Επέτειος του Πολυτεχνείου
Aris Oikonomou/ SOOC
Ποιον απεικονίζει η κεφαλή στο οποίο καταθέτουν κάθε χρόνο στεφάνι πολιτικοί και πολίτες

Αυτές τις μέρες και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών καταθέτουν στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εκεί που το άρμα μάχης συνέτριψε κορμιά, σίδερα και μάρμαρα, όταν γκρέμισε την Πύλη του Πολυτεχνείου.

Στο σημείο αυτό, εδώ και πολλά χρόνια τοποθετήθηκε η ιστορική πια κεφαλή, που έχει συνδεθεί με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, οι οποίοι έγιναν σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία. Ίσως πολλοί να νομίζουν ότι το κεφάλι αυτό αναπαριστά κάποιον νεκρό αγωνιστή. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Το πασίγνωστο κεφάλι που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόρτα του Πολυτεχνείου συμβολίζει την εξέγερση των φοιτητών το 1973 

Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η κεφαλή στην οποία καταθέτουν κάθε χρόνο στεφάνι χιλιάδες πολίτες δεν έχει άμεση σχέση με τους αγωνιστές του 1973 καθώς απεικονίζει τον ιστορικό Νίκο Σβορώνο.

Το γλυπτό είναι του περίφημου Έλληνα γλύπτη Μέμου Μακρή, του οποίου ένα εξίσου σημαντικό έργο κοσμούσε και την είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης.

polytexneio

Ο Μέμος Μακρής σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τους Μιχάλη Τόμπρο, Επαμ. Θωμόπουλο και Κ. Δημητριάδη. Αναμίχθηκε γρήγορα στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή της δεκαετίας του ’30. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Μακρής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Απελάθηκε από τη Γαλλία το 1950, λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία. Εκεί φιλοτέχνησε την κεφαλή του Σβορώνου, που ήταν φίλος του.

Ο Σβορώνος

Ο Νίκος Σβορώνος, γεννημένος το 1911, σπούδασε στην Φιλοσοφική Αθηνών και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛ.ΑΣ. Υπήρξε στρατιωτικός διοικητής Βύρωνα-Καισαριανής. Μετά τα Δεκεμβριανά, το 1945, ο Σβορώνος κατέφυγε στη Γαλλία, όπου και γνώρισε τον Μέμο Μακρή. Το 1955 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και το 1961 απέκτησε τη γαλλική.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας και δίδαξε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Κρήτης. Διετέλεσε διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ το 1976. Πέθανε το 1989 στην Αθήνα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κοριοί
Κοριοί στο στόχαστρο: ποιο χρώμα σεντονιού τους «τραβάει» περισσότερο
Έρευνες δείχνουν ότι οι κοριοί έχουν χρωματικές προτιμήσεις – και αυτό μπορεί να σας κοστίσει ύπνο και... νεύρα
Κοριοί στο στόχαστρο: ποιο χρώμα σεντονιού τους «τραβάει» περισσότερο
tameio.jpg
Εκπαιδευτικοί-Δημόσιο: Τα νέα εφάπαξ - Πού έχουμε αυξήσεις και πού μειώσεις
Η προσαρμογή του τρόπου υπολογισμού μετά το 2015 έπληξε κυρίως όσους αποχωρούν με λιγότερα έτη πριν τη συνταξιοδότηση, ενώ ωφελεί όσους έχουν...
Εκπαιδευτικοί-Δημόσιο: Τα νέα εφάπαξ - Πού έχουμε αυξήσεις και πού μειώσεις