Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εφιστά την προσοχή, στην ασφάλεια των παιδιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Η σωστή ενημέρωση, μπορεί να προστατέψει τα παιδιά από τους τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στην παραλία. Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες πρόληψης των ατυχημάτων και των άλλων απρόοπτων καταστάσεων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους», σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.
Πνιγμός
Η ασφαλής κολύμβηση στη θάλασσα ή στην πισίνα είναι μείζον θέμα για μικρούς και μεγάλους, όπως μας υπενθυμίζουν και τα δραματικά στοιχεία των τελευταίων ημερών που καταγράφονται δεκάδες περιστατικά πνιγμού.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί ως προς την τήρηση των 5 κάτωθι κανόνων:
-Τα παιδιά πρέπει να φοράνε πάντα μπρατσάκια ή γιλέκο
-Απαγορεύεται να βουτήξουν στο νερό, εάν έχουν φάει
-Δεν πρέπει να κάνουν μακροβούτια
-Να μην κάνουν επικίνδυνα παιχνίδια
-Να μην κάνουν βουτιές από βράχια
Σε περίπτωση πνιγμού, το βασικό είναι να κληθεί βοήθεια προς πάσα κατεύθυνση, πχ να φωνάξουμε αν υπάρχει γιατρός στον χώρο, πριν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το άτομο που χρειάζεται βοήθεια. Στη συνέχεια πρέπει να προσεγγίσουμε το παιδί από την πίσω πλευρά του σώματός του και να προσπαθήσουμε να το βγάλουμε από το νερό. Επίσης, είναι σημαντικό να το εναποθέσουμε σε ασφαλές μέρος πριν δώσουμε τις πρώτες βοήθειες.
Η σωστή παροχή πρώτων βοηθειών
Αν το παιδί αναπνέει κι έχει τις αισθήσεις του, το ξαπλώνουμε στο πλάι και το καθησυχάζουμε, καλώντας παράλληλα το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του, σε νοσοκομείο. Αν το παιδί δεν αναπνέει και έχει χάσει τις αισθήσεις του, του κάνουμε συνεχώς καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ενώ ζητούμε κάποιος άλλος να καλέσει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Δεν κάνουμε χειρισμούς αφαίρεσης νερού από τους πνεύμονες γιατί είναι ανέφικτο και επικίνδυνο καθώς προκαλούμε εισρόφηση γαστρικού υγρού, μέσα στους πνεύμονες.
Ηλίαση και εγκαύματα
Η προστασία όλων από τον ήλιο αποτελεί πλέον σημαντικό κεφάλαιο όχι μόνο για την περίοδο των διακοπών μας ή των θερινών μηνών αλλά και για όλο το έτος.
Οι τρεις απλοί και παράλληλα βασικοί κανόνες για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκαλεί η έκθεσή μας στον ήλιο είναι οι εξής:
-Χρήση αντηλιακού προϊόντος πάντα πριν εκτεθεί το παιδί στον ήλιο
-Όχι ηλιοθεραπεία
-Προστασία του παιδικού οργανισμού με καπέλο, γυαλιά και μπλουζάκι
Τα εγκαύματα λόγω της ηλικιακής ακτινοβολίας απαιτούν μεγάλη προσοχή. Είναι σημαντικό το άτομο που έχει υποστεί εγκαύματα, όχι μόνο να μην εκτίθεται στον ήλιο αλλά και να παραμείνει σε σκιερό και δροσερό μέρος για μερικά 24ωρα. Σε ό,τι αφορά το δέρμα με εγκαύματα πρέπει να ενυδατωθεί πολύ και καλά, ιδίως στα ερυθρά σημεία του. Τέλος, είναι σημαντικό να μην παραμεληθεί και η ενυδάτωση του οργανισμού μέσω νερού και υγρών, παράλληλα με την ενυδάτωση του δέρματος.
Τα περιστατικά ηλίασης επίσης πρέπει να αντιμετωπίζονται σωστά και άμεσα. Μετά την έκθεση στον ήλιο που έχει οδηγήσει σε ηλίαση, πρέπει το παιδί να ξαπλώσει και να παραμείνει σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον. Η ενυδάτωση με δροσερό νερό και υγρά, η παροχή ελαφριών γευμάτων αλλά και η φροντίδα με δροσερές κομπρέσες στο μέτωπο θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Μπορεί να δοθεί αντιπυρετικό αν υπάρχει πονοκέφαλος ή πυρετός, και φυσικά να αναζητηθεί ιατρική γνώμη ή και βοήθεια για την αντιμετώπιση της ηλίασης.
Τσίμπημα μέδουσας και δράκαινας
Η επαφή με τη θάλασσα είναι πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα και ενοχλητικούς επισκέπτες για τα παιδιά, όπως πχ οι μέδουσες. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να απομακρύνετε τα πλοκάμια, αλλά με πλαστική κάρτα, χωρίς τρίψιμο με τα χέρια πάνω στο δέρμα του παιδιού. Εναλλακτικά, μπορούν να φορεθούν γάντια. Επίσης, ρίχνετε πάνω στο δέρμα άφθονο θαλασσινό νερό και στη συνέχεια το καλύπτετε με ύφασμα εμποτισμένο με αλκοολούχο διάλυμα (π.χ. οινόπνευμα, ξύδι). Προσοχή! Εξαίρεση αποτελεί η μωβ μέδουσα, για την οποία χρειάζεται διάλυμα από μαγειρική σόδα και αλατούχο νερό. Τέλος, μεταφέρετε το παιδί σε Κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο, εφόσον κρίνετε ότι χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια.
Στην περίπτωση που το τσίμπημα προκληθεί από δράκαινα, ο πόνος είναι έντονος, οπότε η πρώτη κίνηση είναι να ηρεμήσετε το παιδί. Στη συνέχεια πρέπει να βάλετε το σημείο του τσιμπήματος σε ζεστό νερό γιατί έτσι αδρανοποιείται η τοξίνη και μετά καλό είναι να αναζητηθεί περαιτέρω βοήθεια σε Κέντρο Υγείας ή φαρμακείο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη