Σχεδόν απόντα από τις περισσότερες σημερινές δυτικές δίαιτες, τα φύκια και τα υδρόβια φυτά ήταν κάποτε βασική τροφή για τους αρχαίους Ευρωπαίους, έδειξε μια ανάλυση μορίων που διατηρήθηκαν σε απολιθωμένη οδοντική πλάκα.
Τα στοιχεία για αυτήν την μέχρι τώρα κρυμμένη γεύση για τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φυτά και φύκια ήταν δύσκολο να εντοπιστούν στα αρχαιολογικά αρχεία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications. Προηγουμένως, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία για φύκια, εξήγησαν την παρουσία τους ως καύσιμο, συσκευασία τροφίμων ή λίπασμα.
Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι η εισαγωγή της γεωργίας, ξεκινώντας από περίπου 8.000 χρόνια πριν, ώθησε τους αρχαίους ανθρώπους να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό να τρώνε φύκια. Στην Ευρώπη, μέχρι τον 18ο αιώνα, τα φύκια θεωρούνταν τροφή λιμού ή κατάλληλη μόνο για ζωοτροφή.
H Χάρντι και μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασαν τα δόντια 74 πρώιμων ανθρώπων που ανακαλύφθηκαν σε 28 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματος της Σκωτίας, της νότιας Ισπανίας και της Λιθουανίας.
Οι παλαιότερες τοποθεσίες που εξετάστηκαν στη μελέτη στην Ισπανία και τη Λιθουανία χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια, ενώ οι πιο πρόσφατες ήταν περίπου 2.000 ετών. Και δεν ήταν μόνο οι παράκτιες κοινότητες που έτρωγαν φύκια, σημείωσε η μελέτη. Στη Λα Κορόνα, μια τοποθεσία στη νοτιοανατολική Ισπανία που καταλήφθηκε από το 6059 π.Χ. έως το 5849 π.Χ., τα φύκια αποτελούσαν μέρος της διατροφής παρόλο που απέχει 80 χιλιόμετρα (49,7 μίλια) από την ακτή.
H Χάρντι πρόσθεσε ότι δεν ήταν δυνατό να είναι σίγουρο αν τα φύκια θα είχαν μαγειρευτεί ή αν είχαν καταναλωθεί ωμά. Ωστόσο, είπε ότι είναι λογικό ότι τα φύκια θα ήταν βασική τροφή δεδομένων των διατροφικών τους πλεονεκτημάτων και της ευκολίας απόκτησής τους από την ακτή.
Με το όνομα «υπερτροφή», περίπου 145 είδη φυκιών τρώγονται σήμερα, κυρίως στην Ασία, και είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι επιστήμονες είπαν ότι ήλπιζαν ότι η έρευνά τους θα τονίσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν περισσότερα φύκια και φυτά γλυκού νερού στη σημερινή διατροφή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη