patates
Μια πανεύκολη συνταγή για τηγανίτες πατάτας (latkes) με απάκι και γραβιέρα

Εμείς τις λέμε τηγανίτες, οι Εβραίοι Ασκενάζι λάτκες και παραδοσιακά τις σερβίρουν στην εβραϊκή οκταήμερη χειμωνιάτικη γιορτή του Χανουκά.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  800 γρ. πατάτες καθαρισμένες, περασμένες από τη χονδρή πλευρά του τρίφτη και καλά στυμμένες με τα χέρια
  •  50 γρ. απάκι, σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  50 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση Κρήτης, τριμμένη
  •  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για τις τηγανίτες πατάτας, ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε εκεί το απάκι, σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά και να μαλακώσει.
  • Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη γραβιέρα, τις πατάτες, το κρεμμύδι και αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.
  • Στο τηγάνι που ψήσαμε το απάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  • Βάζουμε στο τηγάνι ένα από τα τέσσερα μέρη μείγματος πατάτας και το πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα για να απλώσει και να λεπτύνει (αν το τηγάνι μας είναι αρκετά μεγάλο, μπορούμε να βάλουμε δύο μέρη μείγματος). Τηγανίζουμε για 1 λεπτό.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, γυρίζουμε την τηγανίτα από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι και η κάτω πλευρά να ροδίσει ωραία.
  • Τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες δόσεις μείγματος, με τον ίδιο τρόπο.
  • Σερβίρουμε τις τηγανίτες πατάτας ζεστές, πασπαλισμένες με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
     

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλφαβηταριο1
Η πιο όμορφη ελληνική λέξη μέσα από τα μάτια μεγάλων Ελλήνων
Πριν από περίπου 80 χρόνια, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Πέτρος Χάρης ξεκίνησε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα: ρώτησε γνωστούς λογοτέχνες, καλλιτέχνες και...
Η πιο όμορφη ελληνική λέξη μέσα από τα μάτια μεγάλων Ελλήνων
καφές
Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί
Η ιδέα ενός αρωματικού εσπρέσο ή ενός freddo μπορεί να σε ξεσηκώσει από το κρεβάτι και να σε βάλει κατευθείαν σε ρυθμό ημέρας. Όμως, σύμφωνα με την...
Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πίνεις καφέ πριν τις 9:30 το πρωί
lexi
Η παγίδα των "καθημερινών" λέξεων: Τελικά ξέρουμε να τις γράφουμε;
Όσο κι αν μεγαλώνουμε, υπάρχουν κάποιες λέξεις που πάντα μας κάνουν να κοντοστεκόμαστε και να τις γκουγκλάρουμε πριν τις γράψουμε.
Η παγίδα των "καθημερινών" λέξεων: Τελικά ξέρουμε να τις γράφουμε;