Thumbnail
Πόσο κακό κάνει στην υγεία μας να κοιμόμαστε με την τηλεόραση ανοιχτή

Πολλές φορές μπορεί να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου και να ξενυχτάς παρακολουθώντας την αγαπημένη σου σειρά. Η τηλεόραση πλέον βρίσκεται στις περισσότερες κρεβατοκάμαρες. Πολλοί άνθρωποι όμως εκτός από την ψυχαγωγία τους πριν από τον ύπνο την χρησιμοποιούν και ως βοήθημα για να κοιμηθούν. Το ερώτημα είναι αν κάνει περισσότερο κακό από καλό.

Το Πανεπιστήμιο Northwestern ανέφερε ότι η έκθεση ακόμη και σε μέτρια ποσότητα φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσε να βλάψει την καρδιαγγειακή λειτουργία και να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άρα λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν αφήνεις την τηλεόραση ανοιχτή.

1. Μειώνεις τον χρόνο ύπνου σου

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα. Το «χρέος ύπνου» είναι η διαφορά μεταξύ του πόσο ύπνο χρειάζεσαι και του ποσού που παίρνεις πραγματικά. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονας και Αίματος σημειώνει ότι η συσσώρευση χρέους ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

2. Τα επίπεδα μελατονίνης μπορεί να πέσουν

Το φως που εκπέμπεται από την τηλεόρασή σου είναι γνωστό ως μπλε φως και μπορεί να είναι αρκετά επιζήμιο για τον ύπνο σου, σύμφωνα με το Sleep Foundation. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinology and Metabolism, η έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει την καταστολή της παραγωγής μελατονίνης, μιας ορμόνης που σου προκαλεί την υπνηλία. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλός σου μπορεί να μην πιστεύει ότι είναι νύχτα, παρόλο που είσαι στο κρεβάτι.

3. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να χαλαρώσει

Η παρακολούθηση τηλεόρασης, είτε πρόκειται για ταινία, είτε για κάτι άλλο, διεγείρει τον εγκέφαλό σου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Digest το να αφήνεις ανοιχτή την τηλεόραση ενώ κοιμάσαι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Ακόμη και όταν είσαι αναίσθητη, οι ήχοι που προέρχονται από την τηλεόραση εξακολουθούν να φιλτράρουν στον εγκέφαλό σου. Επιπλέον, οι εικόνες που βλέπεις πριν πέσεις για ύπνο μπορούν να σε επηρεάσουν ακόμα και μετά το κλείσιμο της.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dreaming έδειξε ότι οι άνθρωποι που έβλεπαν κάτι βίαιο πριν τον ύπνο έτειναν να βλέπουν βίαια όνειρα και όσοι έβλεπαν κάτι με σεξουαλικό περιεχόμενο είχαν συχνά όνειρα με σεξουαλικά φορτία. Ως αποτέλεσμα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να επηρεάσουν το μυαλό μας ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

4. Θα μπορούσε να μειώσει το άγχος

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science αποκάλυψε ότι, για τους ανθρώπους που αισθάνονται εκτός ελέγχου και με πολύ στρες, η «επίσκεψη σε φανταστικούς κόσμους» μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η αίσθηση του αυτοελέγχου και να επιφέρει ηρεμία. Η σχέση μεταξύ της παρακολούθησης τηλεόρασης και του μειωμένου άγχους υποστηρίζεται περαιτέρω από μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Health Communication, η οποία έδειξε ότι όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθούσαν τα άτομα που συμμετείχαν με άγχος, τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης. Η τηλεόραση, αποδεικνύεται, είναι μια αρκετά κοινή πηγή ανακούφισης από το άγχος για τους περισσότερους ανθρώπους. Μια έρευνα που διεξήχθη από το Marketing Charts έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην τηλεόραση ως τρόπο για να μειώσουν την ένταση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
Το πρωί της Τετάρτης, ένας συρμός «κόλλησε» μεταξύ των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι», ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νέα Ελβετία προς το...
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
zukerberk_0.jpg
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ποια συσκευή έρχεται να τα αντικαταστήσει smartphones;
Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, τα έξυπνα γυαλιά θα αποτελέσουν τη νέα κύρια συσκευή επικοινωνίας και συνδεσιμότητας μέχρι το τέλος της επόμενης...
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ποια συσκευή έρχεται να τα αντικαταστήσει smartphones;