Οι διαφορές ανάμεσα στις χερσαίες και τις θαλάσσιες χελώνες είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες.
Τα είδη τους είναι πολλά και στις δύο κατηγορίες, όμως ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;
- Οι χερσαίες χελώνες έχουν στρογγυλεμένα, θολωτά καβούκια, ενώ οι χελώνες της θάλασσας κάπως πιο πλακουτσωτά, για να μπορούνε να “γλιστράνε” πιο εύκολα μέσα στο νερό.
- Οι χερσαίες χελώνες έχουν πιο χοντρά και στιβαρά πόδια, τα πίσω μάλιστα μοιάζουν κάπως με αυτά του ελέφαντα, για να μπορούν να σηκώνουν το βάρος τους στο περπάτημα. Από την άλλη, τα πόδια των θαλάσσιων χελωνών είναι περισσότερο σαν πτερύγια, για να κάνουν απλωτές και μακροβούτια μέσα στη θάλασσα.
- Οι χερσαίες χελώνες περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους στην ξηρά. Αναζητούν νεράκι μόνο όταν θέλουν να πιουν ή να κάνουν μια στο τόσο ένα μπάνιο. Αντίθετα, οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν στην ακτή μόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους και μετά επιστρέφουν και πάλι στη θάλασσα.
- Οι χελώνες της ξηράς είναι κατά βάση βετζετέριαν, αφού τρέφονται κυρίως με φυτά. Οι θαλάσσιες χελώνες όμως δεν λένε όχι στο κρέας. Συχνά, πέρα από φύκια, προτιμάνε να τρώνε μέδουσες και ψαράκια, είναι δηλαδή παμφάγα ζώα.
- Μόνο οι χελώνες της ξηράς μπορούν να κρυφτούν μέσα στο καβούκι τους. Ίσως έχετε δει κάποια χερσαία χελώνα να χώνει κεφάλι και ποδαράκια μέσα στο κέλυφός της όταν νιώθει ότι κινδυνεύει. Οι θαλάσσιες ξαδέρφες της όμως δεν έχουν την ίδια ικανότητα. Όταν υπάρχει κάποια απειλή το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να κολυμπήσουν γρήγορα για να απομακρυνθούν. Βέβαια το καβούκι τους δίνει όσο να ‘ναι μια έξτρα προστασία.
- Οι χερσαίες χελώνες μπορούν να ζήσουν πραγματικά πολύ. Ενώ οι θαλάσσιες χελώνες φτάνουν συνήθως τα 20-40 χρόνια, κάποια είδη της ξηράς ζουν μέχρι τα 80-150. Οπότε, αν συναντήσετε μια χελωνίτσα σε κάνα χωράφι, να ξέρετε ότι ίσως έχει περάσει πολλά: πολέμους, πείνα, κατοχή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση