Με τις ειδοποιήσεις του κινητού να χτυπούν συνεχώς και να μας αποσπούν από τις δουλειές μας -ακόμα κι από τη διασκέδασή μας- δεν είναι καθόλου παράλογο η σκέψη μας να αποσπάται και η ικανότητα συγκέντρωσης να μειώνεται.
Θα το έχετε ίσως νιώσει, καθώς πλέον μέχρι και η παρακολούθηση μιας ταινίας χωρίς να κοιτάξουμε το κινητό μας ούτε μια φορά αποτελεί άθλο.
Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Irvine διαπίστωσε ότι το 2003, η μέση διάρκεια της προσοχής ήταν δύο λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Το 2012, αυτό μειώθηκε στα 75 δευτερόλεπτα και τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στα 45 δευτερόλεπτα.
Ο όρος «popcorn brain» σχετίζεται με αυτή τη διάσπαση προσοχής και περιγράφει αυτήν ακριβώς την κίνηση του μυαλού και την μεταπήδηση της προσοχής από το ένα πράγμα στο άλλο, όπως οι συνεχείς κινήσεις των κόκκων ποπ κορν μέσα σε μια σακούλα, σαν αυτές που χρησιμοποιούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να το ετοιμάσουμε. Δεν είναι όμως καινούριος όρος, καθώς το 2011 επινοήθηκε από τον ερευνητή David Levy.
Ευθύνονται μόνο τα κοινωνικά δίκτυα;
Ένα σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στη χρήση των social media, όπου και τα σύντομα βίντεο είναι αυτά που πλέον κυριαρχούν. Ως αποτέλεσμα, η συγκέντρωση γίνεται δύσκολη, ακόμα και στις εύκολες υποθέσεις. Τα πράγματα, όμως, θα μπορούσαν να είναι και πιο σοβαρά.
Ο Δρ. Kamil Atta, ψυχίατρος στο νοσοκομείο Plainview, παρομοίασε τον «εγκέφαλο ποπ κορν» και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον εθισμό στο φαγητό: «Η εμπειρία είναι εξαιρετικά εθιστική, πιο εθιστική από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, επειδή έχετε αυτές τις μικρές ποσότητες ντοπαμίνης που διεγείρονται σε πολύ συχνή βάση. Συνεπώς, το να σταματήσετε το μοτίβο είναι εξαιρετικά δύσκολο και κάθε φορά που η διάρκεια του ερεθίσματος μειώνεται, τόσο περισσότερο αποσπάται η προσοχή μας» εξηγεί ο ίδιος.
Πώς θα το διορθώσετε
Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας λένε ότι υπάρχουν τρόποι καταπολέμησης του φαινομένου καθώς η ζωή μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι το μέτρο, καθώς κλειδί αποτελεί μια υγιή ισορροπία χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι προτιμότερο, όμως, να περιορίσετε τη χρήση τους σταδιακά, παρά να σταματήσετε τη χρήση τους απότομα.
Συστηματικά, μπορείτε να ασχοληθείτε και με άλλες δραστηριότητες που δεν προάγουν τη χρήση της οθόνης, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, το διάβασμα ενός βιβλίου και το περπάτημα. Κάθε φορά, επικεντρωθείτε σε μια δραστηριότητα, προκειμένου να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να μην κάνει συνέχεια multitasking και οδηγηθείτε σε κόπωση.
Τον προηγούμενο χρόνο, ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ Δρ Vivek Murthy προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλή για τα παιδιά και τους εφήβους – και κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας, τους γονείς και τους φροντιστές να λάβουν «άμεση δράση για την προστασία των παιδιών».
«Αναγνωρίζω ότι οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν λάβει μέτρα για να προσπαθήσουν να κάνουν τις πλατφόρμες τους πιο αξιόπιστες και ασφαλείς, αλλά απλά δεν είναι αρκετά. Παρότι το ηλικιακό όριο είναι τα 13 έτη, το 40% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών διατηρούν λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα» ανέφερε ο Δρ Vivek Murthy σε παλιότερη συνέντευξή του.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας αντίστοιχης μελέτης, η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνδέεται με «διακριτές αλλαγές» στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία στις κοινωνικές ανταμοιβές και τις τιμωρίες.
Πηγή: ygeiamou.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη