Καμπανάκι κινδύνου σε Ευρώπη και Αμερική για την ανησυχητική αύξηση εμφάνισης ενός πολύ επικίνδυνου και ιδιαίτερα ανθεκτικού μικροβίου εντός των νοσοκομειακών χώρων και περισσότερο εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Το Candida Auris, είναι κατά κοινή ομολογία των λοιμωξιολόγων ένα από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια, που δυστυχώς προκαλεί θανάτους κυρίως σε ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια του ΥΓΕΙΑ Ελένη Γιαμαρέλλου, με δηλώσεις της τονίζει ότι πρόκειται για ένα μικρόβιο που αυξάνει την πιθανότητα θανάτου, το οποίο κυκλοφορεί κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Είναι αλήθεια πως αυξάνουν τα περιστατικά διεθνώς. Κι αυτό είναι ανησυχητικό. Γιατί ή δεν το πιάνει και δεν το καταστρέφει τίποτα, ή το πιάνουν μόνο πολύ λίγα αντιβιοτικά. Το πιο πιθανό είναι να μην το καταστρέφει τίποτα το συγκεκριμένο μικρόβιο. Αν το έχεις στο δέρμα σου δεν κινδυνεύεις. Αν το έχεις, όμως, στα ούρα σου και κάνεις ουρολοίμωξη και μπει στο αίμα σου πεθαίνεις. Έχεις μεγάλη πιθανότητα θανάτου» δηλώνει η γιατρός, αναφέροντας ότι το μικρόβιο αυτό έχει εντοπιστεί και στα ελληνικά νοσοκομεία.
Μάλιστα η κ. Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις του μικροβίου Candida Auris σε νοσοκομεία που νοσηλεύονταν πολλά περιστατικά με κορωνοιό, εκεί που υπήρχαν πολλοί ασθενείς με covid.
Επίσης σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο κίνδυνο να προσβληθούν από το μικρόβιο έχουν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς καθώς το μικρόβιο βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος.
Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του μικροβίου από τα νοσοκομεία η έμπειρη λοιμωξιολόγος αναφέρει ότι η εκρίζωση του είναι αρκετά δύσκολη με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορεί να καταπολεμηθεί.
«Το κακό με αυτόν τον μύκητα είναι ότι κολλάει στο δέρμα και με κανένα αντισηπτικό δεν μπορείς να απαλλαγείς. Με τίποτα. Μένει εκεί πολύ καιρό, πάρα πολύ καιρό και άγνωστο αν φεύγει και ποτέ», λέει η κ. Γιαμαρέλλου η οποία τονίζει ότι ο Candida Auris μπορεί να προσβάλλει πολλές ομάδες του πληθυσμού, αλλά θανατηφόρος μπορεί να γίνει μόνο στους ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο σύμφωνα με την γιατρό από τον Candida Auris είναι ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες, AIDS, μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα, διαβητικοί και καρκινοπαθείς.
Ο μύκητας Candida Auris κυκλοφορεί σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου
Ο μύκητας Candida Auris, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως και στη χώρα μας καθώς όπως αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής κυρίως στις ΜΕΘ, έχει εντοπιστεί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψα έξι στους δέκα ασθενείς που προσβάλλονται από το μικρόβιο καταλήγουν.
Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει λεπτομερής καταγραφή, δηλώνει ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, ο οποίος διευκρινίζει ότι στην χώρα μας δεν έχει πάρει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει στο εξωτερικό.
Ο μύκητας Candida Auris έχει την τάση να διασπείρεται πολύ γρήγορα μέσα στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ.
Επικάθεται στο άψυχο περιβάλλον, δηλαδή στα κομοδίνα, τις κουρτίνες, τα κρεβάτια κ.ο.κ, αλλά και στα χέρια των γιατρών. Στις επιφάνειες μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί και αναφέρει κι ο Καθηγητής κ. Σύψας, μπορεί να μείνει για πάντα.
«Όσο και να το καθαρίσουμε και να το απολυμάνουμε το περιβάλλον, συνεχίζει να παραμένει και άρα μπορεί να μολύνει τον επόμενο ασθενή. Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και συνήθως αυτό που κάνει είναι “αποικισμός”. Τι σημαίνει αποικισμός; Σημαίνει ότι πηγαίνει και επικάθεται στο δέρμα του ασθενούς, αλλά δεν του προκαλεί νόσο. Όμως, μερικές φορές περνάει μέσα στο αίμα, στον οργανισμό δηλαδή και τότε έχει πολύ μεγάλη θνητότητα, γύρω στο 60%, όταν μπει στο αίμα του ασθενούς. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα”, σημειώνει.
ΕΟΔΥ για μύκητα Candida Auris: «Σε χαμηλό ποσοστό στα νοσοκομεία μας»
«Ο μύκητας Candida Auris δεν αποτελεί κίνδυνο για το ευρύ κοινό εκτός νοσοκομείου, αλλά ούτε και για τα άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες, και των οποίων το ανοσοποιητικό λειτουργεί καλά», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτη. Η πρόληψη σημείωσε επίσης ότι βασίζεται στους κανόνες υγιεινής για όλες τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
«Επί covid υπήρξε μία σημαντική αύξηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας από λοιμώξεις με Candida Auris διεθνώς. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μία καταγραφή ήδη για τον περασμένο χρόνο όλων των μικροβίων που αφορούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο αίμα και η Candida Auris αποτελεί το 4,4% των συγκεκριμένων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. «Ωστόσο τα δύο πολυανθεκτικά μικρόβια που επηρεάζουν τα νοσοκομεία της Ελλάδας επί χρόνια, είναι η κλεψιέλα και το Acinetobacter που μαζί και τα δύο αποτελούν το 40%.Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ακόμα τα πολυανθεκτικά μικρόβια. Όντως βλέπουμε την Candida Auris να έχει εμφανιστεί, όπως σε άλλες χώρες, αλλά ακόμα είναι σε ένα χαμηλό ποσοστό στα νοσοκομεία μας» πρόσθεσε.
Ποιοι κινδυνεύουν
Ο μύκητας Candida Auris, μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς, όπως είναι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή και γενικότερα άτομα που μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα νοσοκομεία. Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει και τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς αυτού του παθογόνου.
Πρόληψη με βασικά μέτρα υγιεινής
«Ως εκ τούτου η πρόληψη για την Candida Auris βασίζεται στους κανόνες υγιεινής για όλες τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δηλαδή υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών. Η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει όχι μόνο την Candida Auris, αλλά θα μας προστατεύσει και από τα άλλα πιο συχνά ενδονοσοκομειακά μικρόβια, τα οποία ως γνωστόν ταλανίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία» είπε επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Όπως εξηγεί ο Θεοκλής Ζαούτης, η Candida Auris μπαίνει στο αίμα συνήθως από φλεβοκαθετήρες, και οι ασθενείς παρουσιάζουν πυρετό, σηψαιμία, και κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή νόσο, έως και θάνατο.
Πηγή: iatropedia.gr/
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Απαράδεκτη η απόφαση να μας πληρώσουν παραμονή Χριστουγέννων
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ