Πολλές φορές εντοπίζουμε κατεψυγμένα προϊόντα στο ψυγείο μας, τα οποία φέρουν ημερομηνία λήξης που έχει περάσει και αναρωτιόμαστε αν είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Παρότι αυτό είναι πιθανό, η εξωτερική τους όψη και ποιότητα μαρτυράνε αν πραγματικά μπορούμε να τα φάμε.
Ημερομηνία λήξης
Οι κανονισμοί για τη χρονολόγηση προϊόντων διατροφής διαφέρουν ανά χώρα, με ορισμένες χώρες να απαγορεύουν την πώληση τροφίμων μετά την ημερομηνία προϊόντος.
Ακολουθούν ορισμένοι τύποι ημερομηνιών προϊόντων που μπορεί να δείτε στο φαγητό σας:
- “Κατανάλωση πριν από” ή “Χρήση έως”: Η ημερομηνία κατά την οποία το προϊόν αναμένεται να διατηρήσει την βέλτιστη ποιότητά του
- «Πώληση έως»: Η ημερομηνία κατά την οποία ένα κατάστημα πρέπει να προσπαθήσει να πουλήσει το προϊόν, ώστε να αγοραστεί όσο αυτό εξακολουθεί να έχει την βέλτιστη γεύση και ποιότητα
- “Κατάψυξη έως”: Πότε ένα τρόφιμο πρέπει να καταψυχθεί για να διατηρήσει κορυφαία γεύση και ποιότητα
Καμία από αυτές τις ημερομηνίες δεν είναι πραγματικές ημερομηνίες λήξης, ούτε υποδηλώνουν ότι το προϊόν δεν θα είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση εκείνη τη στιγμή.
Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία, η ποιότητα και η γεύση τους.
Σε αντίθεση με τα ευπαθή τρόφιμα που αποθηκεύονται στο ψυγείο, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι συχνά ασφαλή πολύ μετά την ημερομηνία λήξης. Η αποθήκευση τροφίμων στους -18°C απενεργοποιεί τα μικρόβια (βακτήρια) που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοίωση.
Ωστόσο, εάν ο καταψύκτης ανοίγει συχνά και αφήνονται τα τρόφιμα να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από -18°C, οι πιθανότητες αλλοίωσης αυξάνονται.
Αν και τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, ορισμένα ενδέχεται να μειωθούν σε ποιότητα και γεύση μετά από πολύ χρόνο στην κατάψυξη.
Σημάδια ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν χαλάσει
Αν και τα τρόφιμα που έχουν καταψυχθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση (με την προϋπόθεση ότι έχουν καταψυχθεί σωστά και σε ποιοτική κατάσταση), ακολουθούν ορισμένα προφανή σημάδια ότι μπορεί να έχουν χαλάσει:
- Έγκαυμα κατάψυξης: Αυτό συμβαίνει όταν τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν εκτεθεί στον αέρα. Το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι ξηρό και να έχει ανεπιθύμητη υφή. Εάν μόνο μικρά τμήματα του φαγητού έχουν καεί στην κατάψυξη, μπορείτε απλώς να τα κόψετε και να φάτε το υπόλοιπο.
- Μυρωδιά: Μόλις αποψυχθεί, κάντε μια δοκιμή όσφρησης. Εάν μυρίζει άσχημα, τότε είναι καλύτερο να το πετάξετε.
- Υφή: Μια χυλώδης ή γλοιώδης υφή είναι ένας δείκτης αλλοίωσης που προκαλείται από βακτήρια.
- Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι ο μοναδικός δείκτης αλλοίωσης, αφού πολλά φρέσκα τρόφιμα αλλάζουν χρώμα μόλις παγώσουν. Το ξεθώριασμα ή μια σκουρόχρωμη όψη ενός τροφίμου εκτός από τις αλλαγές στη μυρωδιά ή την υφή μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση.
Πηγή: healthline.com
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ