γαλακτοκομικά
Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη; - Ποια τα συμπτώματα;

Έως και 70% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στην λακτόζη, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις διαιτολόγων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, πρήξιμο ή φούσκωμα, υπερβολική παραγωγή αερίων, γουργούρισμα των εντέρων, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως 30 έως 60 λεπτά μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Η λακτάση βοηθά στην πέψη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Είναι ένα ένζυμο που υδρολύει το σάκχαρο του γάλακτος (λακτόζη) σε τμήματα που απαρτίζονται από γλυκόζη και γαλακτόζη.

Το σώμα παράγει φυσικά το ένζυμο λακτάση στο λεπτό έντερο. Η παραγωγή της βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό μέχρι και την ηλικία των 2 χρόνων και έπειτα αρχίζει να φθίνει. Επίσης ορισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, ακόμη και μικροτραυματισμοί στο έντερο μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία αυτού του ενζύμου.

Τα οφέλη της λακτάσης για την υγεία είναι:

  • Αποτελεσματική υποστήριξη για τις ανισορροπίες του πεπτικού
  • Μειώνει το φούσκωμα και την υπερβολική παραγωγή αερίων
  • Μπορεί να δράσει προληπτικά ή και να μειώσει τον μετεωρισμό
  • Βελτιώνει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Βελτιώνει τους ερεθισμούς του πεπτικού σωλήνα (π.χ. δυσπεψία, διάρροια κ.α.)

Η δυσανεξία στην λακτόζη και ο χρόνιος αποκλεισμός της από την διατροφή μας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή έλλειψη θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D3 και Β3, οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα κ.α.

Ενδεικτικά, η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα, δυσκοιλιότητα, καθώς και να απορυθμίσει την ορμονική λειτουργία, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την αρτηριακή πίεση.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λακτόζη είναι το παγωτό, το γάλα, το βούτυρο, οι κρέμες, μερικά τυριά, το γιαούρτι, το ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα αναψυκτικά, τα αλλαντικά, τα έτοιμα γεύματα,  τα είδη ζαχαροπλαστικής (γλυκά, μπισκότα κ.α.)

Αντίστοιχα, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (αντί των γαλακτοκομικών προϊόντων) είναι η σαρδέλα, ο σολομός, το μπρόκολο, το σπανάκι (βρασμένο), το λάχανο, η ρόκα, τα αμύγδαλα, τα λευκά φασόλια, τα αποξηραμένα σύκα και τα cranberries.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trofes-stomaxi-512x320.jpg
Τροφές και ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι
Oρισμένα τρόφιμα και ροφήματα, ενδέχεται να μας προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα αν δεν έχουμε ήδη καταναλώσει κάτι άλλο προηγουμένως ή αν δεν τα...
Τροφές και ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι
pota-cocktail.jpg
Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο: Πως να το αντιληφθείτε και πως να προφυλαχθείτε
Το φαινόμενο της νοθείας παρατηρείται κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ και πίστες, και σπάνια σε ταβέρνες
Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο: Πως να το αντιληφθείτε και πως να προφυλαχθείτε