Όλοι θα πρέπει να επανεξετάσουμε την κατανάλωση της αγκινάρας και να μην την παραλείψουμε από τα γεύματά μας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, με τη σφραγίδα των διατροφολόγων:
Φυτικές ίνες
Όπως κάθε λαχανικό, έτσι και οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Ginger Hultin, αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να αυξηθεί η πρόσληψή τους. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σε ένα υγιές έντερο και στη βελτίωση των πεπτικών συμπτωμάτων. Μακροπρόθεσμα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Οι αγκινάρες, ειδικότερα, περιέχουν ινουλίνη, ένα προβιοτικό που ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντερικού μικροβιώματος.
Πιο συγκεκριμένα, μια μεσαίου μεγέθους αγκινάρα εξασφαλίζει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου δηλαδή το 30% της συνιστώμενης ποσότητας των 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα για υγιείς ενήλικες γυναίκες -38 είναι τα αντίστοιχα γραμμάρια για τους άνδρες.
Κάλιο
Οι αγκινάρες αποτελούν υγιεινή πηγή καλίου, με μία μεσαία αγκινάρα να παρέχει το 18% της συνιστώμενης ημερήσια ποσότητας. Σύμφωνα με τη διαιτολόγο δρ. Krista Linares, το κάλιο θεωρείται βασικό συστατικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, λειτουργεί ως ένα είδος ηλεκτρολύτη, υποστηρίζοντας τη λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς.
Φυλλικό οξύ
Το σώμα μας χρησιμοποιεί το φυλλικό οξύ για να σχηματίσει τους ιστούς και το DNA, αλλά και για να ενισχύσει την κυτταρική διαίρεση. Καταναλώνοντας μόλις μια μεσαία αγκινάρα ημερησίως, αναπληρώνετε το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο, που υπάρχει σε μεγάλη πληθώρα στις αγκινάρες, θεωρείται απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νεύρων, των μυών και της καρδιάς, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας, για τον καλό έλεγχο του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και για το σχηματισμό των πρωτεϊνών, του DNA και των οστών.
Βιταμίνη C και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά
Η αντιοξειδωτική δράση της αγκινάρας προλαμβάνει τη χρόνια φλεγμονή, αποτρέποντας την εκδήλωση διάφορων ασθενειών. Η βιταμίνη C, ειδικότερα, ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις αγκινάρες, ενισχύει την κινητικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο συμβάλλοντας στην υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ginger Hultin. Μία αγκινάρα μεσαίου μεγέθους παρέχει το 20% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.
Πηγή: ygeiamou
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη