keik
Όλα τα μυστικά για τέλεια κέικ

Ήρθε η ώρα να μυρίσει το σπίτι κέικ. Για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως ζύμες που δε φούσκωσαν, κέικ που κόλλησαν στα τοιχώματα της φόρμας ή που δεν ψήθηκαν στο εσωτερικό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς δίνουμε όγκο στα κέικ

  • Στα περισσότερα κέικ ξεκινάμε χτυπώντας με μίξερ πάγκου ή χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτοντας σταδιακά τα αυγά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έναν απλό αυγοδάρτη. Το μείγμα σε αυτό το στάδιο μοιάζει «κομμένο», αλλά η υφή του θα φτιάξει μόλις προσθέσουμε το αλεύρι. Βάζουμε σχεδόν πάντα και κάποια διογκωτική ύλη (μπέικιν πάουντερ ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του).
  • Σε άλλες συνταγές, ο όγκος του κέικ επιτυγχάνεται μηχανικά: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ (πάγκου ή χειρός) «έως ότου το μείγμα αφρατέψει και ασπρίσει». Θα πρέπει να επιμείνουμε στο χτύπημα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει όγκο, να γίνει κρεμώδες, αφράτο και να ασπρίσει. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυγοδάρτη, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αφράτο. Με αυτήν τη μέθοδο ενσωματώνεται αέρας στο μείγμα μηχανικά. Για να μη χαθεί αυτός ο όγκος, το αλεύρι που θα προσθέσουμε στη συνέχεια θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι κοσκινισμένο και το ανακάτεμα να γίνεται με απαλές κινήσεις, με μια κουτάλα ή με μαρίζ. Επίσης, σχεδόν πάντα χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά και λίγο μπέικιν πάουντερ, εκτός κι αν πρόκειται για γλυκά που δεν θέλουμε να φουσκώσουν ιδιαίτερα.
  • Μια άλλη μέθοδος διόγκωσης είναι ο διαχωρισμός των αυγών σε κρόκους και ασπράδια. Τους μεν κρόκους τούς προσθέτουμε στο μείγμα στην αρχή, τα δε ασπράδια τα χτυπάμε σε μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα στο τέλος, ανακατεύοντας απαλά, για να μη χάσει τον όγκο της.
  • Η σωστή αναλογία μπέικιν πάουντερ – αλευριού είναι 40 – 50 γρ. / κιλό. Το μπέικιν προστίθεται μαζί με το αλεύρι. Είναι προτιμότερο να κοσκινίσουμε το αλεύρι με το μπέικιν και να τα ρίξουμε μαζί.
  • Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι κανονικό αλεύρι σίτου στο οποίο έχει προστεθεί μπέικιν πάουντερ σε ποσοστό 2% – 2,5%. Αν δεν έχουμε, μπορούμε κάλλιστα να το αντικαταστήσουμε ακολουθώντας αυτές τις αναλογίες.

Για να μην κολλήσει ή σπάσει το κέϊκ

  • Αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλική φόρμα ή ταψί, λιώνουμε λίγο βούτυρο και τα αλείφουμε με αυτό καλά με ένα πινέλο, μέχρι να καλυφθεί και να ασπρίσει ο πάτος και τα τοιχώματά τους. Έπειτα τα βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσει λίγο το βούτυρο και να μην απορροφήσει το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα μπόλικο αλεύρι και κινούμε τη φόρμα κυκλικά ώστε να πάει παντού, ακόμη και στα τοιχώματα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα ή το ταψί και τα χτυπάμε με δύναμη πάνω σε έναν πάγκο, ώστε να απομακρύνουμε το περιττό αλεύρι. Θα μείνει μόνο όσο έχει κολλήσει στο βούτυρο. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε αυτήν τη διαδικασία επιλέγουμε φόρμες σιλικόνης, αλλά τις αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά προτού ξεφορμάρουμε.
  • Για να μη σπάσει στη μέση το κέικ, περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρουμε. Επίσης, πριν επιχειρήσουμε να το αναποδογυρίσουμε, περνάμε ένα μαχαίρι μεταξύ του γλυκού και της φόρμας για να ξεκολλήσουμε τυχόν καμένα σημεία. Αφού ξεφορμάρουμε το κέικ, είναι προτιμότερο να το βάλουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας από κάτω και να διαφεύγουν ελεύθερα οι υδρατμοί από το εσωτερικό του.
Ιcebox cake, το πιο δημοφιλές αμερικάνικο μπισκοτογλυκό

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου

Αυτός είναι ένας απαράβατος κανόνας όσον αφορά τα κέικ. Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα στην αρχή ή στο μέσον του ψησίματος, για να ελέγξουμε το χρώμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Αν διακόψουμε το ψήσιμο σε αυτήν τη φάση, το κέικ μας θα «κάτσει».

Το τεστ με το μαχαίρι

Ένα σύνηθες κόλπο για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε το κέικ είναι να βυθίσουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγάζοντάς το έχουν μείνει υπολείμματα από νωπή ζύμη στη λάμα του, ξαναβάζουμε το κέικ στο φούρνο για λίγα λεπτά και δοκιμάζουμε ξανά. Αν ωστόσο το μαχαίρι βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο. Εννοείται πως, αν το κέικ μας περιέχει κομμάτια σοκολάτας ή φρούτα ή από τη συνταγή ορίζεται ότι πρέπει να βγει κάπως μαλακό και υγρό, το κόλπο αυτό δεν ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση, απλώς ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής, αυξάνοντας ελάχιστα το χρόνο, αν γνωρίζουμε ότι ο φούρνος μας δεν έχει μεγάλη ισχύ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Μόναχο στις 29 Νοεμβρίου
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: «Η Γερμανία των Ελλήνων, η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό»
9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο: Το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Μόναχο στις 29 Νοεμβρίου
νηπιαγωγειο
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
Γονείς: Με τη νέα διάρθρωση των νηπιαγωγείων θα χρειαστούν περίπου 8 λιγότεροι εκπαιδευτικοί για τη λειτουργία τους. Όλη αυτή η άκρως αντιπαιδαγωγική...
Περιστέρι: Συνολικά κλείνουν 15 νηπιαγωγεία μέσα σε έναν χρόνο! - Αγανάκτησαν οι γονείς
ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου