Thumbnail
Πως καθορίζεται το χρώμα των ματιών

Τα μάτια σε έναν άνθρωπο είναι πολλές φορές το πρώτο πράγμα που κοιτάμε, πέρα από τον χαρακτήρα του, μπορούμε να αντιληφθούμε πολλά για τα γονίδιά του. Ποια όμως είναι τα πιο σπάνια χρώματα στα μάτια;

Γκρίζα μάτια: Λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει γκρίζα μάτια. Διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές επηρεάζουν τις παραλλαγές του. Οι τρόποι που εμφανίζεται αυτό το χρώμα ματιών σε κάποιους ανθρώπους δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως.

Ο φωτισμός παίζει ρόλο στο πόσο έντονο φαίνεται αυτό το χρώμα στα μάτια. Μερικές φορές όσοι έχουν γκρίζα μάτια έχουν μια μπλε-γκρι ή σκούρα γκρι απόχρωση στις ίριδες τους. Αυτό το χρώμα ματιών είναι πιο κοινό σε άτομα, που κατάγονται από τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη.

Πράσινα μάτια: Αυτό το χρώμα ματιών έχει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι αρκετά κοινό στοιχείο σε ανθρώπους από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισλανδία και η Ιρλανδία. Η πιθανότητα να γεννηθεί κάποιος με πράσινα μάτια μειώνεται σε άλλες εθνοτικές ομάδες. Αν και είναι ένα σπάνιο χρώμα εντούτοις αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να γεννιούνται με πράσινα μάτια. Το πράσινο χρώμα προέρχεται από την έλλειψη μελανίνης στην ίριδα που επιτρέπει στο φως να αναδεικνύει και να δημιουργεί την όψη του πράσινου χρώματος.

Καστανοπράσινα μάτια: Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καστανοπράσινα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι προέρχεται από έναν συνδυασμό πορτοκαλί, πράσινου και χρυσού. Μερικές φορές τα μάτια με αυτό το χρώμα έχουν μία κεχριμπαρένια απόχρωση. Οι άνθρωποι με αυτό το χρώμα ματιών κατάγονται κυρίως από μέρη όπως η Βραζιλία. Όσοι έχουν ισπανική καταγωγή και ορισμένοι άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να κληρονομήσουν αυτό το χρώμα ματιών.

Επιπλέον υπάρχουν πολλές παραλλαγές του χρώματος. Για παράδειγμα, κάποιες φορές έχουν ένα καστανοπράσινο, καστανογάλανο ή χρυσό-καστανό χρώμα που είναι πραγματικά μαγευτικά.

Μπλε μάτια: Τα μπλε μάτια είναι αρκετά σπάνια και ο παγκόσμιος πληθυσμός όσων έχουν μπλε μάτια είναι περίπου 8 – 10%. Ένας σημαντικός γενετικός παράγοντας που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για να γεννηθεί κάποιος με μπλε μάτια θα πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν τα απαραίτητα γονίδια.

Οι χώρες με τους περισσότερους ανθρώπους με μπλε μάτια είναι η Δανία, η Εσθονία και η Σουηδία. Όπως και με τα καστανοπράσινα μάτια έτσι και εδώ υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές στην απόχρωση του μπλε. Υπάρχει το ανοιχτό μπλε, γνωστό και ως μπλε του ουρανού και οι παραλλαγές συνεχίζονται σε αποχρώσεις που είναι λίγο πιο σκούρες όπως γκρι μπλε ή ακόμα και έντονο τιρκουάζ. Και πάλι, το φως από το περιβάλλον είναι αυτό που επηρεάζει το πώς φαίνεται η κάθε παραλλαγή και κάνει τα μπλε μάτια να φαίνονται πιο σκούρα ή πιο ανοιχτά.

Καστανά μάτια: Τα καστανά μάτια είναι το πιο κοινό χρώμα σε όλο τον κόσμο. Τα άτομα που έχουν αυτό το χρώμα αποτελούν το 55 έως 79% του πληθυσμού. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα μελανίνης, τόσο πιο σκούρα καστανά μάτια είναι τα μάτια κάπου.

Τα χαμηλότερα επίπεδα μελανίνης έχουν ως αποτέλεσμα τα πιο ανοιχτόχρωμα μάτια να περνούν στους απογόνους. Αυτό το χρώμα θεωρείται κυρίαρχο χαρακτηριστικό. Έτσι αν ένας μόνο γονέας έχει καστανά μάτια τότε αυτό είναι αρκετό για να κληρονομήσουν το καστανό χρώμα ματιών τα παιδιά. Τα άτομα με καστανά μάτια είναι κυρίως Αφρικανοί, Ασιάτες, ιθαγενείς Αμερικανοί και έχουν ισπανική καταγωγή.

Πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών;

Το χρώμα των ματιών σας εξαρτάται από την ποσότητα μελανίνης που παράγεται στην ίριδά σας. Όταν υπάρχει περισσότερη μελανίνη, έχετε πιο σκούρα μάτια και όταν υπάρχει λιγότερη μελανίνη, τα μάτια σας είναι πιο ανοιχτά σε χρώμα.

Αυτή είναι η πιο απλή εξήγηση. Ωστόσο υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ίδια η μελανίνη μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διαφορετικούς τύπους. Υπάρχει ευμελανίνη και φαιομελανίνη. Η ευμελανίνη είναι μια πιο σκούρα χρωστική ουσία που είναι περισσότερο καφέ-μαύρη. Η φαιομελανίνη είναι μια ελαφρύτερη χρωστική ουσία που είναι περισσότερο κιτρινο-κόκκινη.

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στον Ισημερινό έχουν μάτια με χρώματα πιο σκούρα ενώ όσοι βρίσκονται πιο μακριά έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μάτια. Το ίδιο ισχύει και για το χρώμα του δέρματος. Η γενετική παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του χρώματος των ματιών.

Αν και μπορεί να αναμένει κανείς ότι δύο γονείς με καστανά μάτια να κάνουν ένα παιδί με καστανά μάτια εντούτοις η πολυπλοκότητα της γενετικής μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα και το παιδί να γεννηθεί με πιο ανοιχτόχρωμα μάτια.

Τόσο η ίδια η μελανίνη όσο και τα σημεία που συγκεντρώνεται στα μάτια μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα. Μπορεί να υπάρχει σε διαφορετικές ποσότητες γύρω από την ίριδα, γεγονός που κάνει μοναδικές κάποιες παραλλαγές χρωμάτων.

Άλλα μοναδικά χρώματα ματιών

Ετεροχρωμία: Η ετεροχρωμία είναι μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να έχει δύο διαφορετικά χρώματα στα μάτια. Το αριστερό μάτι μπορεί να είναι καφέ ενώ το δεξί μπλε. Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για αυτό, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε πιεβαλδισμό, μια άλλη πάθηση.

Μάτια αλμπίνο: Τα μάτια αλμπίνο μπορεί να έχουν μοναδικά χρώματα ματιών, όπως βιολετί, ροζ ή κόκκινο. Αυτό είναι αποτέλεσμα εξαιρετικά χαμηλών ποσοτήτων μελανίνης και μερικές φορές μπορεί να υπάρχει σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών και του δέρματος. Ωστόσο κάποιες φορές επηρεάζει μόνο τα μάτια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lexika
Τι σημαίνει η λέξη πεχλιβάνης: Η ιστορία της λέξης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται
Μεταφορικά, ο όρος αναφέρεται σε κάποιον ήρωα, σε έναν ατρόμητο και θαρραλέο άνθρωπο, ενώ στην πραγματικότητα, η λέξη χρησιμοποιείται για να...
Τι σημαίνει η λέξη πεχλιβάνης: Η ιστορία της λέξης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται