Η γαστρεντερίτιδα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που επηρεάζει το στομάχι και το έντερο.
Τα κύρια συμπτώματα στην γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν:
- ναυτία
- έμετο
- διάρροια
- κράμπες στο στομάχι και
- κοιλιακό άλγος
Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το στομάχι σας, να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές και να ανακάμψετε πιο γρήγορα.
Συνήθως, η γαστρεντερίτιδα είναι ένα νόσημα από το οποίο αναρρώνουμε πλήρως και σχετικά γρήγορα, αρκεί να κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Κάποια σημαντικά βήματα που θα μας βοηθήσουν είναι τα εξής:
- Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών
- Κατάλληλη διατροφή
- Σπιτικά γιατροσόφια (π.χ. ρύζι λαπάς, κοτόσουπα κ.ά.)
- Βότανα
- Λήψη προβιοτικών
1. Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών
Το βασικό μας μέλημα είναι να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάσαμε από τις διάρροιες ή τους εμετούς. Εκτός από νερό, κάποιο τσάι ή χαμομήλι, καλό είναι να προμηθευτούμε ηλεκτρολύτες (π.χ. Almora), οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να γεμίσουμε τις άδειες μας αποθήκες με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος κ.ά.
Η ενυδάτωση είναι το σημείο που θέλει τη μέγιστη προσοχή, ειδικά αν πρόκειται για βρέφη, μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. Καταναλώστε νερό, τσάι (χωρίς καφεΐνη) και ηλεκτρολύτες σε μικρές δόσεις περίπου κάθε 15 λεπτά.
Ακόμη, ρόφημα – έκπληξη είναι το νερό καρύδας, το οποίο αποτελεί φυσικό ηλεκτρολύτη!
2. Διατροφή για γαστρεντερίτιδα
Το βασικό ερώτημα όλων είναι τι τρώμε στη γαστρεντερίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οργανισμός αποδυναμώνεται και συχνά έχουμε ανορεξία.
Γενικά, φροντίστε να προσλαμβάνετε μικρές ποσότητες, ώστε να μην επιβαρύνεται το γαστρεντερικό σας και επικεντρωθείτε στα υγρά.
Κάποια ελαφριά και εύπεπτα φαγητά για γαστρεντερίτιδα είναι:
- σούπες με ρύζι ή φιδέ
- ζωμοί
- φρυγανιές, κράκερς
- ζυμαρικά, ρύζι, noodles (λευκά)
- άπαχα κρέατα
- τοστ
- ζελέ
- μπανάνες
- μήλα και πουρές μήλου (περιέχουν πηκτίνη)
Άλλες τροφές για γαστρεντερίτιδα είναι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως το γιαούρτι (με καλλιέργεια), τα βραστά λαχανικά (π.χ. καρότο), τα αυγά και τα μη λιπαρά ψάρια.
3. Σπιτικά γιατροσόφια για γαστρεντερίτιδα
Φυσικά δεν λείπουν και τα γιατροσόφια της γιαγιάς! Ένα ζεστό χαμομήλι, το ρύζι λαπάς, ο τραχανάς, μια κοτόσουπα ή έστω ο ζωμός της είναι κλασικές συνταγές για γαστρεντερίτιδα, ιδανικές για φυσική αντιμετώπιση.
Ξύδι
Πολλοί είναι αυτοί που εκθειάζουν το ξύδι στη γαστρεντερίτιδα, και συγκεκριμένα το μηλόξυδο! Επειδή κατά την παρασκευή του έχει υποστεί ζύμωση, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πηκτίνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της διάρροιας, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο.
Επιπλέον, χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες είναι πιο αποτελεσματικό στη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, ενώ φαίνεται να ηρεμεί το στομάχι και να βοηθάει στη ναυτία.
Αν και δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, ένας γενικός εμπειρικός κανόνας είναι να διαλύουμε 1-2 κ.σ. μηλόξυδο σε ένα ποτήρι υγρό, ιδανικά χαμομήλι, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και μέλι. Αυτό το μείγμα μπορούμε να το πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα σταδιακά, και όχι μονομιάς, μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.(6)
Πολύ σημαντικό είναι να μην πίνουμε το ξύδι ή το μηλόξυδο σκέτο, αλλά διαλυμένο σε κάποιο υγρό, διαφορετικά μπορεί να επιδεινωθεί η διάρροια.(6)
4. Αντιμετώπιση με βότανα
Όπως προείπαμε, το τσάι είναι ένα σημαντικό ρόφημα στη γαστρεντερίτιδα, αρκεί να μην περιέχει καφεΐνη (προκειμένου να μην αφυδατωθούμε κι άλλο). Παρόλα αυτά, το μαύρο τσάι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όσον αφορά τη διάρροια.
Άλλα σημαντικά βότανα για γαστρεντερίτιδα είναι:
- το χαμομήλι
- η μέντα
- το τζίντζερ
- ο μάραθος
- η γλυκόριζα
- ο δυόσμος
- η ρίγανη και το ριγανέλαιο
5. Λήψη προβιοτικών
Τα προβιοτικά είναι πολύτιμος σύμμαχός μας στην προσπάθεια να εξισορροπήσουμε το εντερικό μας μικροβίωμα και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.
Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι συγκεκριμένοι τύποι προβιοτικών (L. rhamnosus GG, Bifidobacerium lactis Bb-12, S. bulardii) μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια της διάρροιας και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, κυρίως όσον αφορά τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά.
Τι δεν τρώω όταν έχω γαστρεντερίτιδα
Προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, αποφύγετε (5):
- συμπυκνωμένους χυμούς με ζάχαρη
- καφεϊνούχα ροφήματα π.χ καφές
- σοκολάτες και σιρόπια
- τηγανιτές ή λιπαρές τροφές
- πικάντικα τρόφιμα, καρυκεύματα
- σταυρανθή λαχανικά και όσπρια
- τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες π.χ. ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά και φρούτα
Κάποιοι μπορεί να παρουσιάσουν δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε καλό είναι να αποφύγουν το γάλα. Ωστόσο, μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι, καθώς έχει υποστεί ζύμωση.
Γενικά, να θυμάστε ότι η δίαιτα για γαστρεντερίτιδα είναι ελαφριά.
Σχετικά με τα χάπια για διάρροια ή τα αντιεμετικά χάπια, πολλοί ειδικοί συστήνουν την αποφυγή τους, καθώς ο οργανισμός κάνει μια προσπάθεια να αποβάλλει τα μικρόβια και τις τοξίνες από το σώμα με τους μηχανισμούς της διάρροιας και του εμετού. Εάν εμείς τους μπλοκάρουμε, ενδεχομένως να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Συμβουλευτείτε λοιπόν τον θεράπων ιατρό σας πριν προβείτε σε τέτοιες επιλογές μόνοι σας.
Πηγή: vita4you.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση