλά και για γενικές- βιοχημικές  εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και υπερήχους. Επιπροσθέτως καθημερινά έρχομαι σε επαφή με κτηνοτρόφους οι οποίοι θέλουν συμβουλές για τα παραγωγικά τους ζώα (αιγοπρόβατα ,αγελάδες) αλλά και φαρμακευτικές αγωγές ώστε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα στο κοπάδι καθώς και για έκτακτες επεμβάσεις."

Για τη συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, μας τόνισε πως αυτός "πρέπει να γνωρίζει πως το κατοικίδιο που θα αποκτήσει θα παραμείνει μαζί του για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να έχει κατασταλάξει στο είδος και ποια φυλή/ες του ταιριάζουν, σύμφωνα με τις ανάγκες, τόσο, του κατοικιδίου όσο και του ίδιου, ώστε ο χρόνος ενασχόλησης μαζί του να είναι ευχάριστος και εποικοδομητικός. Πολλές φορές μάλιστα η απόκτηση ενός αδέσποτου από τον οικείο δήμο είναι ίσως η καλύτερη επιλογή ενός ιδιοκτήτη διότι βρίσκει την κατάλληλη συντροφιά και ταυτόχρονα γίνεται ένα παράδειγμα προς μίμηση για το κοινωνικό σύνολο.  Σημαντικός αρωγός είναι ο κτηνίατρος ,καθώς με τις γνώσεις του μπορεί να ενημερώσει λεπτομερώς τον νέο ιδιοκτήτη για όλες τις φάσεις της ζωής ενός κατοικιδίου."

Σε περίπτωση δηλητηρίασης ενός μικρού ζώου, ο κ. Νιφόρας σημείωσε πως "θα πρέπει επειγόντως να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κτηνίατρο, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες ανάλογα με το είδος της δηλητηρίασης  που έχει υποστεί το ζώο μέχρι να μεταφερθεί στο κτηνιατρείο. Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση που το δηλητήριο έχει καταπωθεί, τότε είναι καλό το ζώο να κάνει άμεσα εμετό. Αν πάλι το ζώο έχει ψεκασθεί με κάποιο δηλητήριο τότε πρέπει άμεσα να καθαριστεί το δέρμα του με σαμπουάν, ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση του δηλητηρίου και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο μέχρι τη μεταφορά του στο κτηνιατρείο. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε της δηλητηρίασης, το είδος του δηλητηρίου και την ψυχραιμία του ατόμου που βρήκε το ζώο."

Σχετικά με τα νοσήματα των μικρών μας φίλων, μας είπε πως "εφόσον μιλάμε για λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να θέλω να μειώσω την βαρύτητα των υπολοίπων, στα σκυλιά είναι πολύ συχνή η λοιμώδης παρβοΐωση (τύφος).  Ιδιαίτερα σε νεαρά και ελλιπώς εμβολιασμένα. Αντιθέτως, στις γάτες αρκετά συνηθισμένη είναι η λοιμώδης αναπνευστική νόσος. Αυτά τα δύο νοσήματα δείχνουν πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια των εμβολιασμών όταν γίνονται σωστά και στους κατάλληλους χρόνους."

"Βεβαίως και εξετάζω αδέσποτα!" μας λέει με έμφαση όταν του κάνουμε την σχετική ερώτηση και συνεχίζει. "Στο κτηνιατρείο μου, που βρίσκετε στην Κάτω Αχαία δέχομαι τόσο αδέσποτα, όσο δεσποζόμενα κατοικίδια και παραγωγικά ζώα. Ναι μεν υπάρχουν προγράμματα για τα αδέσποτα σε όλους τους δήμους αλλά είναι τεράστιος ο πληθυσμός και η χρηματοδότηση μικρή. Το καλό στην περιοχή της Πάτρας είναι ότι υπάρχουν πολύ καλές υποδομές, οι οποίες έχουν στελεχωθεί με πολύ ικανούς ανθρώπους, που διαχειρίζονται κατάλληλα το κάθε πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Ωστόσο είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Αχαΐας δεν ισχύουν τα ανάλογα, διότι ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για υποδομές, παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι ευαισθητοποιημένο."

Για τις αλλαγές στη νομοθεσία, δήλωσε πως "ο σκεπτικισμός, σχετικά με το κατά πόσο ο καινούριος νόμος είναι λειτουργικός και θα φέρει αποτελέσματα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι έντονος. Δηλαδή να μειωθούν τα αδέσποτα, να υπάρχει ένα είδος καταγραφής τους και να τηρείται η ευζωία όλων των ζώων αδεσπότων και μη. Αρκετοί λοιπόν προσπαθούν να ενημερωθούν και να δουν τι χρειάζεται να κάνουν. Ας μην ξεχνάμε πως η συμμόρφωση στο νέο νόμο έχει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις στις ήδη δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν".

Πρόσθεσε μάλιστα πως "ζήσαμε συνθήκες πρωτοφανούς εγκλεισμού και απομόνωσης με αποτέλεσμα η ανάγκη συντροφιάς και ενασχόλησης με κάτι καινούριο να μεγιστοποιηθεί. Την περίοδο της καραντίνας υπήρχε ο χρόνος να ασχοληθεί κάποιος ευκολότερα με τη φροντίδα ενός κατοικιδίου. Έχω την εντύπωση πως αν κάποιος σκεφτόταν, απλώς, να αποκτήσει ένα κατοικίδιο προ covid, στην περίοδο της καραντίνας το υλοποίησε".

Τέλος, σχετικά με την ψυχοθεραπευτική επίδραση των ζώων, ο κ. Νιφόρας μας είπε πως "είναι κάτι που δείχνουν όχι μόνο οι έρευνες αλλά και η πράξη. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που η ενασχόληση με κάποιο ζώο, υπήρξε αφορμή για αλλαγή συμπεριφορών ή συνηθειών. Βελτίωσε καταστάσεις υγείας (τόσο ψυχικής όσο και συναισθηματικής) και ανέπτυξε δεξιότητες που ήταν άγνωστες. Δεν είναι τυχαίο που παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με κατοικίδιο κατακτούν πιο γρήγορα, ή πιο εύκολα αν θέλετε, διάφορα ψυχοκινητικά στάδια. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κατοικίδιο ή βοηθούν κάποιο αδέσποτο, όχι μόνο για το αίσθημα της προσφοράς αλλά και γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία  αποβάλλουν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους."

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη
Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη
Κλειστά σχολεία: Σε αυτές τις περιοχές μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν θα κάνουν μάθημα την Δευτέρα και την Τρίτη