Thumbnail
Συναγερμός για την νέα εξάπλωση ασθένεια των «ζόμπι ελαφιών» - Μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο;

Η θανατηφόρος ασθένεια είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση που προκαλείται από κακοδιπλωμένες πρωτεΐνες, γνωστές ως πριόνες, και προσβάλλει είδη οικογένειας των ελαφιών. Μολύνει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ξενιστή, αφήνοντας τα ελάφια να τρέχουν τα σάλια τους, να παραπατούν, να είναι ληθαργικά και να κοιτούν με κενό βλέμμα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να την αποκαλούν «ασθένεια των ζόμπι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, στον Καναδά, η νόσος της χρόνιας φθοράς έχει επιβεβαιωθεί στο παρελθόν σε πληθυσμούς εκτρεφόμενων ελαφιών στο Σασκάτσουαν, την Αλμπέρτα και το Κεμπέκ, καθώς και σε άγρια ελάφια στη Μανιτόμπα. Έχει επίσης βρεθεί σε τρεις άγριους τάρανδους, σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων.

Φόβοι για εξάπλωση στον άνθρωπο

Αλλά ένα πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο εθνικό πάρκο Yellowstone - το πρώτο στο φημισμένο φυσικό καταφύγιο - προκάλεσε νέες ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει η ασθένεια. Η CWD μεταδίδεται από ζώο σε ζώο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και απόβλητα και μέσω έμμεσης επαφής με μολυσμένο έδαφος, νερό και τρόφιμα.

Οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το κατά πόσον η CWD θα μπορούσε να «μεταπηδήσει» στον άνθρωπο, όπως έκανε η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών - ή η νόσος των τρελών αγελάδων - πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Τα τρέχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η CWD μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους όταν τρώνε το κρέας ενός μολυσμένου ζώου, συναντούν μολυσμένη άγρια ​​ζωή ή πίνουν ή αγγίζουν μολυσμένο έδαφος ή νερό.

Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν εάν είναι δυνατή η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο και «δεδομένης της φύσης των πριονών, έχουν υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για να κρατηθεί οποιαδήποτε ασθένεια πριόν έξω από την τροφική αλυσίδα».

Αν και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν μολυνθεί από αυτή την ασθένειας, η ικανότητα μετάλλαξης της νόσου αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστεί και στον άνθρωπο. Η δυναμική μετάδοσης της ασθένειας θα μπορούσε να δημιουργήσει μοναδικές προκλήσεις εάν η ασθένεια προσβάλλει τον άνθρωπο.

Σε αντίθεση με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, η οποία δεν μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής ή αερομεταφοράς, υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος ότι η νόσος θα μπορούσε να υιοθετήσει πιο αποτελεσματικά μέσα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενισχύοντας το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας επιδημίας.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dikastes-1.jpg
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλει τον 13ο και 14ο μισθό
Καταγγέλλεται η κυβερνητική στάση ως κοινωνική αδικία, σημειώνοντας ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν αποκατασταθεί...
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλει τον 13ο και 14ο μισθό
ntountouka_55_4.jpg
Απεργία 9 Απριλίου - ΟΙΕΛΕ: «Αρνούμαστε να είμαστε το πιο χαμηλά αμειβόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ε.Ε.»
Η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει στην απεργία της 9ης Απριλίου: Δεν αντέχουμε άλλο, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια γεμάτα, οι τσέπες μας άδειες!
Απεργία 9 Απριλίου - ΟΙΕΛΕ: «Αρνούμαστε να είμαστε το πιο χαμηλά αμειβόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ε.Ε.»
κυμακης
ΕΛΜΕΠΑ: Ο Καθηγητής Μάνος Κυμάκης μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (EURASC)
Η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Κυμάκη στην Ακαδημία θα γίνει στη Γενεύη τον Δεκέμβριο του 2025
ΕΛΜΕΠΑ: Ο Καθηγητής Μάνος Κυμάκης μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (EURASC)